Fără consiliu, precum câinele fără dinţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Încă se fac, după numărătoarea voturilor, calcule şi paracalcule. Perdanţii vor să afle de ce au pierdut, câştigătorii, exact care a fost reţeta succesului. Toată lumea politică despică firul în patru, oamenii obişnuiţi se miră de succesul PPDD, deşi, cu siguranţă, susţinătorii Elodiei tot printre ei se numără. Prin şedinţele de taină, se stabilesc probabil strategii de colaborare în consiliile locale. Între timp, bucuria câştigării alegerilor de către USL este mai degrabă moderată.

Surprinzător, chiar, deşi uniunea are în componenţă măcar două partide cu obişnuinţe festive gălăgioase - mă refer aici la PSD şi PC, recunoscute în urbe pentru stilul vizibil cu care se manifestau în trecut - reacţiile de după aflarea rezultatului din cursa pentru primăria Galaţi au fost mai mult decât potolite. Chiar şi Marius Stan, care ar fi avut, până la urmă, toate motivele să se bucure ca la câştigarea campionatului de către Oţelul, a fost zâmbitor, dar reţinut, duminică noaptea. Să fie oare îngrijorat că USL-ul se va destrăma, iar majoritatea confortabilă de acum din Consiliul local se va transforma într-un coşmar? Este clar, Marius Stan a avut parte de o susţinere majoritară clară a populaţiei.

Dacă luăm în calcul cifrele reale privind populaţia, adică pe cele de la ultimul recensământ, numărul de cetăţeni cu drept de vot a fost mai mic decât cel anunţat oficial, de unde rezultă că procentul celor care au votat efectiv a fost mai mare, cam de 67 la sută. Or, să iei 48,7 la sută din 67 la sută înseamnă, clar, că eşti acolo unde au vrut oamenii să fii. Susţinerea în consiliu este însă altă poveste, După ce apele se liniştesc, Marius Stan va avea nevoie de consilieri pentru a-şi putea îndeplini programul propus. Şi, în ceea ce priveşte alianţele politice, socotelile de acasă nu se potrivesc mereu cu cele din târg. Evident, rămâne de văzut ce vor decide partidele din USL să facă până la alegerile parlamentare şi, mai ales, după acestea. Dacă succesul de acum, de la locale, le va convinge să continue să tragă împreună la căruţă, asta va fi clar şi în beneficiul primarilor aleşi sub umbrela USL.

Dacă însă, aşa cum se întâmplă de obicei, orgoliile politice vor fi mai mari decât interesele comune ale grupului, uniunea se va rupe şi partidele componente vor reveni la tras spuza fiecare pe turta lui. Caz în care spuza şi turta majoritare vor aparţine PSD. După parlamentare, e puţin probabil ca USL să continue să existe. Caz în care la Galaţi, dar nu numai, primarul ales va fi pus într-o situaţie cel puţin incomodă. Cum va mai face Marius Stan tot ceea ce a promis dacă nu va avea suficienţi consilieri de partea lui? Uite, asta rămâne o întrebare bună. Pentru că, dincolo de euforia momentului, eu una, având în minte toate evoluţiile politice din ultimii 15 ani, nu-mi fac prea multe iluzii. Oricât ar fi de hotărât, un primar fără consiliu e ca un câine fără dinţi: latră, dar nu are cu ce să muşte.

Citit 1581 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.