Tichia chelului din Grădina publică

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

S-a redeschis Grădina Publică. Fericire maximă la toate categoriile de vârstă, nu de alta, dar gălăţenii practic nu au parcuri, aşa că două veri fără cel mai iubit dintre ele au fost destul de greu de suportat. Spun asta pentru că, în tot timpul scurs de la începerea lucrărilor de reabilitare, nenumăraţi cetăţeni, prieteni, cunoştinţe, mici şi mari m-au întrebat cu nerăbdare când e gata. Ei bine, acum e deschis. Însă, în tradiţia pe care i-o atribuiam fostului primar, Dumitru Nicolae, dar pe care din păcate se vede că şi Marius Stan a moştenit-o, parcul nu este şi gata.

În timp ce în jurul locului destinat fitness-ului diferenţa de nivel cheamă accidentele, mai ales în ceea ce-i priveşte pe cei mici, iar zona dinspre taluzul care trebuie consolidat nici măcar nu a fost îngrădită, unele dintre bănci au fost dotate cu suport pentru laptop cu coolere la purtător. De acord cu suporturile pentru laptopuri, sunt o idee bună. Dar, sincer, ventilatoarele alea nu fac decât să atragă hoţii - deja mi s-a semnalat cel puţin un loc în care placa de sprijin a fost smulsă, cu tot cu cablul aferent - iar faptul că suportul e metalic va capta cu siguranţă atenţia amatorilor de asemenea materiale, care oricum nu lipsesc din zonă. Dincolo de faptul că, pe ploaie, apa va pătrunde într-un sistem, fie el şi simplu, prin care pe urmă va circula curent electric, chestiune care, deşi nu sunt ingineră, nu mi se pare tocmai în regulă, utilitatea instalaţiilor e mică oricum, că nu ştiu să fie vreun "hotspot" în zonă - ceea ce ar fi motivat utilizatorii să vină cu laptopul în parc - iar fără alimentare la priză, majoritatea laptopurilor mor în cel mult două ore.

Pe de altă parte, deşi reabilitarea parcului a fost întârziată de neprinderea în proiectul iniţial a refacerii fântânii arteziene - o prostie incomensurabilă, fântâna fiind principalul punct de atracţie al grădinii - a doua zi după lansarea cu fast aceasta nu mai funcţiona. Şi, oricum, probabil nici nu va mai curge până la vara viitoare, că s-a cam încheiat sezonul. Nu cumva graba asta de a deschide obiectivul deşi, practic, el nu e gata, are vreo raţiune ascunsă, pe care noi nu o înţelegem? Ceea ce înţelegem, însă, e că se întâmplă ca şi la Rizer: acolo avem o ditamai gaura în mijlocul parcului, unde ar fi trebuit să fie noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală, un spaţiu de care avem nevoie, dar care nu se ştie când se va mai face, tot acolo avem, în amfiteatru, dale înierbate - adică goale în mijloc, să crească gazonul prin ele - dar niciun fir de iarbă, ci doar praf cât cuprinde. Grădina Publică, după câte se vede, respectă tradiţia: nu e chiar terminată, dar e deschisă cu pompă, nu are finalizată nici nivelarea terenului în unele spaţii, ca să nu mai spunem de vegetaţia suplimentară care ar fi trebuit plantată, dar nu se vede, în schimb are suporturi de laptop cu coolere, de care n-o să apuce să se bucure nimeni.

Stimaţi edili, dacă voiaţi să faceţi o treabă, făceaţi "hotspot"-uri în parcuri, măcar vreo trei, cum are Iaşiul din 2008, dacă mă ajută memoria. Sau, în lipsă de asemenea modernităţi, făceaţi măcar un parc impecabil aranjat şi întreţinut, cum e Copoul din Vaslui. Nu tichie de mărgăritar pe capul chelului şi pe banii cetăţenilor!

Citit 2058 ori Ultima modificare Luni, 23 Septembrie 2013 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.