Fără consiliu, precum câinele fără dinţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Încă se fac, după numărătoarea voturilor, calcule şi paracalcule. Perdanţii vor să afle de ce au pierdut, câştigătorii, exact care a fost reţeta succesului. Toată lumea politică despică firul în patru, oamenii obişnuiţi se miră de succesul PPDD, deşi, cu siguranţă, susţinătorii Elodiei tot printre ei se numără. Prin şedinţele de taină, se stabilesc probabil strategii de colaborare în consiliile locale. Între timp, bucuria câştigării alegerilor de către USL este mai degrabă moderată.

Surprinzător, chiar, deşi uniunea are în componenţă măcar două partide cu obişnuinţe festive gălăgioase - mă refer aici la PSD şi PC, recunoscute în urbe pentru stilul vizibil cu care se manifestau în trecut - reacţiile de după aflarea rezultatului din cursa pentru primăria Galaţi au fost mai mult decât potolite. Chiar şi Marius Stan, care ar fi avut, până la urmă, toate motivele să se bucure ca la câştigarea campionatului de către Oţelul, a fost zâmbitor, dar reţinut, duminică noaptea. Să fie oare îngrijorat că USL-ul se va destrăma, iar majoritatea confortabilă de acum din Consiliul local se va transforma într-un coşmar? Este clar, Marius Stan a avut parte de o susţinere majoritară clară a populaţiei.

Dacă luăm în calcul cifrele reale privind populaţia, adică pe cele de la ultimul recensământ, numărul de cetăţeni cu drept de vot a fost mai mic decât cel anunţat oficial, de unde rezultă că procentul celor care au votat efectiv a fost mai mare, cam de 67 la sută. Or, să iei 48,7 la sută din 67 la sută înseamnă, clar, că eşti acolo unde au vrut oamenii să fii. Susţinerea în consiliu este însă altă poveste, După ce apele se liniştesc, Marius Stan va avea nevoie de consilieri pentru a-şi putea îndeplini programul propus. Şi, în ceea ce priveşte alianţele politice, socotelile de acasă nu se potrivesc mereu cu cele din târg. Evident, rămâne de văzut ce vor decide partidele din USL să facă până la alegerile parlamentare şi, mai ales, după acestea. Dacă succesul de acum, de la locale, le va convinge să continue să tragă împreună la căruţă, asta va fi clar şi în beneficiul primarilor aleşi sub umbrela USL.

Dacă însă, aşa cum se întâmplă de obicei, orgoliile politice vor fi mai mari decât interesele comune ale grupului, uniunea se va rupe şi partidele componente vor reveni la tras spuza fiecare pe turta lui. Caz în care spuza şi turta majoritare vor aparţine PSD. După parlamentare, e puţin probabil ca USL să continue să existe. Caz în care la Galaţi, dar nu numai, primarul ales va fi pus într-o situaţie cel puţin incomodă. Cum va mai face Marius Stan tot ceea ce a promis dacă nu va avea suficienţi consilieri de partea lui? Uite, asta rămâne o întrebare bună. Pentru că, dincolo de euforia momentului, eu una, având în minte toate evoluţiile politice din ultimii 15 ani, nu-mi fac prea multe iluzii. Oricât ar fi de hotărât, un primar fără consiliu e ca un câine fără dinţi: latră, dar nu are cu ce să muşte.

Citit 1508 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

4 comentarii

 • Miercuri, 13 Iunie 2012 20:33
  ,,Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local; referendumul se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de cel putin 25% din numarul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale unitatii administrativ-teritoriale.''
  Iata cum putem pune ,,ciinelui'' dinti. Dl Marius Stan are o mare sansa. Sa ajunga, dupa tristele episoade Durbaca si , mai ales, Nicolae, cel mai iubit dintre galateni. Galatenii l-au respectat dupa istorica performanta cu ,,Otelul''. Si tot ei i-au aratat incredere, votindu-l. Ce va fi de acum incolo depinde numai de dinsul. Si ce nu ar trebui sa uite nici un moment e faptul ca voturile galatenilor l-au facut primar si nu cei ce populeaza, capuseaza, consiliul local. Daca va fi nevoie ii vom data inca odata votul nostru, si ii vom face un consiliu care sa vrea sa faca ceva si spre binele galatenilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anca Spânu
  Miercuri, 13 Iunie 2012 10:24
  @ Radu de Galaţi - E foarte uşor, după ce lupta a luat sfârşit, să strigi hoţul şi să arunci cu pietre în învingător. Dar de ce nu a spus niciun contracandidat nimic în timpul scrutinului? Dacă a furat cineva, de ce nu s-au înregistrat contestaţii? Oare pentru că toată lumea a furat, de fapt? N-oi fi având eu studii la Oxford, stimate domn, dar sunt convinsă că nici dumneavoastră nu aveţi. Altfel nu aţi mai face afirmaţii lipsite de substanţă vizavi de profesia mea şi de mine, ca om. Nu mă cunoaşteţi. Cât despre faptul că aş lăuda pe cineva, să fim serioşi: nu am făcut decât să constat că primarul ales al Galaţiului a obţinut o victorie legitimă. Atâta timp cât nimeni nu are dovezi privind eventuale fraude, iar noi am stat cu ochii pe secţii şi în oraş, şi în mediul rural, şi nu am văzut nimic suspect, n-o să mă convingeţi de contrariu. Noi nu suntem complici la nimic, iar dacă ştiţi ceva şi nu luaţi atitudine, complicele sunteţi dvs.
  0
  0
  Raportează
 • postat de @ Radu de Galati
  Miercuri, 13 Iunie 2012 09:46
  Balade haiducesti pe manele la Hanul A ncutei . La Galati .otii sunt laudati . Veche randuiala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Miercuri, 13 Iunie 2012 06:33
  La asa de multe studii pe care le ai, nici pe mine nu ma mira ca ne te mira. Dumitru Nicolae si-a angajat primar si a trait 12 ani fara grije si era mai batran decat Stan. Crezi oare ca la astfel de oameni fara constiinta civica, conteaza programul politic ? Durbaca a hoinarit dupa ciolan din partid in partid si tot galatiul stie ca-i cel mai mare hotz din Galati numai procurorii nu sunt convinsi. Tu nici macar procuror nu esti si vrei sa stii de unde are Stan asa mare numar de papagali care ar fi votat pentru el ?
  Victor Ponta ne-a explicat la ultimile alegeri cum este cu furatul. Stimata doamna, toata suflarea romaneasca sa convins de fraudare numai cei de la Viata Libera refuza sa consemneze.
  Ba chiar au furat si iar au furat pentru ca au avut dezlegare si de la papa.Circula Florin Paslaru ca Ceausescu prin capitala de la o sectie de votare la alta de parca candida maicasa numai presa nu a vrut sa vada. Stiti ca si tainuirea se pedepseste ? Sper ca va veni si vremea cand veti plati pentru complice la furt.
  Stati fara grije ca Stan nu e omul care sa-si faca probleme de CL la ora asta. Acum stan negociaza preturile pentru functiile celor ce vor plati mai mult (pentru recuperarea la o parte din cheltuieli, nu?).
  Cei care is fac griji sunt acei oameni cinstiti catalogati de tine "susţinătorii Elodiei" pentru ca intr-o tara cu puternice influiente bolsevice a fi cinstit e o nebunie in timp ce a fi hotz e o trufie.
  Datorita unor ziaristi ca tine oamenii cu onoare si demnitate stau deoparte. De mistouri vad ca sunteti buni si de laudat hotii si mai buna.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.