Ușor cu miliardele pe scări!
Foto: Ganditorul, sculptură de Auguste Rodin

Ușor cu miliardele pe scări!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Conducerile PSD și PNL au decis, în ședințe separate, ce măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare susțin, iar coaliția de guvernare spune că a ajuns la o decizie ce conturează o ordonanță de urgență referitoare la eficientizarea cheltuielilor statului. Ar fi „zeci de măsuri”, conform lui Marcel Ciolacu, identificate pentru reducerea cheltuielilor statului și care vor aduce o economie la buget de șase miliarde lei. Va urma apoi eliminarea unor excepții și scutiri fiscale pentru mediul de afaceri, ce vor aduce alte șase miliarde la buget.

Printre măsurile cu care statul vrea să își reducă cheltuielile, cu mențiunea că multe dintre ele ar fi trebuit luate, din bun-simț economic, cu mult timp înainte, se numără: eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici cu salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut, reducerea numărului de secretari de stat și de membri ai cabinetelor autorităților locale și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu, tăierea unor „sporuri nejustificate”, comasări și desființări de instituții, reducerea numărului de funcții de conducere și plafonarea indemnizațiilor de conducere la societățile de stat. De asemenea, va fi desființată funcția publică de șef de birou, se vor reduce numărul consilierilor directorilor „de stat” și cel al membrilor consiliilor de administrație. Totodată, vor fi reduse indemnizațiile acestora și vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în companiile de stat.

Problema este că, înainte de un an electoral foarte important, există câteva categorii ale populației pe care coaliția nu și-ar dori să le supere, după cum remarcă Europa Liberă. Pe de o parte, sunt pensionarii și o bună parte din bugetari, iar pe de altă parte, antreprenorii și românii cu venituri ceva mai consistente. Aproape toate categoriile de bugetari au protestat sau sunt pe cale să o facă (de exemplu, cei din Sănătate, Educație, funcționari publici, CFR, Fisc etc.), astfel că o reinflamare a spiritelor nu ar fi deloc în avantajul celor de la guvernare. Pensionarii, ce-i drept, nu prea ies la proteste, dar vin în schimb la vot, în număr foarte mare, așa că și aici trebuie multă atenție. Cât despre mediul economic, un prim avertisment a fost deja lansat: înainte de creșterea de taxe, guvernul trebuie să se uite serios la propriile cheltuieli, a fost mesajul-cheie transmis de patronate, antreprenori și investitorii străini, citat de Ziarul Financiar.

În concluzie, pe cei din coaliție îi așteaptă un adevărat balet în încercarea de a acoperi cât mai mult din gaura pe care au lăsat-o să se adâncească în buget. Vor descoperi curând, dacă nu au făcut-o deja, că una e ce declari pe Facebook și alta este ce se întâmplă în lumea reală.

Citit 1281 ori Ultima modificare Miercuri, 02 August 2023 08:04

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de eu
  Miercuri, 02 August 2023 13:34
  86.124.200.***
  Băieții, eu mă retrag! Văd că sunt al 3 lea sclerozat care scrie aici în permanență, în condițiile în care mi-am pierdut tinerețile prin școală și e bine să ascultați, așa când vă dau consultații gratuite unul cu mai multă carte ca voi...În fine, internetul dă voie să vorbească peste mine nea șurub cu creionul la buzunarul salopetei, ce a auzit el aseară la televizor. Te-a întrebat ăla de link, a vrut să confirme pe internet ce scrii, florine ... A?
  0
  0
 • postat de Libertatea românilor subjugată autorități locale.
  Miercuri, 02 August 2023 12:10
  109.166.132.***
  Avem 41 de județe, 263 orașe, 2 685 comune, fiecare comportându-se, ca stat în stat prin a lor gherilă politică autohtonă, sugând financiar atât la stat cât și pe plan local, prin taxe și impozite, creând o autoritate administrativă de tip mafiot gen ,,la familia'', în cerc închis, punând presiune prin birocrația organizată, pe comunitatea locală subjugată în a lor interese personale și meschine, unde banul dictează politica locală. Este nevoie de o nouă reorganizare teritorială, poate pe regiuni, pentru a sparge clica politică județeană meschină de azi.
  0
  0
 • postat de eu
  Miercuri, 02 August 2023 10:00
  86.124.200.***
  Nu ați citit Codul administrativ Dăncilă! Moștenirea lui Dragnea...Acolo puteați afla ce se întâmplă cu TOȚI funcționarii publici despre care discutăm aici, că le vor fi reduse posturile. Legea e făcută în așa fel încât o dată intrați în sistem, să nu mai poată fi dați afară. Deci, dacă ursaru' covrigar pe care l-ați votat nu le găsește alte locuri de muncă, TOȚI vor câștiga în instanță salariile restante + dobândă legală. Puteți să-i înjurați de dimineață și până seara pe judecători, că pensii speciale, CĂ COrupție, că justiția din România, AȘA E FĂCUTĂ LEGEA! Nu-i poți da afară!
  0
  0
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 02 August 2023 09:47
  5.13.200.***
  Reteta este simpla: Vor lua si mai mult de la patura de jos, cei bogati vor fi si mai bogati! Va lovi unde se poate si prosimea sta pasiva: impozite mai mari pe cladiri, masini, mosteniri.... alimente utilitati!
  0
  0
 • postat de florin
  Miercuri, 02 August 2023 09:33
  86.124.203.***
  Cheltuielile cu intretinerea politicienilor au devenit costisitoare!Hai sa ne gindim ca Galatiul are 27 de consilieri locali !Londra are 22 consilieri locali!De fapt urgent aici trebuie umblat!La numarul de oameni pe care politicienii ii reprezinta!Pentru Galati un consiliu local cu 27 de oameni este foarte mult!Si 11 sunt multi!In Romania 38% din venituri se duc catre bugetari!In Germania 16%!Media europeana 23%!Romania este pe primul loc la alocarea de bani catre bugetari!Si in acelasi timp Romania este pe primul loc in UE la evaziunea fiscala!Nu cred ca vom mai rezista asa in stilul acesta!
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.