Curăţenia lui Stan

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mă întreba cineva drag, deunăzi, care sunt fixurile mele. Dacă am sau n-am, dacă mi le recunosc, dacă le consider minusuri insurmontabile. Ei bine, sincer, după adânci reflecţii, am ajuns la concluzia că singurul meu fix de la care nu pot face rabat e curăţenia. Nu suport, domnule, mizeria, oamenii neglijenţi şi nespălaţi, străzile împrăfoşate, magazinele unde se vede clar că nu au mai fost spălate vitrinele de nu ştiu când. Şi da, din punctul ăsta de vedere sunt fixistă. Mi se pare inadmisibil să nu faci duş, vara, şi dimineaţa şi seara, să nu dai cu un deodorant, acolo sau măcar cu săpun cât de cât bine mirositor. Mi se pare incalificabil să nu te speli pe dinţi şi pe urmă să te urci în autobuz şi să dai din plisc, sufocând pe toată lumea cu mirosul tău de dinţi stricaţi şi de mâncare putrezită.

Ieri dimineaţă, şoferul de taxi care m-a adus la redacţie m-a rugat să mai scriem despre curăţenia oraşului. Mi-a spus omul că nu e de tolerat să te întâlneşti la 9 dimineaţa cu maşina de gunoi - ceea ce mie mi se întâmplă zilnic, pe Domnească, dar şi prin cartier. Şi nu numai că ar trebui să se măture şi să se cureţe când e mai puţină lume pe străzi, înainte de 7, măcar, dacă nu noaptea, dar normal ar fi, spunea omul, să se mai spele şi maşinile de gunoi, din când în când. De scris, ne-am plictisit de când scriem despre aceste aspecte. Şi poate nu se vor găsi bani pentru a le plăti ore de noapte măturătorilor, dar tragem nădejde că primarul va veghea ca turele să înceapă cât mai dimineaţă, astfel încât să putem pleca şi noi la lucru pe nişte străzi curate, fără să ni se ridice în cap şi să ni se aşeze pe hainele proaspete tot praful lăsat de cele trei mandate ale fostului primar.

Zilele trecute, la sesizarea noastră, a fost curăţat un loc de joacă pentru copii. Chestiunea s-a petrecut repede şi ne-a bucurat operativitatea cu care s-a intervenit. La fel, la doar câteva minute după furtuna de jumătate de oră care a dat oraşul peste cap, muncitorii erau pe străzi şi strângeau crengile căzute, îndreptau ce era posibil pe loc. Deci, se poate. Alaltăieri, s-a putut să se voteze de către Consiliul local 17 puncte de pe ordinea de zi în 15 minute. Deci, se poate. Am ascultat cu interes primele dezvăluiri ale lui Marius Stan privind situaţia din Primărie. Aşteptăm măsuri drastice. Să facă, domnule, curat pe acolo. Străzile, de care mă tot leg obsesiv, asta apropo de fixurile mele, nu sunt decât începutul. Avem nevoie de curăţenie în profunzime. Ca atunci când, acasă, dai la o parte mobila, ştergi bine pe dedesubt, mai dezinfectezi, mai pui şi ceva împotriva moliilor, pe urmă speli cuverturi, covoare, perdele şi geamuri, ca pe urmă să poţi respira uşor un aer mai proaspăt, mai curat. Fără teama că îţi distrug dăunătorii bunătate de covoare lucrate manual sau că te umpli de căpuşe.

