Să ne minunăm la răspântia politică

Să ne minunăm la răspântia politică
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

„Oare ce-o mai fi făcând primarul PNL al comunei” (Iveşti, Oancea, Cuza Vodă, Cavadineşti, Corni… alegeţi dumneavoastră pe oricare!), m-am trezit întrebându-mă deunăzi. Tocmai mi se agăţase privirea de bannerul pus la intrarea în localitatea mea natală! Şi zău dacă nu mi-au ieşit ochii dincolo de lentila ochelarilor, nevenindu-le să creadă cine cu cine erau în poză. „Ce să facă, domn’ primar, i-a trecut liberalismul, iar acum candidează pentru un nou mandat, la aceeaşi primărie, dar din partea PSD”, ar fi răspunsul corect pe care mi l-aş da singură la întrebarea de la care am pornit. Ce să-i faci, încurcate-s căile politicii!

Serios. Are cineva un contraceptiv pentru naivitate? Ori mai degrabă pentru credulitatea care mă tot încearcă, deşi vârsta nu mă mai recomandă pentru aşa slăbiciune. Naivitatea de a (mai) crede în doctrine politice, în principii doctrinare, în viziuni de stânga şi de dreapta. Aiurea!

Între noi fie vorba, nu mi-a fost niciodată prea clar care-i stânga şi unde-i dreapta, iar când vine vorba de orientare roza vânturilor mi se învârte în minte ca o morişcă. Şi totuşi, nu încetez să mă minunez de „transferurile” politice care se fac în preajma alegerilor şi nu numai. În cazul de mai sus, de la PNL la PSD. Dar se poate şi invers! De pildă, la Cavadineşti, fosta primăriţă vajnic social-democrată este azi candidată PNL la primăria pe care a condus-o până în 2020… Când un liberal, azi social-democrat, dornic de un nou mandat, a învins-o în alegeri… Şi probabil nu e singurul caz, dar n-am avut vreme să scotocesc după toţi candidaţii.

O să-mi spuneţi, un bun gospodar al unei comunităţi e capabil de sacrificii, inclusiv politice, pentru bunăstarea locuitorilor care l-au ales primar. Şi are stomacul suficient de rezistent şi caracterul îndeajuns de moale cât să-şi pună-n piept trandafirii roşii pe care i-a hulit cu tărie.

La fel de bine, politicieni cunoscuţi şi-au proclamat independenţa politică şi au defilat cu ea, apoi au schimbat unul sau chiar două partide… atâta au putut. Cât despre cel mai mare migrator politic al Galaţiului... mă tem că ajung în zona patologiei politice şi n-am competenţe pentru diagnosticare.

Încurcate-s căile politice, îmi veţi spune! Desigur! Dar până la urmă toată politica e o mare şi numeroasă familie. Una în care nici nu mai contează că o alianţă de trei partide de dreapta îl promovează drept candidat la o primărie locală pe cumătrul unui primar de (foarte) stânga. Ce-ar mai conta cumetriile şi năşiile când, într-o familie, fratele mai mare este candidat PSD, iar cel mai mic este lider şi candidat USR…

Citit 1105 ori Ultima modificare Joi, 18 Aprilie 2024 03:53

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de marr
    Joi, 18 Aprilie 2024 17:45
    86.124.201.***
    Atat intreb ...in socotelile lor , Unde suntem Noi , cetatenii ? Care mai e rolul/locul nostru ?
    Observ , ca in mare parte , politica e doar o Afacere (profitabila) de Transfer a Fondurilor de la Buget catre ...firme .
    0
    5
  • postat de Gigel
    Joi, 18 Aprilie 2024 12:12
    5.13.144.***
    Daca se uita cineva de la Primarie: trimiteti un gealat cu o galeata cu bitum pe Prelungirea Brailei la Betex ca ne rupem masinile. Se vede piatra cubica de sub asfalt prin niste gropi care se maresc continuu.
    0
    7
  • postat de MM
    Joi, 18 Aprilie 2024 12:11
    5.13.178.***
    La noi în România, politica se traduce cam așa:
    Traseism, unsoare, manipulare, minciună, sărăcie, ipocrizie, salarii, bonificații și avuții, fără răspundere în fața legii, angajarea amantlâcului și al rubedeniilor la stat. Toate astea în interes personal și de partid. În rest Dumnezeu cu mila!
    0
    9
  • postat de eu
    Joi, 18 Aprilie 2024 11:43
    109.166.134.***
    Ai inceput să te uiți la alte posturi tv, florine! Te cam înjură lumea pe aici dar ai nimerit-o cu șosocarii și auriștii.De aia sunt mai multe butoane pe telecomandă și câteva sute de canale tv!
    3
    6
  • postat de florin
    Joi, 18 Aprilie 2024 06:45
    86.124.201.***
    După 34 de ani Democrația noastră este la și altele!Sunt primele alegeri unde speranța de schimbare a murit!Cu cea mai mare inflație din UE cu un PIB care este crescut artificial de inflație,cu cele mai mari preturi la energie cu cel mai mare deficit aterizarea în 2025 va fi f dureroasa!
    3
    6
  • postat de florin
    Joi, 18 Aprilie 2024 06:41
    86.124.201.***
    Nu avem stingă nu avem dreapta mai rău alde sosoaca și Simion au distrus și naționalismul!Sunt doar grupări criminale interesate de resursele financiare ale localităților!Unui om normal la cap ii este frica pentru siguranța lui sa candideze !
    0
    10

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro