Aleşilor, vă dăm 90 de zile de armistiţiu!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gata, e oficial! Marius Stan a câştigat primăria Galaţiului, iar Nicolae Bacalbaşa va fi, vreme de patru ani, preşedintele Consiliului Judeţului. Ştim, de asemenea, că Tecuciul a fost cucerit – destul de surprinzător! - de junele Daniel Ţuchel şi că USL are peste 75% din fotoliile de primar din judeţ.

Asistăm, deci, la o victorie zdrobitoare, în alegerile locale, a proaspetei coaliţii de guvernare, iar rezultatul foarte slab obţinut de PDL şi UNPR (în formula deghizată APP) ne arată că românii nu au primit deloc bine excesele cu accente dictatoriale ale „tătucului” Băsescu şi ale prozeliţilor lui din teritoriu. Dacă vreţi, rezultatul consemnat la urne parafează o victorie a democraţiei în faţa tendinţelor feudale pe care camarila băsesciană a încercat să le imprime actului de guvernare şi mediului economic.

Însă puterea PDL şi campania electorală sunt deja noţiuni de domeniul trecutului. Nici nu mai contează în noua ecuaţie pe care trebuie să o rezolve ţara. Ceea ce este important acum e cum vor gestiona noii aleşi mandatele pe care le-au primit de la popor. Pe umerii lor apasă o povară mai grea decât cea care a apăsat pe umerii celor de dinaintea lor. Cifrele îi obligă.

La vot au fost mai mulţi gălăţeni decât acum patru ani, iar victoria – atât în cazul preşedinţiei CJ, cât şi în cazul primăriilor celor două municipii din judeţul Galaţi - este cu o majoritate confortabilă, mult mai clară decât în 2008. E clar, oamenii au mare încredere în Marius Stan, Nicolae Bacalbaşa şi Daniel Ţuchel (ca să enumerăm doar principalii protagonişti).

Cel puţin o vreme, „Viaţa liberă” va avea o atitudine pozitivă faţă de noii aleşi. Nu ne vom repezi să îi facem vinovaţi de toate relele pământului, pentru că alegerile locale din 10 iunie 2012 marchează un declic. Un moment de cotitură. O revoluţie în administraţie. Asta nu înseamnă, însă, că oferim un cec în alb noilor primari şi noilor consilieri locali şi judeţeni. Nu! Le punem în faţă, în numele electoratului, doar un bilet la ordin. Cu scandenţa la 90 de zile. Exact trei luni, în care să identifice problemele arzătoare ale comunităţilor care i-au ales, să caute soluţiile cele mai bune şi să se pună serios pe treabă.

Beneficiază de acest răgaz toţi aleşii, indiferent de culoarea lor politică, de vârstă, de sex, de rasă, de mărimea sau micimea comunităţii avute în grijă. Peste fix 90 de zile, adică pe 11 septembrie 2012 (o zi cu conotaţii fatidice pentru întreaga lume: se fac 11 ani de la teribilul atac terorist de la New York), vom trage linie şi vom intra în profunzimile deciziilor luate de noii manageri ai comunităţilor locale. Interesant e că momentul când expiră armistiţiul „Vieţii libere” cu noii aleşi este unul de cotitură pentru publicaţie. La doar câteva zile distanţă vom lansa noul format al ziarului. Unul redesenat, mai atractiv, mai aproape de oameni şi – vă garantăm încă de pe acum! – mult mai puţin îngăduitor cu cei care se află la conducerea oraşului, judeţului, ţării.

Gălăţenii şi-au dorit schimbarea. Au votat pentru ea. O au! Urmează partea a doua a scenariului electoral: aleşii trebuie să pună în aplicare proiecte serioase, utile şi fezabile de dezvoltare a comunităţii. Altfel, totul e degeaba. Nu ne dezamăgiţi, pentru că nu vă vom ierta!

