Vreau un oraş ca afară...

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şi dacă vreau, ce? Mi-l construieşte cineva? Că mă tot uit cu jind după Noul Galaţi şi, a naibii treabă, vechiul Galaţi îmi scoate ochii. Garaje şi magherniţe cât cuprinde, sărăcie lucie, şomaj cât Sequoia, blocuri gri mohorâte sau bălţate ca prostituatele de pe centură, tencuieli căzute, maşini parcate care pe unde-a putut şi-a vrut, şi nu faci un pas pe trotuare ca să nu rişti că calci în… noroc. Poate de aia om fi şi aşa norocoşi la Loto, mai ştii?!
În fine, e dreptul meu să vreau un oraş ca afară. Nu neapărat ca în cântecul trupei „Vunk”, care îmi răsună acum în suflet, dar măcar un oraş cum au văzut ai noştri aleşi prin ţările pe unde i-au purtat paşii. De exemplu, numai anul trecut Primăria Galaţi şi-a trimis reprezentanţii în Germania, Rusia, Slovenia, Belgia, Italia, Bulgaria, Austria şi China. Puţin, foarte puţin, dacă avem în vedere că avem şi aleşi care parcă s-au angajat prospectori la agenţii de voiaj. Dar tot e ceva! De ce să n-avem şi noi curăţenie şi străzi ca în Germania? De ce să n-avem parcări supra şi subterane ca în Belgia? Ori mijloace de transport ca la Viena, unde poţi să-ţi fixezi ceasul după exactitatea cu care vin în staţii, conform orarului. La modele administrative ruseşti, bulgăreşti sau chinezeşti, sincer, nu mă bag! Da’ poate şi la Conferinţa anuală a oraşelor Europene Mari din Slovenia o fi fost ceva de preluat, învăţat şi aplicat, ca să nu spun copiat. Că oraş avem, europeni ne credem!
Dar să las trecutul şi să mă refer la prezent. Iaca, primarul Marius Stan tocmai ce s-a întors din Spania şi Portugalia, unde a fost în vizită de lucru, la invitaţia unui important consorţiu european specializat pe investiţii în colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor. Şi după ce a vizitat mai multe staţii de colectare selectivă a deşeurilor, reciclare şi producţie de biogaz din Spania şi Portugalia, s-a întors cu o propunere pentru construcţia unei staţii moderne de colectare, reciclare şi producere de biogaz din deşeuri, la Galaţi. Păi, dacă spaniolii vor să bage 75 de milioane de euro în gunoaiele noastre, mai facem nazuri? Nu, dar nici aşa de optimişti n-ar trebui să fim.
Nu sunt cârcotaşă, doar că n-am uitat că şi în 2012 primarul Stan a fost la Malmö, în Suedia, de unde s-a întors cu nişte proiecte la fel de grandioase: spital cardiovascular de urgenţă şi instalaţie de biogaz. Până or veni suedezii ori ibericii să ne ardă gunoaiele, ne arde Apatermul la facturi de ne ustură şi portofelul din buzunar, şi asta pentru un agent termic care abia ne-a dezmorţit caloriferele. Şi biogazul ca biogazul, dar de spital am avea nevoie ca de aer! Că poate ne-om fi săturat să ne spunem mereu că doctorul cel mai bun din Galaţi e trenul de Bucureşti sau de Cluj.
Parcă-mi sună şi acum în minte declaraţiile lui Stan despre spital. Cică e un proiect european care are la bază constatarea că în cazul unui infarct, orice bolnav care are la dispoziţie un spital de asemenea factură la 200 km, tratat în interval de trei ore (parcurgerea distanţei de 200 km), devine un om sănătos, redat societăţii fără sechele. Cu sechele rămân eu, că-mi aduc aminte toate astea…
Pe scurt, vreau un oraş ca afară, să nu mă (mai) tragă nimeni pe sfoară! S-aştept alegerile din 2016 sau vă mişcaţi şi voi, autorităţi de toate neamurile, mai cu efect?

