Sistem ratat în școala fără limite

Sistem ratat în școala fără limite
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Imaginile cu profesoara batjocorită de câțiva puști cu caș la gură, care au apărut la doar câteva zile după ce un alt dascăl a fost înjunghiat în școală de un elev ”deranjat”, arată clar că dincolo de complexele cauze care generează, amplifică și mențin violența în școli, problema cea mare este a sistemului.

Școala românească mai are încă și dascăli buni, dedicați, cu vocație. Mai are și copii silitori, care ne fac cinste la olimpiade și ajung la universități de prestigiu. Chiar dacă puțini mai vin înapoi. Mai avem și acea mare masă de mijloc, formată din dascăli obișnuiți și elevi obișnuiți, care, chiar dacă nu ies în evidență, păstrează o linie cât de cât constantă, în care fiecare pare să își reașeze poziția în așa fel încât procesul de educație să fie unul acceptabil. Și da, sunt și situații dramatice precum cele amintite la început, în care, din orice punct am privi, lucrurile nu sunt deloc albe sau negre. O realitate în care direcțiile din care vin potențialele cauze sunt multiple și adeseori interferează în combinații explozive. Însă, în ecuația sistem - elev - familie, doar primul factor poate fi gestionat, pentru că ceilalți doi, aflați fiind sub influența degradării generale a societății, sunt greu de controlat. Doar printr-un sistem corect s-ar putea stabili niște limite peste care să nu sară nici copilul cel obraznic, nici părintele prea permisiv. Pentru că, în extrem de multe cazuri, școala violenței, în care puștii își atacă în fel și chip colegii și dascălii, își are rădăcinile acasă, loc unde sistemul penetrează mai greu sau deloc. Dar când sistemul nu pune piciorul în prag nici la școală, atunci vorbim de o luptă pierdută. Sistemul pierde pentru că aduce în rândurile dascălilor oameni nepregătiți, fără vocație și știință de carte, oameni fără prestanță și coloană vertebrală, pierde pentru că le dă voie copiilor cu telefoane în școli, cu care ei să-și filmeze măscările pe care tot ei le propagă mai apoi în spațiul public, promovând mizeria doar ca să șocheze. Că așa știu ei, că, dacă șochezi, ești ”cineva” și te ia lumea în seamă. Sistemul pierde pentru că nu are regulamente severe și permite accesul și trecerea prin școală a tuturor, doar ca să dea bine la statistici și să nu se piardă funcții și posturi. În anul școlar 2021-2022, peste 10.000 de acte de violență s-au petrecut în instituțiile de învățământ din toată țara. Calendaristic, înseamnă aproape 30 în fiecare zi. Pornind de la premiza că în fiecare dintre aceste conflicte au fost angrenați cel puțin doi elevi, putem avea o imagine clară și terifiantă a flagelului violenței care nu se oprește la poarta școlii și sare gardul.

Citit 3137 ori Ultima modificare Duminică, 09 Aprilie 2023 18:54

Mai multe din această categorie:

10 comentarii

 • postat de Iul
  Joi, 13 Aprilie 2023 19:49
  5.13.223.***
  &...care "Sistem ratat în școala fără limite"...Nu sistemul e ratat ci societatea asta "d-acasa",in primul rand,ratata...care a creat societatea asta golanizata/maneliuzata/indobet0cita/needucata(ed0cata),care a dat masura societatii de astazi...k nu profa/scoala(sistemul de invatamant ar trebui sa-ti invete odrasla/progenitura/beizadeaua ce ii OMENIA.Aia trebuia "predata" d-acasa,stimata autoare,stimabili cetateni.Asta-i masura educatiei d-acasa...a OMului NEom...cu injuratura justificata ca&"opinie politica" si cu g0lania/vandalismul "din straduri"(si nu numai "din straduri")justificat ca "un drept democratic" al unora,al unora sce lerati,indraciti
  Nu profa,nu sistemul educational trebuie sa le invete/educe odraslele...Sunt lucruri de baza,elementare pe care ar trebui din fasa dobandite/insusite/invatate.
  0
  0
 • postat de Gigel
  Luni, 10 Aprilie 2023 19:04
  5.13.130.***
  Copii dementi cu parinti pe masura.
  0
  0
 • postat de Sergiu
  Luni, 10 Aprilie 2023 18:23
  213.233.88.***
  Golănie. Golani.
  Până nu se va scoate/trece în ilegalitate Golănia, degeaba.
  Să se susțină/facă legi aspre CONTRA GOLĂNIEI...și apoi mizeriile astea(cât și ăi ai lor așa-ziši părinți care nu-i educă sau care îi educă dar apoi îi lasă de capu lor singuri, p-afară "cu băgeții", să-și asume Golănia). Pedepse aspre(chiar cu pușcărie) pentru(CONTRA) Golănie(i)...și-atunci să-i vezi pe lindicoșii ăștia, gunoaiele societății, vorba unora...: niște scelerați, dezaxați ce trevuie puși cu botul pe labe sau excluși din societate, cu un loc la Pușcheria "Ritz".