Citit 2015 ori Ultima modificare Luni, 11 Iunie 2012 13:36

17 comentarii

 • postat de lilian
  Luni, 20 August 2012 19:36
  cringan. ii pupi rau in cur pe cei de la putere.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catone
  Joi, 14 Iunie 2012 13:26
  Pentru alfar: La bulivar, birjar, la bulivar! Ori trebuie sa fiu vreun specialist in medicina ca sa spun ca un chirurg l-a operat aiurea pe un bolnav si a uitat forfecele sau cateterul in el? Eu nu inteleg de unde are drept de reprezentare autorele. Ca mie mi se pare ca se erijeaza in purtator de vorbe al galatenilor. Poate cetatenii nu vor avea atita rabdare. In plus o face destul de repezit si fara sa-l fi ales cineva. Eu reprosez vehementa tonului si aroganta. Ziaristii fara simtul masurii au mereu tendinta de a da sentinte, verdicte, lectii si povete politicienilor (v-am spus io, domle ministru!). C.T.Popescu e maestru. Autorul nostru avertiza acum citeva luni si pe banditii care vor mai indrazni sa fie banditi cit e el sef la ziar. Ei si? Acum le da termene alesilor locali. Ei si? Nu vi se pare ca e penibila aceasta inflamare? Chiar credeti ca tremura de frica lui C.C. hotii si politicienii? Este drept ca uneori cele doua categorii se confunda pina la perfecta identitate, dar eu zic ca dincolo de declamatii si striga-te de so pa ei! trebuie inceput cu niste analize mai aplicate cu privire la furaciuni si la autorii lor. Asa, cu asemenea tipurituri gen "sa facem sa dispara prostia" (generalul de Gaulle a raspuns sceptic: "Vast proiect!"), aduce ziaristul nostru a pisica cu clopotei. In lumea romaneasca atit de hirsita in hotii acoperite legal, chiar credeti ca se sparie mafiotul de asemenea angajamente eroice? Eu cred ca se strica de ris. Lichea, mi-ati zis, pe final? Eu muncesc cinstit si-mi vad de treaba mea, dar daca aveti mirosul atit de fin si m-ati detectat, ce pot sa comentez? E cuvintul meu impotriva celui al dumneavoastra.
  0
  0
  Raportează
 • postat de hmm
  Miercuri, 13 Iunie 2012 16:43
  care declic animalule? a condus pdl-ul la galati vreodata? enumera-ne primarii de dupa revolutie, si o sa vezi ca tot fosti sau actuali usl-isti sunt, dar voi atat puteti, atat va ajuta capul, sa va spalati pe cap cu marius stan, voi chiar mai credeti ca se va face ceva? votul din acest an de la locale a aratat limitele intelectuale ale populatiei romaniei. acum sa va tineti bine, pana acum era pdl-ul sus la guvernare, usl la locale, si se mai ciondaneau de la ciolan, acum cand sunt usl-isti si sus si joi nu se mai ciondanesc, probabil au deja stabilite procentele, o sa vedeti, moarte voua rosiilor, ati uitat ca prostii de mineriade, de guvernarea nastase, de taticu iliescu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfar
  Miercuri, 13 Iunie 2012 00:21
  eu am inteles mesajul lui costel cringan. e nevoie de o perioada de timp dupa care sa se vada rezultatete celor alesi. omul a spus 90 zile. pot fi 60, 30, 120. mesajul este ca dupa o perioada de timp trebuie sa se vada rezultate. obligatoriu, pentru galatenii ce au sperante in acest sens. tu, d-le catone, ce vrei sa creezi o impresie de apropiat a celor ce au condus, sau inca conduc V.L , spune-mi te rog unde pot sa citesc o creatie reportericeasca de exceptie a ta. chiar vreau sa-ti apreciez spiritul si profesionalismul. daca ai spus la misto, te cred ca a fost o gluma. dar daca o spui serios vreau sa-mi spui unde pot citii creatiile tale reportericesti de exceptie. nu-l cunosc pe costel, dar el macar are curajul sa spuna ceva. tu mie cel putin imi mirosi a lichea. contrazice-ma daca esti in masura sa apreciezi un articol scris de un ziarist, bun sau rau, care are o opinie. unde iti pot afla opiniile si talentul de reporter, d-le catone?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catone
  Marți, 12 Iunie 2012 23:43
  Dom le, ce-i cu tonul asta de militian? Cred ca erai bun sa faci presa prin anii 50. Cum adica dai dumneata un termen de atita celor din administratia locala? Asa crezi ca pari un ziarist mai serios, mai dedicat meseriei. Mare-i gradina! De fapt, ai fost subtil ca de fiecare data. Cum pui mina pe condei, nu-ti mai trebuie bita de baseball ca sa faci praf adversarii. Problema dumitale este una singura, trebuie sa fii mereu atent sa nu ataci acolo unde nu-ti indica seful.
  Stii ce spunea un fost patron de-al tau: Bre, daca-i zic lui Costel ca albul e negru, replica repede ca asa e, musai! Daca ma intorc scarpinindu-ma in barba si zic ca m-am uitat mai bine, ca parca e negru, sare omul si confirma urgent: Asa e, sefu,bine ca m-ati luminat! Respecta, nene, ce scrie pe frontispiciul ziarului la care lucrezi! Fii, pur si simplu, un ziarist atent la lichele de orice culoare, nu doar la interesul patronului: Ca patronul poate nici nu s-a gindit sa te puna sa musti unde crezi matale ca ai pofta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vali
  Marți, 12 Iunie 2012 16:53
  Valeriu Sterian – Măi...

