Foaie verde de ”Daktari”, cu Iohannis în safari!

Foaie verde de ”Daktari”, cu Iohannis în safari!
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Departe de România dezlănțuită, președintele Klaus Iohannis luptă pentru climă și biodiversitate prin savanele africane din Kenya. Da, cam asta era ideea unei informări prezidențiale de ultim moment, apărută după ce l-a luat Twitter-ul pe dinainte pe ministrul Turismului din îndepărtata țară africană și l-a dat de gol pe președintele camuflat în ținuta de safari din ”Daktari”.

Vizită de stat, nu glumă! Ni s-a explicat totul într-un colaj mediatic al Președinției din care nu lipseau referirile la programul ONU pentru Mediu, Acordul de reducere a emisiilor de carbon de la Paris sau summitul african pentru climă. Păi ce, credeați că președintele Iohannis s-a dus în Africa să vadă lei, elefanți și antilope gnu? N-aveam și noi șacalii noștri?

Desigur, numai ”gurile rele” pot susține că președintele Iohannis toacă în acest turneu diplomatic mai mult decât valoarea schimburilor economice ale României cu Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal, luate la un loc. Parcă despre bani e vorba? În perioada comunistă, România a avut relații politice și economice bune cu țările africane. Se duceau ai noștri cu tractoare, produse chimice, textile de era plină Africa de produse ”Made in Romania”. S-a schimbat clima, dar și schimburile economice. Mai peste tot scrie ”Made in China”, unde mai pui că și tot mai populare au ajuns și brandurile rusești, gen ”Wagner”... De altfel, la ”vremurile de tristă amintire” făcea referire și o dare de seamă a Ministerului de Externe care atrăgea atenția că e pe cale să se diminueze ”capitalul de simpatie semnificativ de care România beneficiază în Africa”, pe măsură ce are loc ”schimbul generațional”. Asta cam așa e. Noroc cu Iohannis că s-a mobilizat, că altfel doar bătrânii satului din triburile Masai și-ar mai fi adus aminte de România!

Mă rog, acum Iohannis s-a dus pe îndepărtatele tărâmuri africane fără a fi însoțit de vreo delegație de oameni de afaceri, dar poate că este mai bine așa. Întâi să se obișnuiască lumea că-l cheamă ”Iohannis”, nu ”Iohannson”, unde mai pui că poate și problemele din țările africane vor ajunge să aibă pe agenda publică românească mai multă vizibilitate decât o banană degerată.

Acum, desigur, importantă e și Africa, și relațiile cu România și viceversa, dar zelul acesta diplomatic din partea președintelui Iohannis rămâne, totuși, de neexplicat. Nu ne aducem aminte, în mandatele sale, să fi pomenit vreodată de Kenya, Senegal, Tanzania sau Cabo Verde. Am vrea să vedem, poate, niște acorduri economice, nu doar ”luări de poziție” destul de abstracte privind schimbările climatice și relansare de relații. Desigur, Africa mai are de așteptat. Încă mai așteptăm roadele turneelor diplomatice din America de Sud și Asia. Dar, deh, vorba ardeleanului, de ce atâta grabă - ”Hakuna matata”!

Citit 2330 ori Ultima modificare Joi, 16 Noiembrie 2023 15:38

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 23:58
    5.13.167.***
    HAUR... jorje semion... vad ca da mesaje pe face book! Omul a platit sa poata asa ceva lu meta!
    Tzikerberg iar se vine la toti golanii de galerii... fara tuneluri! Simte seismul? Seismul? CUTREMURUL! Cutremurul DA! Romania a murit! Traiasca Romania!
    2
    0
  • postat de marr
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 22:03
    86.124.203.***
    Romania se Scufunda in Saracie/Scumpeturi ...si astia's in Dansuri . Aviz amatorilor/visatorilor de schimbare(reala) prin Vot .
    Se mai intreaba , in mod Ipocrit , de ce creste Trendu' Aur !
    Pe mana lor(Psdnl) acceleram cu Capu' Gard .
    0
    3
  • postat de trebuie cineva sa va de-a raportul?
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 18:43
    89.39.81.***
    eu sint sigur ca presedintele tarii, ales democratic s-a dus intr-un scop diplomatic, pe interese nationale.... de ce trebuie sa stie toti postacii...
    1
    2
  • postat de eu
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 13:22
    86.124.203.***
    Acuma,florin și ceilalți vikingi sidex din tramvaiul 7 nu trebuie șă știe ei de ce se face ori nu se face o mișcare de politică externă a statului...e de neacceptat însă din partea unuia care nu a făcut nimic în 2 mandate.Aici e problema,nu că nu a înțeles florin de ce e președintele în Africa
    5
    0
  • postat de pro
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 13:13
    82.208.137.***
    De obicei prin Africa merg sefii de stat paria, cu care nu mai discuta nimeni prin lumea civilizata. Cum nu e cazul Romaniei, inteleg ca e vorba de turism prezidential.
    1
    9
  • postat de ICTosca
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 07:39
    5.13.143.***
    ...Maiestate, mai ai state de vizitat ? - " Ceausescu n-a murit/ Ne vegheaza indarjit/ Ceausescu e o scoala/ Ceausescu e o boala..." ( Ada Milea )
    2
    7
  • postat de florin
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 06:41
    86.124.200.***
    Media din Romania a acceptat cu mindrie la o manipulare grosolana unde imaginea lui Dancila a fost distrusa!Media din Romania este singura din Europa care a acceptat sa participe la o dezbatere condusa de Iohanis unde Iohanis intreba si tot el raspundea!
    4
    2
  • postat de florin
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 06:38
    86.124.200.***
    Cautati si cititi un articol din 2014 si anume:''CINE ESTE NOUL PREŞEDINTE Scheletele din dulapul lui Iohannis de Victor Roncea!Apoi media din Romania a acceptat si a manipulat ca este ok ca in al doilea tur sa nu fie o dezbatere publica cu Dancila!
    4
    12
  • postat de florin
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 06:34
    86.124.200.***
    Vedeti dumneavoastra in anii premergatori alegerii presedintelui doi ziaristi independenti din Sibiu si anume Dan Tomozei si Marius Albin Marinescu incercau sa avertizeze ca imparatul este gol!Dar presa din Romania nu iau bagat in seama!Acesti doi ziaristi au suferit mult !Nimeni nu ia ajutat!
    4
    13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.