O ”Lege Anastasia” pentru ”popi” răzvrătiți

O ”Lege Anastasia” pentru ”popi” răzvrătiți
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Să determini pe cineva să respecte reguli este o treabă deloc ușoară. Să îndeplinești asta la nivel de misiune față de mase e și mai și, iar aici puterea exemplului e însutit mai importantă. Numai că, ce să vezi, chiar și cei care propovăduiesc legea și o apără își dau cu stângul în dreptul. Unii, nu toți, fac ca proverbiala zicală ”fă ce zice popa, nu ce face popa” să-și piardă și mai abitir din substanță în urechile maselor indignate de neobrăzarea ”popii” prins pe picior greșit.

Să fii ”popă” în uniforma statului este, poate, una dintre cele mai provocatoare îndatoriri la care se poate înhăma cineva într-o lume tot mai ”liberă” și cu cu păreri care mai de care mai diversificate. E în firea omului, natural, să respingă orice formă de constrângere prin reguli impuse, dar înțelegând rolul normelor în bunul mers al lucrurilor, acceptă, respectă și poate ajunge să respecte și regula, și poate și pe cel care are misiunea de a veghea la aplicarea ei. În caz contrar, când omul acela care mănâncă pâine ca să aplice regula își dă cu stângul în dreptul, efectul e total opus. Și față de regulă, și față de om. Și nu individual, pata întinzându-se pe obrazul întregului sistem. Prea des, oameni în baza cărora ne punem siguranța și care au autoritatea să ne tragă la răspundere, pică pe lângă legi, o iau pe arătură. În timpul liber sau la serviciu, oricum sub prezumția absolută de cunoaștere și a regulii, și a consecințelor nerespectării ei.

Vorbim de oameni care pretind că au, pe lângă cunoștințe, și un simț al datoriei, și conștiință, și rușine. Dar mai au acei oameni și inconștiență sau trufia funcției pe care cred că au ajuns pentru că s-au născut sub steluța norocoasă. Se urcă beți la volan în timp ce, pe altă parte, îi condamnă la propriu, pe alții, așa cum numai un șef de la Judiciar poate să facă. Se pun în pericol pe sine sau pe alții, în timp ce le ”predică” altora despre respectarea limitelor drepturilor și libertăților, după cum s-a văzut în cazul polițistului din Timiș care șofa în comă alcoolică și a spulberat o mașină pe stradă. Sau, și mai grav, așa cum am văzut acum două-trei zile, în județul vecin, Brăila, niște tinerei în uniformă au fost la un pas să provoace o tragedie după ce au pus scuturi umane vii în calea unui șofer turbat și scăpat de sub control. Publicul sancționează dur astfel de situații, și nu neapărat pentru că îi place să devoreze, să treacă prin melița atotștiutoare orice autoritate prinsă pe picior greșit. Exercițiul autorității aduce cu sine o mare responsabilitate, mai ales când o ai și în fața publicului, și în sistemul care te-a uns ”popă”.

O ”Lege Anastasia” pentru profesioniștii care calcă în picioare ce propovăduiesc pe de altă parte ar fi binevenită. Trag nădejde că recenta condamnare a doctorițelor-profesoare hulpave și șpăgare e un precedent ce nu va rămâne izolat.

Citit 1779 ori Ultima modificare Duminică, 26 Noiembrie 2023 14:11

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de marr
    Luni, 27 Noiembrie 2023 17:53
    86.124.203.***
    Da' nu fac ei Treaba asta ...ca sa creeze un Precedent !?
    Parlamentari - functionari - politisti/vamesi - doctori - judecatori ... ia uite cate categorii ar fi afectate . E stresant sa stai cu Sabia lu' Damocles...sau...poate fi un Motiv ptr. (alt) Spor de Stress ?!
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.