Nicio scuză pentru Toader

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce am trăit din plin perioada de după Revoluţie, cu toate suişurile şi coborâşurile ei, economice, sociale, dar mai ales politice, credeam că nu mă mai poate surprinde nimic la aleşii noştri. Sincer, chiar eram de părere că le-am auzit pe toate, că mai rău nu se poate. Luni seară însă, într-o emisiune pe Realitatea TV, Mircea Toader, deputat PDL de Galaţi, mi-a demonstrat că încă mă mai poate surprinde. Nu în bine, desigur.

A declarat dumnealui, nu mai reproduc exact, oricine vrea să-l asculte poate să găsească înregistrarea, că dintre românii morţi din cauza frigului în ultimele zile doar unul a murit în maşină, restul au băut şi au adormit prin şanţuri, murind acolo.  În faţa unei asemenea declaraţii, nici nu ştii cum să reacţionezi. Indignare e puţin spus, eu una am simţit că mă sufoc. De jenă. Jena de a fi concitadină cu acest domn, jena că, deşi personal nu l-am votat, mă reprezintă, în Parlament, şi pe mine. Şi pe nenorociţii care au murit de frig la noi în judeţ, în propriile case. Şi despre care nu am auzit să fi spus nimeni că erau beţi.

De când am auzit inepţia, că altfel nu poate fi calificată declaraţia cu pricina, stau şi mă întreb, fără să găsesc răspunsuri viabile: oare oamenii aceştia, care fac legile românilor, care se presupune că ar trebui să fie echidistanţi, să nu discrimineze, să nu judece la mânie şi să nu vorbească şi să ia decizii înainte de a fi cumpănit bine lucrurile, oamenii aceştia, zic, nu au şi ei măcar un consilier, acolo? Pe cineva care să le spună ce se face şi ce nu se face?

Las la o parte faptul că, şi dacă ar fi băut mai mult, niciun om nu merită să moară îngheţat într-un şanţ pentru că drumul nu e deszăpezit la timp. Să spunem că, pentru o discuţie între cetăţeanul oarecare A şi cetăţeanul oarecare B, afirmaţia făcută de Mircea Toader ar fi, într-o oarecare măsură, scuzabilă. Nici mie nu-mi plac beţivii. Şi, da, e clar că, dacă ai consumat băuturi alcoolice, faci faţă mai greu frigului, mergi mai împleticit şi poţi, la o adică, să cazi şi să adormi în zăpadă. Şi să mori. Dar dacă oricare dintre dumneavoastră are o scuză dacă îşi exprimă, în public, o asemenea părere, eu, ca formator de opinie, n-aş avea niciuna. Şi, la fel, dl Toader, ca reprezentant al cetăţenilor acestui jueţ, ca parlamentar şi mai ales ca exponent al puterii care nu prea se descurcă onorabil cu iarna asta, nu are niciuna.

Este incalificabil să te duci pe sticlă şi să-ţi dai drumul la gură, fără nicio atenţie la consecinţe. Şi e şi mai grav că, în loc să aibă compasiune pentru victime şi familiile lor, în loc să se gândească la o colectă pentru sinistraţi, la o măsură de ajutorare, la orice, dar constructiv, un deputat al gălăţenilor gândeşte aşa despre nişte oameni care, până la proba contrarie, nu au avut altă vină decât că au murit de frig. Şi nici măcar nu suntem în Siberia.

Citit 1990 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2012 09:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.