Ţara te vrea mort înainte de pensionare
Foto: Alex Blăjan (unsplash.com)

Ţara te vrea mort înainte de pensionare
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Franţa a fost zguduită, la sfârşitul săptămânii trecute, de ample proteste generate de reforma pensiilor nepopulară propusă de Macron şi aprobată în regim de urgenţă, prin care se creşte vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Au fost lupte în stradă în toată regula în mai multe oraşe, poliţia a pus tunurile de apă pe protestatari.

La noi, vârsta de pensionare a fost ridicată la 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 pentru femei încă din 2011, deci avem deja mai bine de zece ani de când pe guvernanţii noştri îi sperie un eventual colaps al pensiilor. Şi nu-mi amintesc să se fi ieşit atunci în stradă la noi. Trist este că toată povestea nu se va opri aici. FMI ne obligă să creştem şi vârsta de pensionare a femeilor la 65 de ani până în 2030. Şi, probabil, pretenţiile nu se vor opri aici. În timp ce se tot creşte vârsta de pensionare, statul român nu face însă nimic pentru a creşte şi speranţa de viaţă. După ce că plătește ani la rând, în fiecare lună, mai bine de o cincime din leafă (21,25 la sută) la bugetul asigurărilor sociale, bietul om nu are timp să se bucure de pensie, nici de banii pe care i-a plătit statului în avans.

Ne supăra până acum sloganul "Ţara te vrea prost!". Dar, în curând, ni se va potrivi altul: "Ţara te vrea mort înainte de pensionare!",  ca să nu-şi mai facă griji cu banii pe care are să ţi-i dea înapoi. 

Valul de proteste din Franţa a stârnit şi la noi ceva reacţii în privinţa pensiilor viitoare. Economiştii au avertizat că, după 35 de ani de cotizare, românii vor avea pensii de mizerie, care nu le vor permite nici măcar să trăiască la limită. Spre exemplu, un român, care acum are un salariu brut de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro (2.400 de lei în mână), ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 260 de euro, arată o simulare de calcul. Nici măcar cei care au acum un salariu frumuşel de 8.000 de lei brut (4.700 în mână) nu se vor bucura de pensie mai mare, pentru că, în 2033, pensia va fi de 2.500 de lei. 

În ciuda sumelor exagerate pe care românii le plătesc acum pentru a-și asigura bătrânețea, atunci vor primi te miri ce. Iar asta nu pentru prea mult timp, pentru că, ştim cu toţii, speranţa de viaţă la noi după vârsta de pensionare este foarte scăzută, în medie de numai 12 ani.

Citit 1533 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Martie 2023 18:09

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Totul este matematică simplă
  Joi, 23 Martie 2023 17:28
  109.166.132.***
  Productivitatea muncii la Casa de Pensii, este simplă, moare un pensionar, pensia se mută la un pensionar viu, ba dacă mortalitatea este ridicată la pensionari, cu atât mai bine, se redistribuie pensia celor decedați, la pensionarii în viață și cu cât numărul decedaților pensionari este mai mare, conform graficului UE al mortalități de top UE, cu atât crește pensia pensionarilor în viață, pe fondul creșteri mortalității a celor în vârstă, sănătate șubredă, asigurarea sănătății fiind deplorabilă, nosocomialul este în floare în spitale, sărăcie, alimentație de subzistență, apă din fântâni de la țară cu nitrați, nitriți, TBC top în UE etc.
  1
  2
  Raportează
 • postat de GalateanulIngrijorat
  Joi, 23 Martie 2023 09:44
  86.124.202.***
  FMI-ul nu ne obliga la nimic. FMI-ul arata care ar fi solutia pentru problema noastra. Asa cum stomatologul nu iti scoate dintele cu forta, doar iti spune ce solutii ai.
  Pe de alta parte, unii iesim la pensie tot mai in varsta, pe cand altii ies de tineri, specialii la 40-50 ani.
  3
  12
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 23 Martie 2023 09:25
  5.13.195.***
  Pentru ca aparatul de stat costa din ce in ce mai mult, nu vor sa construiasca azile, in spitale batranii au prioritate in a fi lasati sa moara de la sine! Iar cu pasi mici dar siguri... apare automatismul peste tot.. vom ajunge sa injuram o interfatza cand vedem la raft un pret si altul pe bon asa cum injuram robotul Maria cand sunam la banca! Deja la olandezi, preturile la produse intr-un bagazin erau afisate digital si se pot schimba cand plimba un angajat aparatul, au si scannner de produse... i-l iei cu tine si scanezi produsele si apoi predai doar aparatul! Nu mai spun de case fara operator... in Irlanda erau din 2008, si tramvaie care se taxeaza digital biletul cum intri... si nr de minute a anumitor linii!
  4
  2
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 23 Martie 2023 08:59
  86.124.202.***
  De ce "să se fi ieșit în stradă" ? Vi se pare că a rezolvat ceva vreodată acest ieșit în stradă ? Trebuie ieșit undeva, dar la vot. Mai departe, eu nu le-aș numi "pretenții", este vorba de calcule economice, matematice până la urmă. Nu ai cotizanți, evident că nu are cine să plătească pensiile. Un articol documentat ar fi abordat problema din perspectiva crâncenă a împrumutatului pentru a plăti și majora pensiile actuale. Pentru o populație care nu vede o problemă în a se împrumuta pentru a merge la mare, nu reprezintă un motiv de îngrijorare situația actuală ... S-a început de mult cotizarea pe piloni însă necesită timp, generații. Plus că nimeni nu dorește scăparea din mână a acestei categorii sociale, pentru că ei votează cum trebuie de 30 de ani încoace. Speram că a înțeles lumea ce e cu acest ieșit în stradă, niciodată nu aduce nimic bun
  8
  5
  Raportează
 • postat de Gigel
  Joi, 23 Martie 2023 08:47
  5.13.132.***
  Este peste tot in lume dar se plang prin statistici ca tineretul nu are de munca. Pai daca tii un om in campul muncii pana la 65 de ani , tineretul unde sa munceasca? Sa presupunem ca ar si vrea ca ei viseaza sa stea cu ochii intr-un telefon si sa le curga banii. Ar trebui ca singura conditie sa fie 30 de ani de munca si aia e. Ai muncit 30 de ani sau in unele cazuri- gaze, pulberi si alte locuri periculoase sau toxice- mai putin, indiferent de varsta iesi la pensie.Vrei sa muncesti mai departe e treaba ta. Nu in toate locurile se poate munci pana la cat vor "alesii".
  1
  13
  Raportează
 • postat de Bataie de joc ...
  Joi, 23 Martie 2023 02:29
  108.245.201.***
  Asta e cam peste tot in lume ...
  8
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.