Fântână arteziană în loc de columnă, la Inelul de Rocadă. Autorităţile s-au răzgândit

Fântână arteziană în loc de columnă, la Inelul de Rocadă. Autorităţile s-au răzgândit
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

În locul columnei de 26 de metri înălţime, pe care trebuia să fie ridicată statuia Sfântului Apostol Andrei, la Inelul de Rocadă ar urma să fie amenajată o fântână arteziană de tip cascadă, construcţie uşoară şi demontabilă. Cel puţin aşa prevede proiectul de hotărâre care a ajuns pe masa consilierilor locali. Nu este prima dată când autorităţile propun o arteziană în centrul insulei de la Inelul de Rocadă şi nici prima oară când renunţă la idee.

Un proiect de hotărâre care modifică indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul "Reamenajare Inel de Rocada", aprobaţi în august 2019, a ajuns la comisiile Consiliului Local. Documentul prevede amplasarea unei fântâni arteziene tip cascadă - construcţie care va fi modulară, cu elemente demontabile, care să permită accesul la rețele, iar fundaţiile nu vor afecta conductele.

"În zona centrală a fântânii se va monta un con cu înălţimea de şapte metri, ce va fi prevăzut cu o ciupercă de cupru, care va disipa jetul de apă pe suprafaţa conului. Acest ansamblu creează o perdea inelară de apă tip cascadă, al cărei debit va varia ca intensitate, pe baza unui control automatizat", prevede proiectul, potrivit căruia valoarea investiţiei ar fi de 2.968.390 de lei.

Dacă aleşii vor fi de acord, se renunţă la proiectul din 2019, pentru a cărui punere în operă s-a găsit şi constructor. Aşa cum aţi putut afla în aprilie 2020 din ziarul "Viaţa liberă", asocierea SC Rovis Lider SRL - ATU Consulting fusese desemnată câştigătoarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reamenajare a zonei de la Inelul de Rocadă, organizată de Primăria Galaţi. Valoarea contractului era de 2.245.000 de lei fără TVA.

Elementul central al amenajării urma să fie o columnă: construirea unui stâlp central, de formă cilindrică, din beton armat, cu înălţimea de 26 de metri, pe care să fie aşezată statuia Sfântului Apostol Andrei. În jurul ansamblului monumental ar fi trebuit construite o jardinieră circulară gazonată şi alte patru cu flori sau plante ornamentale, separate de un spaţiu dalat. Zona urna să fie iluminată arhitectural, iar spaţiile verzi adiacente, irigate. Cât despre statuia care îl va reprezenta pe Sf. Apostol Andrei cu crucea sa, aceasta constituia o lucrare de artă complexă care să facă obiectul unui proiect separat. Proiectul mai prevedea şi patru basoreliefuri cu imagini reprezentative, realizate pe laturile soclului.

De ce s-a renunţat la columnă

După cum se arată în documente, prin avizul emis de SC Apă Canal, s-a solicitat devierea reţelelor hidroedilitare aflate în exploatarea acestei societăţi, fapt care ar fi implicat costuri mari, suplimentare. "Ca urmare, proiectantul a reanalizat soluţia şi a propus în locul stâlpului central amplasarea unei fântâni arteziene tip cascadă, construcţie care va fi modulară, cu elemente demontabile care să permită accesul la reţele", se arată în raportul de specialitate.

De altfel, Apă Canal a cerut să i se asigure condiţiile necesare realizării lucrărilor de exploatare, întreţinere, intervenţii la avarii sau înlocuiri conducte în vederea menţinerii în stare de funcţionare a acestora, fără să fie nevoie de lucrări de demolare a fântânii, "care ar încetini accesul la zona de intervenţie". Totodată a cerut Primăriei să prindă în programul de investiţii pe 2022 lucrările de reabilitare a reţelelor publice de distribuţie apă potabilă şi canalizare ape uzate menajere din zona Inelului de Rocadă.

Fantezii în jurul Inelului de Rocadă

Amenajarea zonei de la Inelul de Rocadă a constituit o preocupare permanentă pentru primarii Galaţiului.

În mai 2000, primarul Eugen Durbacă promitea Monumentul Sfântului Apostol Andrei la Inelul de Rocadă, o lucrare de o înălţime de 40 de metri şi o deschidere la bază de vreo 20 de metri, unde trecerea dintr-o parte într-alta s-ar fi făcut prin pasaje subterane.

