Strada Domnească mai pierde un pic de istorie

Strada Domnească mai pierde un pic de istorie
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

"Dragi prieteni și clienți ai restaurantului nostru! Cu inima grea și privirea spre viitor, vă anunțăm că activitatea noastră a ajuns la final!" - este începutul unei postări de săptămâna trecută care a stârnit o mulțime de reacții pe rețelele sociale. Probabil că mulți dintre cei care ne citesc știu despre ce este vorba.

Că îi spunem Cafe Journal, că îi spunem Ca-Jou sau Cajou, cert este că un restaurant emblematic al Galațiului, al străzii Domnească în special, se închide. Astfel, zona de la fosta Miorița pierde, într-un răstimp destul de scurt, două restaurante care au făcut istorie în Galați, Cajou și Corso. Nu e istorie de aia de trecut în manuale, că doar nu erau de pe vremea lui Cuza, dar este o istorie a locului, a ultimilor zeci de ani, o istorie a câtorva generații de gălățeni și de oaspeți ai Galațiului, care au poposit, vremelnic sau clienți fideli, la fosta Miorița (încă dinainte de 1989), la Cajou și la Corso (după Revoluție).

Nu sunt clare motivele pentru care s-au închis restaurantele și terasele de la Corso și Cajou, sau cel puțin nu au fost făcute publice. Probabil că la mijloc sunt banii, sau mai exact lipsa lor.

Pe 2 aprilie 2024, cu mai puțin de o lună înainte, pe OLX era scos la vânzare Cajou, pentru 1,6 milioane de euro, ca afacere restaurant sau clădire zona 0. "Restaurant CAJOU este amplasat în zona centrală cu activitate de 20 ani, fiind situat în topul restaurantelor din oraș. Spațiul este utilat, mobilat și funcțional având o clientelă deja formată. Se poate discuta de preluarea personalului, astfel puteți economisi energia consumată pentru noi angajări. Afacerea se află pe profit, deci ține doar de continuitate", se afirma în anunțul de vânzare. Nicio altă mențiune nu este făcută până acum, deci nu știm care este situația actuală, dacă s-a vândut ori nu, dacă afacerea va continua ca restaurant ori ca... bloc, de exemplu.

Ceea ce știm este, însă, că un alt restaurant deținut de același proprietar, "Monarch", a fost și el scos la vânzare, tot pe OLX. Cunoscută drept Casa Auschnitt, fostă "Sidney", fostă "Club Total", fostă "Casino", actuala clădire a restaurantului "Monarch", situată peste gard de "Viața liberă", pe Domnească 70, a fost renovată și transformată într-una dintre cele mai frumoase clădiri vechi ale Galațiului. De vineri până duminică, anunțul a fost scos de pe Olx. Deci, nici în acest caz, deocamdată, nu știm mai multe.

Pentru noi, gălățenii obișnuiți care am trecut cel puțin o dată pragul acestor restaurante și terase, rămâne un mare regret. În această perioadă în care Primăria Galați insistă cu crearea unei zone pietonale non-stop pe strada Domnească, aceste terase ar fi fost prilejul unor momente de relaxare binevenite între grijile cotidiene. Sperăm ca, în viitoarele promenade, să nu ne cadă ochii asupra unor clădiri uitate sau neîngrijite. Ar fi culmea ca și acestea să devină ruine, că de ruine suntem sătui.

Citit 7353 ori Ultima modificare Duminică, 28 Aprilie 2024 17:18

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de @alt eu
    Luni, 29 Aprilie 2024 12:58
    86.124.202.***
    A mai fost unul care ni se adresa cu măi,din cauză că l-ați votat de câte ori l-ați prins n-ați înțeles nimic din 30ani de libertate.Ete scârț că a dat faliment o afacere,într-o economie normală banii trebuie să circule.Se lichidează și o ia de la capăt altcineva,așa e în lumea civilizată
    1
    13
  • postat de @alt eu
    Luni, 29 Aprilie 2024 12:52
    86.124.202.***
    ai?Lăsați rețelele sociale și afacerile în HORECA pentru alții!Puneți mâna pe o carte,lăsați facebook,să știe doar neamurile că făceați cornete din filele manualului de Gramatică iar pe celelalte le atingeați doar să vă luați hârtie igienică.Ce-i aia,mă,ai?De unde știi că știu să scriu,ai 2 clase...
    3
    6
  • postat de Alt eu
    Luni, 29 Aprilie 2024 10:28
    212.93.144.***
    Mai eu, ai indemna pe cei ce fac comentarii, la tacere, este tipica celor ca tine…este de apraciat totusi ca stii sa scrii.
    8
    3
  • postat de marr
    Luni, 29 Aprilie 2024 08:25
    86.124.201.***
    Circulam ...circulam . Noi si maidanezii , atleti la Jocurile Foamei . Piste avem , sa prindem viteza !
    Nici vitrine n-o sa mai avem de privit ...la ce 'seceta economica' e/va veni .
    13
    15
  • postat de eu
    Luni, 29 Aprilie 2024 07:38
    86.124.202.***
    Cârciumăreala nu înseamnă bere adusă cu portbagajul de la Metro!Să nu intrăm în panică.O să vină alți proprietari,cu altă viziune,care vor ști cum să fie diferiți de ceilalți,pentru că doar așa trăiești/te dezvolți.Iar cei de pe rețelele sociale,să-și vadă de treaba lor,care o fi aia!
    7
    32

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro