Cum ar fi, dacă ar fi...

Cum ar fi, dacă ar fi...
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Apropierea Sărbătorilor de Paști ne arată, din nou, cât de snobi suntem. Și asta pentru că o vizită la pescăriile din oraș ne demonstrează că, în aceste zile, specula este în floare. Pentru că duminică sunt Floriile, tradiția din bătrâni spune că în această zi se mănâncă scrumbie. Scrumbie care a ajuns la un preț exorbitant. La una dintre pescăriile din Piața Centrală, un kilogram de scrumbie varia între 50 și 60 de lei. Și asta dacă o achiziționezi acum, cu câteva zile înainte, pentru că pe măsură ce se apropie ziua cu pricina, prețul ei va crește. Ciudat este că în ziua respectivă se poate mânca orice fel de pește, dar românul se înghesuie să cumpere scrumbie, chiar dacă, imediat după, nu mai are bani nici de un kilogram de carne.

"Nu pot să nu iau scrumbie pentru Florii. Trebuie să miroasă și de la mine, să știe vecinii că respect tradiția”, explica un cetățean gestul de a da 45 de lei pe patru scrumbioare. În funcție de cât de mult fum scoate scrumbia la grătar, vecinii știu că ai respectat tradiția, și, mai mult, că ai venituri considerabile, dacă îți permiți scrumbie de Florii.

Ce contează restul lucrurilor cu adevărat importante în viață? Tradiția e tradiție și trebuie respectată cu orice preț. Cu ani în urmă, erai considerat om de vază în societate dacă ajungeai într-o poziție pe care o obțineai după alte valori. Acum mirosul de scrumbie din casa ta îţi pune eticheta.

Ciudat este că, după ziua de Florii, nimeni nu se mai înghesuie la pescării să cumpere scrumbie. Și nici înaintea acestei zile...

Dar, așa cum ne-am învățat, noi, românii, ridicăm la maximum prețurile în ajunul unei zile însemnate. Ce-ar fi ziua de 1 Martie fără prețuri de vârf la flori, ce-ar fi ziua de 8 Martie fără cadouri dintre cele mai pompoase și mai scumpe? Cum ar fi dacă, în preajma unei sărbători atât de importante cum e Paștele, prețurile s-ar diminua consistent, astfel încât orice român și-ar permite și o scrumbie, și un ou în plus, și o bucată de carne? Cum ar fi dacă lumea ar face un clasament al semenilor după adevăratele valori și nu după cât de tare miroase a scrumbie la grătar din bucătăria lor, de Florii?

Citit 2584 ori Ultima modificare Luni, 03 Aprilie 2023 18:55

5 comentarii

  • postat de Catalin
    Marți, 04 Aprilie 2023 22:10
    94.71.132.***
    Ar fi comunism. Răspunsul la toate întrebările care s-au pus in articol. Nu vrem comunism. Și nu vrem sa fim judecați prin ochiul săracului. Fiecare sa facă ce vrea. Nu cumpara scrumbie și arată ca le-ai arătat tu lir. Dar nu aștepta de la altul sa facă ceva ca sa îți fie tie mai bine.
    0
    0
  • postat de Speculantul fără de Dumnezeu
    Marți, 04 Aprilie 2023 10:23
    109.166.135.***
    Specula a celor fără de Dumnezeu credință, asupra creștinilor. Banul, ochiul Dracului.
    0
    0
  • postat de jeo.
    Marți, 04 Aprilie 2023 10:05
    89.39.81.***
    Nu e prost cine cere.e prost cine da.Sunt congelatoasre.Cumparati si baga in el las un pret convenabil,Sa nu fii nevoit sa sa platesti cat nu face.Si e valabil la orice.
    0
    0
  • postat de eu
    Marți, 04 Aprilie 2023 08:37
    86.124.200.***
    Nu....Cred că întrebarea cea mai potrivită ar fi : Cum ar fi dacă am înțelege că Postul are foarte mică legătură cu crăpătul ? Pentru că acești oameni caută crăpăt, nu mâncare, nu îi animă dorința de a savura o mâncare gustoasă ( care nu trebuie să fie multă ), ei caută motive și ocazii de a-și umpl
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 04 Aprilie 2023 00:21
    5.13.195.***
    Asta nu-i nimic! Pescariile vand icre de HERING la pret de CRAP! Am cumparat din Tiglina 1 in fatza pietei... icre... apoi in Micro 17. Una din ele... din icre au iesit MARON nu PORTOCALIU! Cred ca Tiglina pute a TACA! Vindeau cu 150 Ron kg... in timp ce alt magazin langa culoarul ce iesi spre parcu
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.