Fâsul de Crăciun

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt ani buni de când, la Galaţi, nu mai aştept nicio minune de Crăciun… Până în prezent edilii parcă s-au întrecut în a face Sărbătorile de Iarnă cât mai şterse, cât mai reci, cât mai lipsite de culoare sau imaginaţie. Când am văzut din nou fesul acela tuflit pe post de brad în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor mi-am zis că, da, vom avea sărbători la fel de nefericite ca în anii trecuţi. Şi mai trist este că, la primărie, minţile feeric luminate de spiritul incompetenţei nici măcar nu realizează ridicolul în care se află.

Auzi, tu: după ce că scheletul acela acoperit cu muşama şi becuri anemice e un pur şi simplu un kitsch, el ne mai este şi prezentat ca fiind ultima minune a lumii, închiriat taman de la o firmă care s-a ocupat de iluminatul pe… Champs – Elysees! Dacă aşa o fi, probabil că firma cu pricina a ajuns la Galaţi expulzată de autorităţile franceze pentru ultraj contra bunului gust… Că unii de prin primărie sunt duşi cu sorcova n-ar fi o noutate, problema e că astfel de monumente ale sărbătorilor ratate se fac pe bani publici, numai „bradul franţuzesc” fiind închiriat cu 10.000 euro! Şi cică e ieftin! Sau mai bine zis este ieftin dacă ne gândim că „tichii” asemănătoare au fost închiriate prin 2009 cu 15.000 euro, iar în 2008 cu 17.000 euro.

E criză, aşa că anul acesta nu ne mai permitem să dăm aşa mult…  Acum, poate că nu mă pricep eu la brazi, dar stau şi mă întreb: dacă Primăria ţinea atât de mult să aibă schelet din fier forjat, de ce nu a comandat unul la o firmă din Galaţi? De exemplu, e una care a făcut tot ce înseamnă construcţii metalice pe stadionul National Arena, poate că s-o pricepe să facă şi un schelet de brad! Sau mai bine, dacă este o afacere aşa bună, să facă vreo zece, poate îi închiriază primăria şi face rost la bugetul local de bani pentru nişte ornamente decente.

Nu zic că nu trebuie să se facă şi ceva economie, dar măcar din când în când, măcar de sărbători, gălăţeanul ar trebui să uite că trăieşte într-un oraş gri, cu blocuri jerpelite, parcuri bătătorite şi urbanism de doi lei. Să se bucure de puţină lumină, de un brad – brad şi nu de o anomalie cu moţ, iar dacă nu se poate organiza o Piaţă de Crăciun sau o serie de spectacole în condiţii decente, măcar la difuzoare s-ar putea băga şi altceva decât ora exactă pe valurile Dunării. Faceţi, domnilor, economii la licitaţiile publice, la achiziţii, la închiriat „brazi franţuzeşti”, nu veniţi de Crăciun să spuneţi oamenilor că trebuie să stea tot în întuneric, în frig, în aceeaşi ţigănie ridicată la rang de spectacol stradal! Deocamdată, tichia de Crăciun de la Sindicate este exact imaginea a ceea ce este în stare, în prezent, să producă municipalitatea: Un mare fâs, la preţuri fără concurenţă.

Citit 1347 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2011 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.