Citit 1916 ori Ultima modificare Vineri, 20 Iulie 2012 20:05

4 comentarii

 • postat de calator prin tara
  Duminică, 22 Iulie 2012 17:57
  Pana si Barladul e mai curat decat Galatiul !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dax
  Sâmbătă, 21 Iulie 2012 19:43
  Cred ca Galatiul e cel mai prafuit oras din Europa...Am fost zilele trecute in Ploiesti si nu se compara nici 1% cu Galatiul. Am stat o ora intr-un parc de langa Gara de Sud,asteptand o legatura spre Galati si nu mica mi-a fost mirarea ca in acel parc in fix o ora,o bijuterie de masinuta a trecut prin fata mea de doua ori aspirand,spaland si parfumand in acelasi timp aleile parcului. Plus ca pe strada principala erau mai mult de doua masini,mai mari care faceau acelasi lucru ca cele din parc...Am aflat de la un prieten ca firma care se ocupa de curatenia in orasul Ploiesti este a domnului Prigoana...Deci se poate in alte parti numai la noi nu...Si ceea ce m-a uimit era ca toti angajatii erau de culoare alba,nu tuciurii ca la noi,care dau cu niste maturoaie din alea antice din bete si din urma mai sparg si seminte pe care bineinteles nu le matura... Sant multe strazi unde langa borduri au crescut ditamai balariile...asa de curatate sant strazile orasului...Ar merita oare ca patronii si angajatii acestor firme sa faca puscarie pentru atentat la sanatatea cetatenilor???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 21 Iulie 2012 09:47
  Draga @Ion Cetateanu, desi ai semnalat o multime de lucruri mizere care ne fac via un calvar in "orasul" asta prafuit si bombardat cu gunoaie , nu ai reusit sa scoti in evidenta nici macar 5% din totalul infectiei care ne sufoca la tot pasul ! Sa le cuprinzi pe toate ar trebui sa scrii o saptamana intreaga iar tastatura calculatorului s-ar toci de atata scris !!! Ieri, l-am prins pe mos niciolae prin zona unde locuiesc si l-am bombardat ( civilizat desi nu merita ! ) cu o sumedenie de reprosuri legate de mizeria din orasul nostru ....Stiti ce mi-a raspuns ?!? "ca Galatiul e unul din cele mai frumoase si mai curate orase din Europa !!!!!!!!!!!!!!!! si daca nu cred sa ma duc sa vad Parisul, Londra,Roma si celelalte "satulete" inscrise pe harta Europei !!!!!! Va dati seama in ce lume traieste mos teaca asta si de cine a fost administrat 12 ani orasul nostru ?!?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Sâmbătă, 21 Iulie 2012 07:41
  Ehei ,maturatorii sunt mai ceva ca boierii ,se scoala si apuca de treaba dupa ora 9. Atunci sa vezi harnicie si praf ridicat de maturoaie . De ce oare nu se reduce la jumatate numarul de maturatori iar cu restul de bani ,eventual si cu credit ,nu se cumpara masini de curatat strazilele si trotuarele din generatiile anilor in care traim.Pana cand v-a mai predomina maturiul ca tehnica de varf a societatilor de salubritate. Ne mai miram de ce cei din tarile civilizate ne ocolesc si ne considera din lumea a treia?La organizarea licitatiei pentru incredintarea curatatiriiei strazilor si colectarii gunoiului menajer, sa se impuna ofertantilor ca obligatoriu sa aiba tehnica adecvata curatirii si aspirarii mecanice a gunoiului si prafului , de spalare cu jet de apa ,tehnica care sa poata fi utilizata pe strazi dar si pe aleei si trotuare.Cat despre crengile cazute la recenta furtuna ,s-o fi actionat cu rapiditate prin centru ,pe Aleea Comertului din Micro 19 si acum zace un varf de plop care a cazut pe doua masini .Cat ne-am mai rugat de lucratorii ADP ,atunci ,in toamna, cand au venit si au taiat cinci plopi , sa-i taie si pe restul ca sunt un adevarat pericol public , au spus ca revin, ca le trebuie macara ,nu au mai revenit....Avand in vedere problemele creeate de copacii batrani si in mod deosebit de plopi ( pericol de cadere la vant si fulgi) de ce nu se face un inventar a celor cu probleme si un program de taiere a acestora ,eventual cu plantarea de copaci inlocuitori , sa nu mai carcoteasca mediul....Poate o licitatie pentru taiere si plata totala /partiala a operatiuniei facuta din valorificarea lemnului. Apropo de cei de la mediu ,ce parere au ,galatenii fac parte dintre vietatile carora le sunt necesare conditii minime de viata ? Apoi ce fel de contitii sunt daca aprope doua luni pe am respira aer cu fulgi de plop si 12 luni aer cu praf provenit ,printre altele si din santierele de constructii si din fecalele uscate de javre comunitare ? Un sfat pentru galateni , sa nu cumva sa atrageti atentia purtatorilor /purtatoarelor ticiurii de maturoaie sa nu va mai prafuiasca ,atunci cand muta praful si gunoaiele dintr-un loc in altul ,sa nu va mai arunce praf pe haine si in nas ca va spurca din cap pana in picioare.....I-o fi instruit cineva cum sa se comporte cu cei care-i platesc ? In incheiere, cred ca unui primar adevarat gospodar ,eventual domnul Stan ,de ce nu ,ii trebuiesc vreo 10 mandate sa rezolve greau mostenire iar pana atunci orasul se scufunda si la propiu si la figurat....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.