Citit 1579 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2014 19:02

12 comentarii

 • postat de rambo
  Miercuri, 26 Februarie 2014 16:03
  194.145.238.***
  Daca vrei un oras ca-n afara, ia-ti un bilet de avion si du-te afara, in ce oras vrei. Numai dus. Nu te opreste nimeni pentru ca cei care ar fi trebuit s-o faca, au plecat demult! Te vor astepta acolo!
  Aici, e un oras original, unic in lume, cu palmieri, cu oameni de bine, cu acces la dunare si la inca doua rauri mari, cu parcuri si gradini, fantani arteziene..... altu' moare si-asa n-are!
  2
  0
  Raportează
 • postat de nimfa
  Luni, 24 Februarie 2014 18:26
  5.13.176.***
  daca tot nu-ti place acest orash , ANCUTA.....de ce nu te-ai dus la Kiev sa transmiti in direct revolutia din euromaidan....????
  4
  2
  Raportează
 • postat de mihai
  Luni, 24 Februarie 2014 16:30
  82.159.95.***
  Alesii nostri intai trebuie sa fie alesi si apoi sa se preocupe de ce trebuie sa faca, si apoi se vor gasi multi care vor propune sa fie realesi pentru ca in legislatura precedenta au acumulat experienta, halal mentalitate, ei stiu ca foarte posibil sa nu mai prinda un mandat asa ca se distreaza pe banul public, iar cum majoritatea dintre noi nu distingem intre banul statului si banul public continuam de-a busilea
  1
  2
  Raportează
 • postat de dana
  Luni, 24 Februarie 2014 15:08
  95.254.197.***
  politicii... au planurile lor , stim cu totii !! Dar ce facem cu lumea simpla ????cind vor dispare gradinile de zarzavat din jurul blocurilor ????cind se va curata prin jurul blocurilor ????(asa cum era odata, munca patriotica, daca nu voluntara )cind babele nu vor mai scuipa coji de seminte in fata scarii ?? cind ai interfon, si nu se inchide usa blocului de la intrare ???acestea sint lucruri minore pe care le vad chiar in centrul Galatiului unde stau !!!!
  si multe altele.........de aici ar fi inceputul ..!! cind ????are dreptate dl. Hehe !!!!!
  0
  6
  Raportează
 • postat de david
  Luni, 24 Februarie 2014 13:48
  82.137.11.***
  Incredibil !!! ......Si eu sunt de acord cu dl. Jiji ! Daca in tara asta analfabetii nu ar mai vota , atunci cu adevarat elitele ar iesi la suprafata si toti am avea de castigat !
  0
  15
  Raportează
 • postat de Daniela
  Luni, 24 Februarie 2014 09:29
  83.42.84.***
  Anca draga mea, Galatiul nu va fi niciodata un oras ca afara. Si nu numai Galatiul.. toata Romania. Pacat ca, avem o tara frumoasa, dar interésele personale sunt mari. Uita/te la consilierii vostrii... citi locuiesc in apartamente, citi isi fac vacantele in Romania... sa fim seriosi. Si in final, in anul 2016 vom merge la vot / intr./o mina un mic si in alta piine. Pofta buna si viata imbelsugata .Ca de ziua de miine au ei , altii si altii, grija.Pacat de ROMANIA!
  0
  14
  Raportează
 • postat de jiji
  Luni, 24 Februarie 2014 09:14
  91.208.234.***
  Poate n-ar fi rau ca analfabetii care siluesc gramatica limbii romane sa nu mai aiba drept de vot. Buruiana de mai jos ar fi un bun exemplu.
  0
  18
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Luni, 24 Februarie 2014 09:00
  79.116.105.***
  DACA NU SE DEMOLEZA IN TOTALITATE ACESTE MIZRRABILE GARAJE SI CHIOSCURI DIN CARTIERE SI DE PE TROTUARE ACEST ORAS NU VA FI NICIODATA UN NOU ORAS CURAT SI CIVILIZAT ASA CUM A SCRIS STAN MARIUS IN PROECTUL PROPUS LA ALEGERI!! MATURAM STRADA BRAILEI SI DOMNEASCA TOATA ZIUA SI DOAR ATAT!! AM SPERAT SI EU CA DL, STAN MARIUS V-A LUA TAURUL DE COARNE SI V-A FI UN MARE GOSPODAR CE NU A AVUT GALATUL!! DAR CUM AM FOST MEREU NAIV LA URNA DE VOT !! NU AM CE SA MAI SPUN DECAT CA ORASUL GALATI ESTE CE-L MAI URAT DINTRE TOATE MUNICIPILE DIN TARA AICI NU S-A FACUT NIMIC DEOSEBIT SEMNIFICATI V IN ACESTI 24 DE ANI!!.........................
  AVETI DREPTATE CE SCRITI IN EDITORIAL SI INTODEAUNA"VL" A SPUS LUCRURILOR PE SLEAU...IMPARTIAL!
  16
  1
  Raportează
 • postat de hehe
  Luni, 24 Februarie 2014 08:24
  5.13.204.***
  Hm, pentru un oras ca afara iti trebuie niste oameni ca afara, nu trogloditi.
  1
  12
  Raportează
 • postat de Zap
  Luni, 24 Februarie 2014 08:02
  89.136.2.***
  Daca asteptati sa vina primarul Isus sa va faca orasul o sa asteptati mult si bine. Comunitatea trebuie sa se miste ea. Totul la "varf"e deja imputit, la alegeri doar ii schimbam pe unii cu altii.
  0
  11
  Raportează
 • postat de manipulare pe paine europa personala
  Luni, 24 Februarie 2014 07:55
  5.13.221.***
  inainte de alegeri niste vopsea beculete din bani publici evident si gata fata inca odata spagarii si analfabetii tin tonusul ridicat
  1
  5
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 24 Februarie 2014 07:14
  92.80.150.***
  Ce s-a intamplat la VL? Nu a platit Stan solda? Chiar crezi ca mai e cineva care nu a inteles in ce consta "noul Galati"?
  2
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.