Da` unde vă grăbiți, fetelor?

Da` unde vă grăbiți, fetelor?
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

”Copierea” este prin definiție motorul perpetuării speciei, a evoluției umane. Cei mici fac ce fac adulții și vor să fie ca cei mari, procesul de copiere ducând, atunci când se face cu cap și bun-simț, la viitori adulți și mai buni, și mai evoluați. Procesul de copy-paste, inclusiv la nivel comportamental sau obiceiuri de viață a luat-o însă razna și dacă viteza se va amplifica, ne vom regăsi într-un metaforic pericol de a... sări de pe planetă.

Trăim în era informației, într-o tehnologizare continuă și acerbă, în care informația circulă sub orice formă, la dispoziția oricui. ”Modele” sunt peste tot, de la desenele animate, de care abundă canalele tv., internetul sau platformele de streaming, la mass-media care promovează apariții fără să dezvăluie ce se ascunde ”în spatele” sau ”dedesubtul” măștilor trase parcă la indigo. Nu în ultimul rând, adulții, ca într-o disperată încercare de a opri timpul ori de a lupta cu cine știe ce frustrări, le pun pe tavă urmașilor opțiuni ce nu își au locul pe chipul imberb al pruncilor naivi.

Și uite așa, le vezi de printr-a șasea: unghii cu gel, gene false, straturi de machiaj. Păr întins cu placa și, obligatoriu, cât mai multă piele la vedere. Cu buzele țuguiate într-un selfie întru nemurirea TikTok-ului, pentru cât mai multe like-uri, share-uri și subscribe-uri. În traducere pentru neinițiați, asta înseamnă cât mai multă apreciere, nu contează de la cine și în ce fel, numai să fie acolo și să le valideze domnișoricilor, neieșite încă din pubertate, imaginea de ”dive”.

La vreo 14-15 ani, deja zarurile sunt aruncate, domnișorica încurajată fumează (sau vapează) cot la cot cu mămica sau măcar cu știrea acesteia din urmă, mulțumită că ”odorul nu face altele mai rele”, pretinde garderobă de lux, telefon cât salariul pe două luni și merge la club. E un mic om devenit, prea repede, mare și înrobit unor atribute care nu îi reflectă valoarea. Și nu e cea mai neagră posibilitate.

Tragic este că fetițele se grăbesc să îmbrățișeze avatarurile vieții de femeie de prea tinere. Se aruncă în mrejele unor aparente soluții salvatoare, fugind din teribilism sau uneori de nevoie din familii în care controlul a scăpat. Ajung să dea crezare, de plăcere sau pentru că nu văd altă soluție mai bună, unor indivizi și situații care le transformă de timpuriu în victime. Fetița împodobită prea devreme în femeie, grăbită să ajungă mare pentru că așa e trendul, e candidata numărul unu la a deveni, într-o formă sau alta, o pradă vremelnică: o mamă minoră, o concubină abuzată... Pentru că, sub masca perfectă de imortalizat într-un selfie, nu a avut vreme să se adune atâta maturitate cât să balanseze fusta scurtă și tona de machiaj.

Citit 3104 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Iunie 2024 00:11

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Gigel
  Sâmbătă, 08 Iunie 2024 19:19
  5.13.176.***
  Se grabesc sa ajunga batute la spital de iubi. Si eventual sa intre in statistica cu minorele gravide. Sad but true.
  0
  23
 • postat de trăieșteanu ...din mila DOMNULUI....
  Sâmbătă, 08 Iunie 2024 10:05
  128.127.117.***
  Ooofff Doamneeee....Pe vremea domnitelor foarte tinere si cavalerilor trecuței prin viata,arătarea condurului de sub malacov era un act de mare îndrăzneală.Ele aveau 15 ani iar ei de la 25 in sus ...rari de 50 că erau turniruri multe.
  11
  7
 • postat de Octav
  Sâmbătă, 08 Iunie 2024 08:18
  5.13.134.***
  Excelent articol! Felicitari!
  0
  25
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 08 Iunie 2024 05:32
  5.13.149.***
  Ce urmeaza? "Me too"!
  0
  19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.