Când statul îți ia cu șapte mâini, dar de dat, ioc!

Când statul îți ia cu șapte mâini, dar de dat, ioc!
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Nu cred că uimește pe cineva dacă spun că, la capitolul luat, statul e campion. Nu plătești la timp impozitele și taxele? Penalitățile de întârziere curg, urmate de popriri pe conturi, egale de cele mai multe ori cu paralizarea completă a activității, dacă ești firmă, sau cu imposibilitatea de a mai mișca vreun ban, dacă ești persoană fizică. Nu doar asta, dar și modalitatea prin care ești somat, de parcă ai fi comis crime împotriva umanității, lasă de dorit. Ca să nu mai spunem câtă hârtie se consumă, câte taxe poștale se plătesc, de multe ori depășind valoarea datoriei de recuperat.

În ultimii ani, s-a mai luat câteodată decizia "iertării" unor sume mici, pentru care efortul de recuperare era mai mare decât ocaua datoriei, dar, de regulă, nimeni nu te găsește mai repede și mai ușor decât Fiscul, când are de luat bani, iar situația se extinde la mai toate instituțiile statului, dar și la principalii furnizori de utilități. Ferească Dumnezeu să uiți vreo bucățică de factură/taxă/impozit, chiar și din cele inventate/adoptate pe parcurs! Inclusiv în 2023, când municipalitatea a inventat și aprobat o nouă taxă după 31 martie, în realitate scumpind-o pe cea veche aferentă habitatului, următoarea mutare a funcționărimii a fost să trimită cetățenilor scrisori de avertizare. Atenție, inclusiv cetățenilor bun-platnici, care deja își achitaseră, în avans, impozitul pe tot anul.

În altă zonă, cea a Casei Județene de Asigurări de Sănătate, recent zdruncinată de protestele angajaților, care au refuzat să mai lucreze cu publicul până nu le-au fost mărite salariile, decontarea serviciilor medicale către medicii de familie, dar și a concediilor medicale plătite de către angajatori din iunie încoace, întârzie, după ce alocarea bugetară a fost cu mult sub nivelul cerut.

Pe de altă parte, la colectare, să te ferească Sfântul să nu virezi contribuțiile la timp! Rămâi fără asigurare, trebuie să plătești servicii medicale din buzunar, iar, ca firmă, ești pasibilă de pedeapsă. Un proiect de lege, care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și care prevedea, printre altele, compensarea taxelor pe salarii cu concediile medicale nedecontate, a murit după ce a trecut de Senat, nemaiauzindu-se nimic despre el. Evident, și-au dat seama probabil aleșii că nu era viabil, fiindcă ar fi trebuit să-și mute dintr-un buzunar bugetar într-altul banii pe care nu-i aveau.

Și în timp ce, pe la București, programul de muncă al parlamentarilor este parțial, în timp ce președintele se prăjește prin țări africane, iar partidele aflate încă împreună la guvernare se mușcă de glezne pe la spate, firmele private se luptă cu termenele de plată, mai ales cele către stat, iar statul, când are de dat, se face că plouă!

Citit 1346 ori Ultima modificare Marți, 21 Noiembrie 2023 17:48

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 22 Noiembrie 2023 21:22
    5.13.167.***
    @postat de Politica a acaparat tot. STIM! Asa a fost si-n 89... cand a explodat BUBOIUL! Nici mama jandragneriei cu utilaje de bruiaj NU VA SCAPA! Lunile is numarate! Nu poti sa-ti bati joc la nesfarsit de propriul popor! In Polonia si Olanda si Franta populatia a facut ravagii MOTORITATILOR!
    0
    0
  • postat de Politica a acaparat tot. Pina și pe stadion au venit la cules aplauze.... Mincinoșilor.
    Miercuri, 22 Noiembrie 2023 15:46
    46.97.168.***
    Degeaba scrieți, degeaba se comentează, degeaba oamenii de rind sint nemultumiti. Degeaba angajații se plin de venituri mici la cheltuieli din ce în ce mai mari... Cei aleși de Domnul, Domnul fiind cetățenii urbei, a tarii se simpt din ce mai bine, mai bogati mai smecheri.....Deci e ok.
    0
    3
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 22 Noiembrie 2023 09:49
    5.13.167.***
    De asta multi au si parasit tara! Ghestatul roman cu R MIC, este cel mai mare MAFIOT! Nu cred ca este lege sa nu fi incalcat unii parlamentari de la delapidare la tentativa de omor! Cum sa ai incredere in HIENE!??? Si le dai si viitorul nostru pe mana! De 34 de ani REPETENTI! NOROC CA SUNTEM IN UE!
    0
    10
  • postat de florin
    Miercuri, 22 Noiembrie 2023 07:59
    86.124.201.***
    Am mai spus:puroiul se va sparge in 2025 dupa alegeri!Veniturile vor scadea chiar in luna decembrie pt cei care lucreaza in constructii si industria alimentara!Noua lege a pensiilor este mai rea de cit ce a negociat Ghinea la UE prin PNRR! Deci vom vedea o sugrumare maxima in 2025!
    1
    9

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.