  Măi Văcăroilor
  Măi Mânzaților
  Măi, măi Surzilor

  Măi Cionților
  Măi Gavrelor
  măi Funarilor
  măi Marțienilor

  Măi Solcanilor
  Măi Răzvanilor

  Măi Iorgovanilor...

  Măi Bârlădenilor
  Măi Brucanilor
  Măi Chițacilor
  Măi Zambrelor
  Măi Hamzelor
  Măi Becleenelor
  Măi Verdeților
  Măi Cozmelor
  Măi Măgurenilor
  Măi Ghermanilor
  Măi Cozmâncilor

  Măi Hrebenciucilor
  Măi Drumitrascilor
  Măi plăticilor
  Măi buticilor
  Măi butimanilor
  Măi Bârcilor
  măi politilor
  Măi Adevărurilor
  Măi Libertăților
  Măi Totuși Iubirilor
  Măi Viețeliberelor

  Solo
  Măi bacalbașilor
  măi durbacilor
  Măi dan nicilor
  Măi mihai stanilor
  Măi Asociațiilor
  Măi Fundațiilor
  Măi partidelor
  Măi ciocoilor
  Măi aleșilor
  Măi emanaților
  Măi dragă....
  Noi vă suportăm

  Dar, vorba bătrânului cronicar Neculce:
  "Până când, tovarăși, și de ce??"
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfar
  Marți, 12 Iunie 2012 16:21
  eu sint curios de un lucru. probabil ca cei sustinuti de PDL si inca mai au functii in aparatul de stat local vor fi indepartati. pina la urma asa s-a procedat dintotdeauna. vreau sa vad ce se va intimpla cu cei ce sint acum in functii locale, demisionari din PSD pentru a-l putea sustine oficial pe "independentul" ciumacenco. daca vor avea parte de intelegere din partea USL si ramin in functii, parca asta ar spune ceva. vom vedea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Unul care a votat USL
  Marți, 12 Iunie 2012 16:15
  Cine a mai vazut baba frumoasa, copil cuminte si politician care sa se tina de promisiune? Las' sa treaca si alegerile parlamentare (care se vor cat mai repede) si o sa vedem noi pe DRACU. O sa regretam guvernele boc 1,...boc "n", ungureanu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de neincrezator
  Marți, 12 Iunie 2012 15:29
  Fratilor n-am facut altceva, decat sa-i punem pe aceiasi care au fost si pana acum. Asta inseamna schimbare?! Asta inseamna durere pentru orasul nostru si multe alte gropi in asfalt si goluri la bugetul primariei. Stiti cum se zice " pleaca ai nostrii, vin ai nostrii ". Stim cu totii care ne sunt sperantele, asa ca fratilor lasati-i sa-si faca treaba nestingheriti, ca niste oameni "onesti" ce sunt si cu durere in suflet pentru acest oras. Unde esti tu TEPES, DOAMNE?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Marți, 12 Iunie 2012 15:18
  Ce schimbare ati facut prostilor ? Cu Crangan in frunte sunteti aceiasi !Ne-am intors si mai mut spre Est.Ne intoarcem in epoca de piatra ubde aceiasi camarila intra cu bocancii in viata noastra !Pe cei din Tg. Bujor ii felicit sincer!!!!!!!!!!!!!! In rest numai idioti.Avem o populatie in prostire totala !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru
  Marți, 12 Iunie 2012 14:48
  De 23 de ani,dupa alegeri, ne bucuram ca fraierii , dupa care, grupuri de hiene profita din plin de votul nostru,noi ramanand doar cu speranta de a schimba prin vot, dupa alti 4 ani. Si tot asa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sclavagiule
  Marți, 12 Iunie 2012 14:39
  Crangan, sclavul scrie ce i se dicteaza.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfar
  Marți, 12 Iunie 2012 13:42
