Uite giratoriul, nu e giratoriul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până ieri, intersecţia de la Ultimul Leu, cea mai mare şi mai aglomerată din oraş, nu era sens giratoriu. Era doar un rondou care semăna a sens giratoriu, cu nişte reguli de acordare a priorităţii care îi băgau în sperieţi pe şoferii din alte oraşe rătăciţi în hăţişul intersecţiei în drumul lor către Trecere Bac. Ieri, cu surle şi trâmbiţe, au fost dezvelite la faţa locului semnele aferente sensului giratoriu. În principiu, aşa cum s-a întâmplat deja în toate zonele din oraş unde au fost instalate asemenea sensuri, traficul ar fi trebuit să fie mai fluent, mai fără bătăi de cap, accidente şi înjurăturile aferente.

Dar, evident, la români ca la români. Măsura n-a fost gândită în prealabil. Nu s-au făcut simulări de fluenţă a traficului, nu a stat nimeni să calculeze ce consecinţe va avea folosirea sensului giratoriu. Nici măcar ieri, dezvelirea indicatoarelor nu s-a făcut la prima oră, să se vadă cu ochiul liber exact care e situaţia într-un trafic aglomerat, ci s-a aşteptat trecerea orei de vârf de dimineaţa. Practic, ieri, gălăţenii s-au dus la serviciu dimineaţa după nişte reguli şi, la întoarcerea de la birou, ar fi trebuit să dea de altele. Curat meşteşug de tâmpenie!

Situaţia a fost tratată superficial. Româneşte. Modificarea a fost făcută în mijlocul săptămânii, nici măcar din prima zi a unei luni, fără nicio planificare, fără să fie clar cine răspunde de monitorizarea traficului măcar în prima săptămână de după instalarea noilor indicatoare. Un hei rup de Dorel, determinat doar de imposibilitatea dirijării traficului greu de la Trecere Bac spre ieşirile din oraş, după închiderea completă a străzii Oţelarilor.

Le atragem atenţia celor în drept că lucrurile pot fi făcute şi altfel. Se putea anunţa, prin presă, cu o lună înainte, intenţia de modificare a regulilor de circulaţie în cea mai mare intersecţie din oraş. Se puteau instala, pe rondou, panouri în care şoferii să fie informaţi că urmează să le fie schimbate regulile jocului, se puteau pune bannere pe Brăilei sau reclame pe afişajele electronice, din care să aflăm câte zile mai sunt până la instalarea sensului giratoriu. Şi, de ce nu, să fie anunţaţi oamenii că poliţiştii vor monitoriza zona şi cât e amenda pentru nerespectarea noilor reguli.

E doar un sens giratoriu, veţi spune, ce atâta tevatură? Ei bine, da. Facem scandal fiindcă nebunia nu s-a oprit aici. Ieri, după câteva ore în care oamenii s-au străduit să se adapteze sensului - chestiune nu fără peripeţii, dacă ne luăm după cioburile existente acolo mai spre după-amiază - pe la ora 16,00, sensul giratoriu a fost desfiinţat. Poliţia judeţeană a luat decizia, după ce a văzut că traficul este îngreunat. Primăria a sărit la ordin şi a executat. Fără întrunirea comisiei de specialitate, fără nimic. Adică tot un hei rup, dar în sens invers.

Şi să nu-mi spună mie acum că nu se putea anticipa nivelul de trafic şi consistenţa lui, că nu s-ar fi putut calcula timpul care îi este necesar unei maşini să intre şi să iasă din sensul giratoriu, că nu se putea face nimic aşa cum trebuie, gospodăreşte. Să nu-mi spună, că nu îi cred. Ce s-a petrecut ieri cu sensul giratoriu e doar încă un exemplu de cât de mult ne respectă cei ce conduc acest oraş. Adică deloc. O lipsă de respect pe care, dacă n-aş şti-o izvorâtă din prostie, aş putea s-o bănuiesc de rea intenţie.

Citit 1575 ori Ultima modificare Joi, 03 Mai 2012 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.