Școala, bătaia și nota la purtare

Școala, bătaia și nota la purtare
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În societatea actuală, în care regulile de bun-simț aferente traiului în comun au cam dispărut, asistăm din ce în ce mai des la bătăi în rândul elevilor. Din păcate, în cele mai multe cazuri, protagoniștii conflictelor sunt adolescente care se răfuiesc, fie din motive de interese romantice (ca să nu spunem, pur și simplu, că se păruiesc de la vreun băiat), fie din alte motive puerile pentru noi, ceilalți, dar pline de importanță pentru fetele zilelor noastre.

Situația care a motivat textul de faţă nu s-a petrecut în vremuri îndepărtate, ci acum două zile, în incinta unui liceu din oraș. Domnișoarele în cauză și-au reglat conturile cu pumnii și picioarele, în pauza dintre ore, plecând de la faptul că una dintre ele ar fi jignit-o pe cealaltă referitor la un eveniment neplăcut din viața acesteia. De la vorbe la fapte n-a mai fost decât un pas. Și, cum pauza este plictisitoare fără astfel de evenimente, cele două bătăușe s-au transformat pe loc în "actrițe", pentru că bătaia lor a fost urmărită cu entuziasm și de alte colege, care, după eveniment, au susținut că ar fi vrut să le despartă.

Evident, bătăile între elevi au existat dintotdeauna, fenomenul nu este neapărat unul specific vremurilor actuale. Dar, în timp ce generațiile anterioare se războiau în secret, iar să fii descoperit de profesor era echivalent cu scăderea notei la purtare și, eventual, încă o bătaie de la părinți, acum, recreațiile au devenit prilej de selfie-uri în baie, dar și de filmat și pus pe rețelele de socializare evenimente precum cel de mai sus.

Noțiunea notei scăzute la purtare este greu de definit acum, pentru că faptele pe care le comit adesea tinerii noștri nu sunt chiar atât de grave încât să atragă după sine diminuarea notei la purtare cu câteva puncte. Și dacă totuși se stabilește că un anume elev merită scăderea notei, sancțiunea e pe durată determinată, deoarece "dacă nu mai face nimic până la sfârșitul anului școlar, ridicăm sancțiunea". Mai bine trimitem elementul negativ din clasă, adică elevul indisciplinat, la o consiliere la psihologul școlar, care prin metode de el știute poate disciplina și cel mai nărăvaș adolescent.

Din păcate, fenomene de acest fel nu sunt izolate în școlile anului 2024. Nici în societatea lui 2024. Pentru că nu doar adolescenții își fac dreptate cu pumnul. Se întâmplă și la case mai mari, pe străzile din Tecuci, de exemplu, unde polițiștii au intervenit pentru că două reprezentante ale sexului frumos își făceau dreptate cu pumnii. Mărul discordiei? Niște bomboane. Ce să le mai cerem copiilor, dacă și adulții se bat de la bomboane?!

Citit 1553 ori Ultima modificare Joi, 08 Februarie 2024 20:52

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Zap
    Vineri, 09 Februarie 2024 06:46
    188.24.169.***
    Scaderea notei la purtare nu mai înseamnă nimic.. E o frectie la un picior de lemn.
    Ar trebui copiii cu nota la purtare scazuta in doi ani sa nu mai aiba acces la nici o facultate, niciodata. Ca purtarea sa conteze.

    Si "pisicologoul" la fel. Vrajeli. Dau din cap ca sunt "vindecați" si recidivea
    0
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.