  eu sint de acord cu termenul de amnistiere a raspunderii de 90 zile. doar ca propun ca in aceea perioada alesii sa nu fie platiti. si sa se gaseasca o forma de votare, on-line, prin ziare, site-uri a conduceii locale si judetene, nu stiu exact cum dar in care galatenii sa voteze daca dupa 90 de zile alesii pot primii salariile din urma sau trebuie sa-si dea o demisie de onoare. daca eram in japonia propuneam un hara-kiri general, de echipa, a conduceriilor locale si judeteni transmis la o televiziune locala,. in caz de incompetenta stabilita de alegatori. dar cum traim in romania ,au noroc. e o gluma dar ascunde si un simbure de adevar.
  0
  0
  Raportează
 • postat de hai pardon
  Marți, 12 Iunie 2012 12:36
  dar cine te-a pus pe tine sa vorbesti in numele nostru, ziaristul lui Pulitzer?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bunul simț să predomine pentru noi aleși și îi vom vota în continuare.Baftă !!!
  Marți, 12 Iunie 2012 11:58
  Viața noastră este legată de oameni,nu de partide iar votul nostru este de a schimba oamenii din Primărie.Nu contează culoarea politică,contează calitatea umană,caracterul aleșilor pentru că prin ei se reflectă modul cum arată orașul,orașul fiind oglinda aleșilor.Prăpăditul Nicolae ne-a făcut un oraș șantierist fără cap și fără coadă,o mizerie de construcții neterminate,alei pietonale 4x4,garaje cu obstacole și fără ieșire decât peste alei și spații verzi și mașini parcate pe trotuar,o îngrămădeală ,,organizată'' de pietoni,biciclete,cărucioare pentru copiii,role și norma,mașini parcate pe trotuar.În sfârșit,vrem ca Domnul Stan împreună cu Medicul Bacalbașa să lase o ,,amprentă'' personală și civilizată orașului,unde bunul simț să predomine.Baftă și curaj pe noul drum celor doi aleși,vrem o schimbare de atitudine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sumi
  Marți, 12 Iunie 2012 11:05
  Sper ca perioada acordata ( 90 ) nu are legatura cu noul PATRON , ( mebru PNL GALATI ) al ziarului VIATA LIBERA ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 12 Iunie 2012 06:03
  Nu am inteles ,armistitiu de 90 de zile? Ce in judetul si municipiul Galati nu a fost tot USL-ul la putere ? Daca mai trec trei luni ,chiar ca devin cratere imense numeroasele gauri deja existente. In drum spre sectia de votare , mobilizat de sloganul cu schimbarea in bine , am numarat pe cei 130m de trotuar ( stang ca pe dreptul erau, bara la bara,masini) si alee , 145 gr gropi in asfalt iar la intoarcere pe 60m strada ,16 gropoaie .Drept sa va spun ,nu stiu nici acum daca erau portocalii sau rosii , inclin sa cred ca apartin rosiilor si c-am pe acolo trebuie cautata cauza scorului inregistrat de un anume candidat vopsit din rosu in independent.Mirarea si deruta mea ,avand in vedere ca erau alegeri locale , a fost in fata usii de intrare in sectia de votare unde o votanta( +++65 ani) striga in gura mare :"am venit sa votez si sa-i adau jos pe portocalii " , probabil suferea de daltonism (vedea rosu drept portocaliu) mi-am zis iar cei cu aplicarea legii in sectie erau surzi.....Asa ca am stricat votul pe independenti , tot nu aveau nici o sansa in fata moristelor de partid si a nostalgicilor de varsta a treia .(semnez eu+++65ani).
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.