Școala, ca organ de cercetare
Foto: sindfisc.ro

Școala, ca organ de cercetare
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În școlile noastre, nu de ieri, de azi, se petrec tot felul de nebunii care cer a fi anchetate.

Copilașii trimiși să fie educați se întrec în obrăznicii, fumează, se droghează, se iau la bătaie, fetele își dispută vreun băiat, smulgându-și părul și dinții, iar dascălii sunt umiliți până la limita înjosirii. Toate cer anchete și măsuri care nu au mai mult efect, la nivel macro, decât o furtună într-un minuscul pahar cu apă. 

Democrație, nu glumă și drepturi cât cuprinde, la adăpostul sfântului drept la imagine și protecție. Copiii generației de astăzi sunt ”beneficiarii” unei nemaivăzute bunăvoințe din partea sistemului educațional, dublate de o aberantă permisivitate, născută din ignoranță, din partea familiilor din care provin. Se petrec incidente șocante, în care protagoniști sunt tinerii scăpați, la propriu, de sub orice control. De educație, rușine și bun-simț nu mai poate fi vorba.

E drept, vin să îi încurajeze și sistemul slăbit de atâtea reforme, îngrădit de impunerea restricțiilor în ceea ce privește sancționarea, și drepturile părinților de a se amesteca în absolut orice ține de educarea odraslelor. Supremația ”loazei” la școală, unde se poate purta după bunul plac și chef, devine cancerigenă și periculoasă nu doar pentru el și cei din imediata lui vecinătate, ci pentru o întreagă societate. Să nu fim fals ipocriți, copiii s-au ciondănit și s-au bătut la școală de când lumea. Și-au pus piedică, și-au făcut farse, au creat alianțe și ”dușmănii”. Dar totul a fost sub un prag bine stabilit, peste care nimeni nu putea trece. Și dacă trecea, existau măsuri adevărate. Patru, cinci sau șase ore, cât era programul de școală, copilul era elev, sub autoritatea și responsabilitatea școlii, iar părintele, dacă era chemat, atunci nu venea să-și impună regulile sau să facă dreptate. Așa cum o mamă a făcut mai alaltăieri, la Tecuci, când a târât-o de păr, cu palme peste ochi, pe fata care îi bătuse fiica. Un alt exemplu, și mai grav, vine de la un liceu din Constanța, unde chiar un profesor a stârnit autoritățile, dar și părinții unor elevi destul de mari, după ce aceștia au fost mobilizați de un dascăl să curețe curtea școlii de crengi, pentru curățenie.

Munca e grea și chinuitoare pentru generațiile care nu se dau însă înapoi de la diverse ”activități” care nu le fac niciun bine. Ei pot tăia frunze la câini, pot umili profesorii, se pot bate, pot face trafic cu droguri și se pot scălâmbăi pe TikTok cât e ziua de lungă. Dar munca pe care generațiile care au construit această țară o făceau fix la liceu și chiar mai devreme ar putea să le dăuneze și e numai bună ca, alături de bătaie, fumat sau bullying, să facă obiectul unei noi anchete.

 

Citit 1603 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Mai 2023 07:44

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de un observator
    Duminică, 14 Mai 2023 18:51
    5.13.170.***
    Ce mare lucru? Sa se faca o lege simpla: in caz de abateri grave ale elevilor sa se dea amenzi mari parintilor si sa se scada si lefurile profesorilor. Sa vezi atunci invatatura de calitate. Doar o lege buna sa fie. Atat.
    0
    0
  • postat de pro
    Duminică, 14 Mai 2023 05:11
    46.97.176.***
    Inainte de 89 scoala era mai violenta, incidentele nu ajungeau in presa; fiind gestionate local de batausul consacrat al scolii (un profesor de sport, un director sau o comandanta de pionieri mai energica). Disciplinarea la ora prin bataie era general acceptata, rareori o profesoara nu avea aratator
    0
    0
  • postat de paloma
    Sâmbătă, 13 Mai 2023 22:22
    5.13.212.***
    Este vina sistemului de invatamant ca s-a ajuns aici !!! Sistemul care sa bate cu caramida-n piept ca vrea salarii mai mari, pentru ratatii care-i produce pe banda rulanta !!!
    0
    0
  • postat de ariciul
    Sâmbătă, 13 Mai 2023 11:02
    89.39.81.***
    Doamne fereste,Asa cum ii vedeti , sa le spunem sa se roage,sa nu cunoasca frica atroce si trezirea brusca la realitatea unei vieti in care trebuie nu sa traiasca ci sa supravietuiasca de la o zi la alta cu greu .Stiti ce repede isi revin? -Nu toti.Fiindca in primele doua saptamani raman doar supra
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.