Fântână arteziană în loc de columnă, la Inelul de Rocadă. Autorităţile s-au răzgândit

Fântână arteziană în loc de columnă, la Inelul de Rocadă. Autorităţile s-au răzgândit
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

În locul columnei de 26 de metri înălţime, pe care trebuia să fie ridicată statuia Sfântului Apostol Andrei, la Inelul de Rocadă ar urma să fie amenajată o fântână arteziană de tip cascadă, construcţie uşoară şi demontabilă. Cel puţin aşa prevede proiectul de hotărâre care a ajuns pe masa consilierilor locali. Nu este prima dată când autorităţile propun o arteziană în centrul insulei de la Inelul de Rocadă şi nici prima oară când renunţă la idee.

Un proiect de hotărâre care modifică indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul "Reamenajare Inel de Rocada", aprobaţi în august 2019, a ajuns la comisiile Consiliului Local. Documentul prevede amplasarea unei fântâni arteziene tip cascadă - construcţie care va fi modulară, cu elemente demontabile, care să permită accesul la rețele, iar fundaţiile nu vor afecta conductele.

"În zona centrală a fântânii se va monta un con cu înălţimea de şapte metri, ce va fi prevăzut cu o ciupercă de cupru, care va disipa jetul de apă pe suprafaţa conului. Acest ansamblu creează o perdea inelară de apă tip cascadă, al cărei debit va varia ca intensitate, pe baza unui control automatizat", prevede proiectul, potrivit căruia valoarea investiţiei ar fi de 2.968.390 de lei.

Dacă aleşii vor fi de acord, se renunţă la proiectul din 2019, pentru a cărui punere în operă s-a găsit şi constructor. Aşa cum aţi putut afla în aprilie 2020 din ziarul "Viaţa liberă", asocierea SC Rovis Lider SRL - ATU Consulting fusese desemnată câştigătoarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reamenajare a zonei de la Inelul de Rocadă, organizată de Primăria Galaţi. Valoarea contractului era de 2.245.000 de lei fără TVA.

Elementul central al amenajării urma să fie o columnă: construirea unui stâlp central, de formă cilindrică, din beton armat, cu înălţimea de 26 de metri, pe care să fie aşezată statuia Sfântului Apostol Andrei. În jurul ansamblului monumental ar fi trebuit construite o jardinieră circulară gazonată şi alte patru cu flori sau plante ornamentale, separate de un spaţiu dalat. Zona urna să fie iluminată arhitectural, iar spaţiile verzi adiacente, irigate. Cât despre statuia care îl va reprezenta pe Sf. Apostol Andrei cu crucea sa, aceasta constituia o lucrare de artă complexă care să facă obiectul unui proiect separat. Proiectul mai prevedea şi patru basoreliefuri cu imagini reprezentative, realizate pe laturile soclului.

De ce s-a renunţat la columnă

După cum se arată în documente, prin avizul emis de SC Apă Canal, s-a solicitat devierea reţelelor hidroedilitare aflate în exploatarea acestei societăţi, fapt care ar fi implicat costuri mari, suplimentare. "Ca urmare, proiectantul a reanalizat soluţia şi a propus în locul stâlpului central amplasarea unei fântâni arteziene tip cascadă, construcţie care va fi modulară, cu elemente demontabile care să permită accesul la reţele", se arată în raportul de specialitate.

De altfel, Apă Canal a cerut să i se asigure condiţiile necesare realizării lucrărilor de exploatare, întreţinere, intervenţii la avarii sau înlocuiri conducte în vederea menţinerii în stare de funcţionare a acestora, fără să fie nevoie de lucrări de demolare a fântânii, "care ar încetini accesul la zona de intervenţie". Totodată a cerut Primăriei să prindă în programul de investiţii pe 2022 lucrările de reabilitare a reţelelor publice de distribuţie apă potabilă şi canalizare ape uzate menajere din zona Inelului de Rocadă.

Fantezii în jurul Inelului de Rocadă

Amenajarea zonei de la Inelul de Rocadă a constituit o preocupare permanentă pentru primarii Galaţiului.

În mai 2000, primarul Eugen Durbacă promitea Monumentul Sfântului Apostol Andrei la Inelul de Rocadă, o lucrare de o înălţime de 40 de metri şi o deschidere la bază de vreo 20 de metri, unde trecerea dintr-o parte într-alta s-ar fi făcut prin pasaje subterane.

În martie 2013, la propunerea primarului Marius Stan, a fost votată o hotărâre care prevedea reamenajarea întregului scuar al străzii Brăilei prin construirea a zece fântâni arteziene ornamentale (fiecare cu diametrul de 12 metri) şi a unei fântâni arteziene cu diametrul de 18 metri în Inelul de Rocadă, lucrare estimată la 4.084.980 de lei de la bugetul local.

În toamna anului 2017, municipalitatea gălăţeană lansa, în premieră, un concurs de soluţii cu tema "Reamenajare zona Inelul de Rocadă", competiţia fiind deschisă tuturor arhitecţilor şi echipelor de arhitecţi. Ulterior, Primăria a anunţat, dezamăgită, că a primit doar două proiecte arhitecturale, care ar fi trebuit să fie supuse votului gălăţenilor, dar despre care nu s-a mai auzit nimic!

În schimb, în iulie 2018 a fost atribuit firmei ATU Consulting SRL un contract în valoare de 68.000 de lei fără TVA, pentru amenajarea zonei de la Inelul de Rocadă. Şi astfel s-a născut ideea columnei: "o amenajare spectaculoasă pentru a aduce un plus în identitatea arhitecturală a Galaţiului".

Acum pare să fi picat columna şi vom reveni la fântâna arteziană. Sau poate nu...

Citit 10033 ori Ultima modificare Joi, 17 Februarie 2022 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.