Cât durează până ne-apucăm de treabă?
Foto: Anca Melinte

Cât durează până ne-apucăm de treabă?
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

„Vreme trece, vreme vine,/ Toate-s vechi și nouă toate”, după cum spunea Poetul. Sau, ca să fiu pragmatică, mai bine pornesc de la zicerea aia de modă nouă: „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi! Lasă pe săptă/luna viitoare, că poate se uită și nu mai e cazul”. Și dacă totuși e cazul, ce atâta grabă?! Las’ că n-au intrat zilele-n sac și, într-un târziu, ne-om apuca noi și de treabă.

Cât de târziu? Păi... între trei și cinci ani. Iată, au trecut deja patru ani de când a fost atribuit contractul de proiectare și execuție pentru amenajarea a 11 locuri de joacă în cartierele Galațiului. Bine, la șase luni de la data atribuirii, din cele 11 părculețe au rămas zece, pentru că, aflând ce li se pregătește, gălățenii din imediata vecinătate a unuia dintre amplasamente au insistat că le trebuie mai degrabă o parcare decât un loc de joacă. Alții, însă, au aflat abia de la noi că sub geamuri, pe suprafața pe care o credeau ei spațiul verde al blocului, va fi amenajat un loc de joacă. Nu i-a întrebat nimeni dacă o altă lucrare, precum reparația străduțelor înguste și a trotuarelor, amenajarea unor locuri de parcare, inclusiv prin desființarea unor garaje, n-ar fi mai urgentă decât locul de joacă. Firește, nu există un panou de șantier din care să afle când a început și când se va termina „ctitoria” și în ce constă ea.

Între noi fie vorba, locurile de joacă, fie ele și zece, par un mizilic pe lângă proiectul grandios de amenajare a zonei de la Inelul de Rocadă! Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit acum trei ani, în aprilie 2020, dar lucrările nu au început nici acum. Şi cine știe dacă vor mai începe. Important este că s-a schimbat iar proiectul: în locul columnei de 26 de metri înălţime, pe care trebuia să fie ridicată statuia Sfântului Apostol Andrei, la Inelul de Rocadă ar urma să fie amenajată o fântână arteziană de tip cascadă, construcţie uşoară şi demontabilă. Ar urma! Rămâne de văzut când.

Iată un alt exemplu: târgul auto de pe strada Macului. Primul contract a fost atribuit în ianuarie 2018. Din el, ne-am ales doar cu proiectul tehnic, pentru că, prin 2021, când să se apuce de treabă, constructorul n-a mai vrut că săriseră în aer prețurile. Așa că s-a făcut o nouă licitație și s-a atribuit un nou contract, iar în iunie 2022 s-a dat startul lucrărilor.

Desigur, înțelegem că lucrările, mai mari sau mai mici, nu pot demara peste noapte. Că sunt avize și aprobări de obținut! Dar când „gestația” unui loc de joacă se măsoară în ani, tare mi-e teamă că ne cresc copiii și nu va mai folosi nimănui. În concluzie, cât durează până ne-apucăm de treabă?

Citit 1733 ori Ultima modificare Luni, 13 Martie 2023 17:45

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Trandafirul Galben
    Miercuri, 15 Martie 2023 09:10
    5.13.162.***
    Să fim corecți,totuși...
    S-au făcut multe în oraș și în județ,să nu-l mâniem pe Dumnezeu.
    Pucheanu și Fotea fac cât se poate face și un pic mai mult.
    Nu știu ce ar putea face cu interlopii și bugetarii corupți,pentru că...să fim sinceri,în Galați își fac de cap și unii și ceilalți.
    Ca să nu mai
    0
    0
  • postat de paloma
    Marți, 14 Martie 2023 00:24
    5.13.144.***
    De 30 de ani nu ne-am apucat de treaba !!!...In curand nici nu va mai ramane cineva sa se apuce de treaba...vor ramane doar hotii si bugetarii...Sunt curios cum s-or descurca !!!...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.