  Golănia NU ESTE un drept(democratic). Golanii ăia să-și asume...golănia/tupeul lor porcesc.
  Amenzi drastice până la ani grei de pușcărie pentru golănie. Și societatea se va îndrepta, dacă bineînțeles cu vorba bună nu s-a putut, fiindcă putorile/drăciile astea au luat-o (OMENIA celorlalți) ca pe o slăbiciune, ca fiind ceva sub nivelul lor mizerabil de golani.
  Dacă altfel nu se poate, atunci Golănia să fie de pușcărie(că tot adulau unii pușcăria). Dacă altfel nu poate fi EDUCATĂ societatea.
  0
  0
 • postat de Iul
  Luni, 10 Aprilie 2023 16:21
  5.13.158.***
  Tara de prostovani, cocalari, manelizati, indobet0citi.
  Gun0!ul ala al cui e...!??

  Nu clasa politica era problerma...sau mai bine zis nu numai clasa politica era problema cum incercau unii sa insinueze...ci Societatea asta a OMului care-i NEom e problema.

  Sa nu uitam ca acea clasa politica "este emanata" tocmai din cloaca asta a societatii asteia perverse/perfite/"golanizata"'/"indobet0cita/INDRAC!TA/INRA!TA.
  0
  0
 • postat de un observator
  Luni, 10 Aprilie 2023 12:15
  193.230.156.***
  Sanatatea merge prost, Invatamantul merge prost la tara, la oras, cel profesional, etc, fiecare ministru a facut cum a vrut el, fara sa-l deranjeze cineva. Inspectoratele scolare au spate politic, la Transporturi este la fel, apoi pensiile sunt o eterna si fascinanta poveste. Economia este ca vai de ea. Nu se aduna suficienti bani la buget. Peste tot si peste toate numai spate politic sa (nu) ai. Dam vina pe sistem dar tot noi l-am creat fara sa ne dam seama. Dam girul unor persoane care nu au nicio calitate.
  0
  0
 • postat de cetitor
  Luni, 10 Aprilie 2023 11:30
  85.122.80.***
  pentru Ursus...păi răspunsul ar fi că draga noastră presă a ridicat în slăvi pe Iliescu, Basescu și nu în ultimul rând, pe......, doamnelor și domnilor, ....pe dl Werner, cel supranumit România needucată. Să învățați bine!
  0
  0
 • postat de Fără știință, nu ai conștiință
  Luni, 10 Aprilie 2023 11:26
  109.166.131.***
  Școala românească nu se poate ridica peste ''școala'' și educația societăți noastre de azi după 33 de ani de ,,succesuri'' de după Decembrie '89, în care pregătirea politicienilor noștri de azi mai ales, este catastrofală, violența maturilor fiind în expansiune, inclusiv față de copiii noștri, prin traficul de copii meserie , confirmat prin dispariția copiilor în 2022, în număr de 7 577 de dispariții copii români până în 14 ani. Să nu mai pui, analfabetismul funcțional care a ajuns la 45% în numărul copiilor, astfel 10% nu au capacitatea de a lectura un text, 35% nu au capacitatea de a înțelege un text, 25% nu au capacitate de a face conexiuni între o informație nouă și o informație dobândită anterior, dintr-un text citit, 10% nu au capacitatea de a formula un punct de vedere dintr-un text citit, preferând să copie un enunț din alte surse, iar 10% nu au nici-un punct de vedere, atât în scris sau oral. Păi, de unde conștiință, dacă nu ai știință ?
  0
  0
 • postat de pro
  Luni, 10 Aprilie 2023 09:28
  82.208.137.***
  Matusa mea, invatatoare de-o viata, dupa pensionare a refuzat sa mai raspunda la chemarea staruitoare a directoarei sa mai "ia" o clasa sa o duca pana la gimnaziu. Matusa isi iubeste meseria, a avut rezultate frumoase (elevi olimpici internationali), e in putere si ar mai fi vrut sa ramana in invatamant, insa a fost ingrozita de elevii "cu probleme" (a avut doi cu patologie psihiatrica in clasa in ultima generatie) si de lipsa mecanismelor de a-i potoli sau izola.
  Mi-a parut rau sa aud ca nu mai este la catedra, acolo era locul ei pana la ultima suflare, cu ea am scris prima scrisoare la 4 ani si tot ea mi-a insuflat dragostea pentru limba si cultura franceza (pe langa cultura romana), inainte de a intra la scoala.
  Dupa ce am vizionat imaginile incredibile cu cei doi magari de elevi, am inteles-o pe matusa foarte bine ! As ceva este INTOLERABIL, respectivii nu au ce cauta intr-o scoala normala !
  0
  0
 • postat de Ursus
  Luni, 10 Aprilie 2023 07:39
  193.231.148.***
  Bravo, ati gasit vinovatul! Dar cine e "sistemul" asta si, mai ales, cine il controleaza? Si voi, presa, ce ati facut cei 33 de ani de dupa '90? Ce si pe cine ati promovat?
  0
  0
 • postat de ariciul
  Luni, 10 Aprilie 2023 07:23
  89.39.81.***
  Bataia a fost rupta din rai,Si aruncata pe pamant.Spre educare,indrepta7re si pedepsire a rautatilor si Faptuitorilor de rele .Bataia doare.Si se tine minte.Io am luat 3 batai serioase.Cand am fumat,Cand am furat,Si cand am plecat punandumi viata in pericol fara sa anunt unde plec.De la parintele care se ocupa cu asta in familie.Iar la scoala ...ohooooo, LinianNuiaua si Palmele ,erau trecute pe numele nostru al tuturor.Slava Domnului toate au fost spre bine Si o crestere armonioasa.
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.