În martie 2013, la propunerea primarului Marius Stan, a fost votată o hotărâre care prevedea reamenajarea întregului scuar al străzii Brăilei prin construirea a zece fântâni arteziene ornamentale (fiecare cu diametrul de 12 metri) şi a unei fântâni arteziene cu diametrul de 18 metri în Inelul de Rocadă, lucrare estimată la 4.084.980 de lei de la bugetul local.

În toamna anului 2017, municipalitatea gălăţeană lansa, în premieră, un concurs de soluţii cu tema "Reamenajare zona Inelul de Rocadă", competiţia fiind deschisă tuturor arhitecţilor şi echipelor de arhitecţi. Ulterior, Primăria a anunţat, dezamăgită, că a primit doar două proiecte arhitecturale, care ar fi trebuit să fie supuse votului gălăţenilor, dar despre care nu s-a mai auzit nimic!

În schimb, în iulie 2018 a fost atribuit firmei ATU Consulting SRL un contract în valoare de 68.000 de lei fără TVA, pentru amenajarea zonei de la Inelul de Rocadă. Şi astfel s-a născut ideea columnei: "o amenajare spectaculoasă pentru a aduce un plus în identitatea arhitecturală a Galaţiului".

Acum pare să fi picat columna şi vom reveni la fântâna arteziană. Sau poate nu...

Citit 9480 ori Ultima modificare Joi, 17 Februarie 2022 00:21

14 comentarii

 • postat de me
  Joi, 17 Februarie 2022 11:48
  5.13.206.***
  CHELULUI TICHIE DE MARGARITAR II LIPSESTE !!!
  5
  3
  Raportează
 • postat de Iar suceală???
  Joi, 17 Februarie 2022 09:42
  5.13.137.***
  Construiți naibii columna respectivă așa cum a fost prevăzută și nu mai jonglați naibii g0lănește, ba chiar pr0stește cu proiectul...

  Tot așa ați mai aruncat la coșul de gunoi, aiurea și alte proiecte...doar pentru că nu vă conveneau, doar fiindcă vă ìncurcau... Numai mintea creață a ybora putea scorni o asemenea "suceală idioțească".

  Construiți naibii Columna cu tot cu statuia respectivă din vârf.
  5
  8
  Raportează
 • postat de Nicu
  Miercuri, 16 Februarie 2022 19:13
  5.13.142.***
  Daca Primaria Galati (PSD) se tot razgandeste, POATE SE RAZGANDESTE sa treaca din starea de NEPASARE in starea de Eexecutie SI FINALIZARE a lucrarii “Amenajare arteră de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră”. Acum PSD-ul a venit la guvernare (acum nu poate sa se scuze sis a acuze ca PNL-ul il blocheza/amana/saboteaza proiectele
  Tot traficul auto care vine din Valea Orasului si circula in directiile Braila, Tecuci, Slobozia Conachi, Cuca respectiv Oancea, este nevoit sa circule prin oras cand foarte bine daca s-ar dori (in interesul comunitatii) se se devieze traficul pe drumul mult promis prin curtea Politiei de Frontiera. Dar numai sa se vrea. Pana acum nu s-a vazut ca s-ar vrea din timpul mandatelor lui Dumitru Nicolae si pana acum (Pucheanu). PROBABIL/SIGUR sunt interese imobiliare cu terenul respectiv.
  0
  17
  Raportează
 • postat de Chips
  Miercuri, 16 Februarie 2022 15:51
  79.115.161.***
  Pai decat sa faci o coloana mai bine sapi o groapa, daca dai si de vreo teava de apa ai si arteziana, gratis
  9
  7
  Raportează
 • postat de pro
  Miercuri, 16 Februarie 2022 14:34
  82.208.137.***
  La ce criza e in desfasurare, autoritatile sunt preocupate de fantani arteziene ??
  E adevarat si ca la prabusirea orasului Constantinopol, autoritatile de atunci ( la fel de rupte de realitate ca si acum in Galati) dezbateau daca impartasirea religioasa sa se faca cu azima dospita sau nu...
  10
  6
  Raportează
 • postat de Romulus si Remus
  Miercuri, 16 Februarie 2022 13:28
  89.136.7.***
  Vrem niste ligheane asa mai mari ca sa facem baie, ca la Valuri intrarea e scumpa. Propun si niste sarme intinse (sau sfori daca nu e bani de sarme) unde sa ne putem intinde rufele dupa ce le spalam la ligheane. Sapunu il aducem noi.
  8
  12
  Raportează
 • postat de mirel
  Miercuri, 16 Februarie 2022 10:14
  136.255.134.***
  Desenele din proiectul castigat sunt foarte frumoase. Columna, fantana, pomul de Craciun, ok, dar STALPII CARE SUNT CU ZECILE DE JUR IMPREJUR SI SUNT PLINE DE CABLURI DE TOT SOIUL , CE SE SPUNE IN PROIECTUL DE SISTEMATIZARE A ZONEI ???
  1
  17
  Raportează
 • postat de Misu
  Miercuri, 16 Februarie 2022 09:03
  193.230.156.***
  Lipsă de viziune în ceea ce privește dezvoltarea orașului. Tragem un astfalt și luăm ochii la fraieri să ne mai voteze o dată (concepție marca Durbacă la care niciun alt primar nu a fost în stare să renunțe). Care cum trece pe la Primărie vine cu o viziune pe care următorul o abandonează indiferent de cât de bună era. Vezi cartierul Cantemir, drumul prin curtea Poliției de Frontieră, care ar fi decongestionat fantastic traficul în întreg cartierul, mai ales pentru ieșirile spre Brăila și Tecuci. Nu mai vorbim de unda verde, pe care s-au cheltuit o grămadă de bani, intersecții blocate luni de zile, care în loc să fie perfecționată a fost abandonată. Cum e să pleci din semafor de la Potcoava și după nici 200 de metri să te oprească semaforul de la Loto sau să pleci de la semaforul de la Winmark și să te oprească semaforul pietonal de la Biserica Greacă. Să fie adevărată zicala ”Fiecare popor își are conducătorii pe care îi merită”?!
  2
  16
  Raportează
 • postat de Un cetatean
  Miercuri, 16 Februarie 2022 08:23
  46.97.168.***
  O statuie era ok.Dar nu de sfinți,ca sa-l voteze babele .Eremia Grigorescu, Alexandru Cernat,Camil Ressu,Anghel Saligny,etc.Un galatean de seamă pentru acest neam,care sa schimbe si numele bulevardului ,din odiosul Brăilei-iesirea spre Braila ar putea mult mai bine sa i poarte numele-.
  7
  6
  Raportează
 • postat de paloma
  Miercuri, 16 Februarie 2022 01:27
  5.13.209.***
  Chelului, tichie de margaritar ii lipseste !!!
  26
  35
  Raportează
 • postat de aiurea....
  Miercuri, 16 Februarie 2022 00:14
  162.255.46.***
  faceți , bai , un loc pentru grătare si manele , ceva reprezentativ pentru Galați !
  hi,hi,hi...
  34
  47
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Marți, 15 Februarie 2022 23:29
  89.136.187.***
  Cum de nu va este rusine sa va ganditi la statui sau fantani, vis a vis de realitatea groteasca de la mezaninul si parterul blocului ce strajuieste impudic de peste 30 de ani giratoriul numit debil : " inel de rocada".
  Impotentilor, nu sunteti capabili de a gasi o solutie sa aduceti acel bloc la normal, care nici macar nu este in mijlocul traficului, daramite sa mai si construiti in mijlocul celui mai aglomerat punct din Galati.
  Asta ne mai lipsea sa gatuiti si acolo traficul pt. vreo 10 ani!
  24
  63
  Raportează
 • postat de frectie
  Marți, 15 Februarie 2022 21:12
  5.14.152.***
  SPA pentru boschetari
  27
  45
  Raportează
 • postat de DAS
  Marți, 15 Februarie 2022 20:06
  89.137.231.***
  E ok si o fantana arteziana desi consuma apa dar langa sa fie si niste bancute sa se racoreasca lumea vara si apa sa stropeasca ceva niste statui din piatra sa fie ca fontana di trevi sau vlad tepes calare tragand in teapa toti hotii si coruptii care au jefuit tara si populatia pe care au adus-o in pragul saraciei si disperarii. Zilele acestea un om s-a sinucis pentru ca nu a putut plati facura la curent electric de 800 lei.
  25
  66
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.