Curăţenia lui Stan

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mă întreba cineva drag, deunăzi, care sunt fixurile mele. Dacă am sau n-am, dacă mi le recunosc, dacă le consider minusuri insurmontabile. Ei bine, sincer, după adânci reflecţii, am ajuns la concluzia că singurul meu fix de la care nu pot face rabat e curăţenia. Nu suport, domnule, mizeria, oamenii neglijenţi şi nespălaţi, străzile împrăfoşate, magazinele unde se vede clar că nu au mai fost spălate vitrinele de nu ştiu când. Şi da, din punctul ăsta de vedere sunt fixistă. Mi se pare inadmisibil să nu faci duş, vara, şi dimineaţa şi seara, să nu dai cu un deodorant, acolo sau măcar cu săpun cât de cât bine mirositor. Mi se pare incalificabil să nu te speli pe dinţi şi pe urmă să te urci în autobuz şi să dai din plisc, sufocând pe toată lumea cu mirosul tău de dinţi stricaţi şi de mâncare putrezită.

Ieri dimineaţă, şoferul de taxi care m-a adus la redacţie m-a rugat să mai scriem despre curăţenia oraşului. Mi-a spus omul că nu e de tolerat să te întâlneşti la 9 dimineaţa cu maşina de gunoi - ceea ce mie mi se întâmplă zilnic, pe Domnească, dar şi prin cartier. Şi nu numai că ar trebui să se măture şi să se cureţe când e mai puţină lume pe străzi, înainte de 7, măcar, dacă nu noaptea, dar normal ar fi, spunea omul, să se mai spele şi maşinile de gunoi, din când în când. De scris, ne-am plictisit de când scriem despre aceste aspecte. Şi poate nu se vor găsi bani pentru a le plăti ore de noapte măturătorilor, dar tragem nădejde că primarul va veghea ca turele să înceapă cât mai dimineaţă, astfel încât să putem pleca şi noi la lucru pe nişte străzi curate, fără să ni se ridice în cap şi să ni se aşeze pe hainele proaspete tot praful lăsat de cele trei mandate ale fostului primar.

Zilele trecute, la sesizarea noastră, a fost curăţat un loc de joacă pentru copii. Chestiunea s-a petrecut repede şi ne-a bucurat operativitatea cu care s-a intervenit. La fel, la doar câteva minute după furtuna de jumătate de oră care a dat oraşul peste cap, muncitorii erau pe străzi şi strângeau crengile căzute, îndreptau ce era posibil pe loc. Deci, se poate. Alaltăieri, s-a putut să se voteze de către Consiliul local 17 puncte de pe ordinea de zi în 15 minute. Deci, se poate. Am ascultat cu interes primele dezvăluiri ale lui Marius Stan privind situaţia din Primărie. Aşteptăm măsuri drastice. Să facă, domnule, curat pe acolo. Străzile, de care mă tot leg obsesiv, asta apropo de fixurile mele, nu sunt decât începutul. Avem nevoie de curăţenie în profunzime. Ca atunci când, acasă, dai la o parte mobila, ştergi bine pe dedesubt, mai dezinfectezi, mai pui şi ceva împotriva moliilor, pe urmă speli cuverturi, covoare, perdele şi geamuri, ca pe urmă să poţi respira uşor un aer mai proaspăt, mai curat. Fără teama că îţi distrug dăunătorii bunătate de covoare lucrate manual sau că te umpli de căpuşe.

Citit 1978 ori Ultima modificare Vineri, 20 Iulie 2012 20:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.