Un oraş de rangul II

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din ce în ce mai des, în ultima vreme, aud părinţi care îşi sprijină copiii să plece din oraş. Să plece la studii în Bucureşti, Iaşi sau Cluj, pe urmă să plece cu burse în străinătate şi, dacă se poate, să rămână pe acolo. Dacă, în urmă cu 15-20 de ani, părinţii gălăţeni făceau tot ce le stătea în putinţă să-şi determine copiii să se întoarcă în urbe, acum, toţi recunosc, deşi cu inima strânsă, că aici nu mai există perspective. Îşi fac socoteli cum să-şi ţină copiii la studii, îşi fac socoteli cum să-i ajute să-şi cumpere case şi, în final, îşi fac socoteli cum să-şi vândă avutul de aici şi să se mute după copii, în cele patru vânturi. Nu face nimeni lucrul acesta de plăcere, ci de nevoie. Pentru că, oricât ne-ar durea, realitatea ne loveşte în faţă: Galaţiul devine, pe zi ce trece, un oraş tot mai neatractiv pentru investitori. Nu avem căi de acces moderne, nu reuşim să ne impunem drept destinaţie turistică nici măcar pentru vasele de croazieră de pe Dunăre, nu exploatăm nici comorile de patrimoniu pe care încă le avem. Industria noastră, atâta câtă a mai rămas, e ca un club select, cu circuit închis, cu un număr de angajaţi care mai degrabă stagnează, dacă nu e chiar în scădere, şi care nu mai reuşeşte, ca altădată, să susţină şi comerţul şi serviciile ce, odinioară, făceau din Galaţi un oraş puternic, printre primele şapte din ţară.
Rezultatul e vizibil cu ochiul liber: puterea de cumpărare ne-a scăzut, micile magazine se închid văzând cu ochii, la fel şi micile ateliere meşteşugăreşti, aproape în toate zonele din oraş există spaţii comerciale cu anunţul "De vânzare" sau "de închiriat", dar clienţi ioc. A scăzut şi preţul terenurilor, nici cel al caselor nu se simte prea bine, veştile sunt proaste de prin toate zonele. Dacă un potenţial investitor ajunge totuşi în oraşul de pe Dunăre, o face după un drum lung, de cel puţin trei ore, de la cel mai apropiat aeroport. Un drum care e de cele mai multe ori parcurs chinuit, trecând prin localităţi modeste de câmpie, a căror înfăţişare descurajează şi mai mult. Ajuns în Galaţi, investitorul se izbeşte de alte şi alte obstacole: birocraţia stufoasă, lipsa facilităţilor reale - e suficient să ne amintim ce se întâmplă sau mai bine zis nu se întâmplă cu Parcul Industrial, şi un sistem de şpăgi care îl descurajează chiar şi pe cel mai hotărât dintre ei.
Nu vreau să vorbesc acum cu păcat dar, cel puţin la capitolul şpăgi, am înţeles că fenomenul - vechi, desigur - este chiar dus la rang de artă: nu se mai dau bani în plic, dar se facilitează accesul la servicii ieftine sau chiar gratuite, se dau comisioane din sumele incluse în proiectele cu finanţare europeană, se asigură accesul la anumite informaţii sensibile, de natură a influenţa cursul unor viitoare afaceri. Pe scurt, mânăriile s-au rafinat. Din păcate, efectul pe care acestea îl au, pe termen lung, asupra sănătăţii economiei locale este cancerigen. Un cancer care ne transformă, văzând cu ochii, într-un municipiu depopulat, care nu mai reuşeşte să fie motor pentru restul judeţului - suferind şi el de lipsa infrastructurii şi a utilităţilor care i-ar fi permis să atragă bani străini. În acest context, vestea că Oţelul, echipa de suflet a Galaţiului, se duce în B, parcă nu mai miră pe nimeni. E doar încă o dovadă, dacă mai aveam nevoie de vreuna, că devenim, încet, dar sigur, un oraş de rangul II, din care toată lumea pleacă.

Citit 1561 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2014 17:55

9 comentarii

 • postat de Maria
  Joi, 17 Aprilie 2014 00:02
  188.174.186.***
  Orasul moare incet. Ma intorc in fiecare an pentru parinti, fara ei n-as avea de ce sa vin. Sotul meu este din Sibiu, acolo macar ca turist ai ce sa faci. Am prieteni din Cluj care sunt incantati ca intr-o buna zi poate se vor intoarce acasa. Galatiul se degradeaza pe zi ce trece, sper ca administratia locala sa incerce sa vada si prin ochii unui strain de oras si sa inceapa sa faca ceva. Garaje daramate, parcuri de copii, parcari decente deja schimba fata orasului dar e nevoie de mai mult: de utilizat potentialul portului, de zbatere pentru o legatura rutiera decenta, de gasirea unor oportunitati care sa creasca economic orasul. Siderurgia moare ..e doar chestiune de timp, suntem in secolul XXI, era calculatoarelor si serviciilor...
  1
  1
  Raportează
 • postat de cora
  Miercuri, 16 Aprilie 2014 19:40
  5.13.169.***
  Apropo de navele de croazieră, vă puteţi închipui că Giurgiuleşti - practic un sat - are terminal de pasageri şi navele cu pasageri nemţi urcă câteva sute de metri pe Prut ca să vadă... nimic, iar ditamai oraşul ca Galaţi nu are nicio posibilitate ca oamenii ăia cu destul de mulţi bani să poată coborî şi la noi, că poate mai vindem şi noi unul-altul din produsele locale. Ce investiţia lu' peşte-prăjit poate fi într-un terminal de pasageri? Mai mult sau mai puţin decât intr-o petrecere cu manele şi artişti dubioşi de la festivalele pentru prostit-proştii....?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 16 Aprilie 2014 15:45
  213.218.53.***
  Durbaca, Nicolae adica PC, PSD

  neo-comunisti.

  Ce sa ii faci, cand nu inveti istoria aceasta se repeta, zice o vorba.
  Nu degeaba comunismul a dat faliment, dar noi Galatenii si chiar Romanii in general, ca idiotii am votat neo-comunistii adica PC, PSD si in oras, si de cateva ori si la national si uite asa am ajuns un oras de mana a 2-a.

  Prostia se plateste pana la urma.
  Ce este pacat, ca restul galatenilor care nu au plecat inca, si care nu au votat aceste idiotenii neo-comuniste in Galati, sufera nemeritat impreuna cu marea masa de pensionari saraci care mor pe capete in acest oras cu spital infect.
  0
  8
  Raportează
 • postat de living
  Miercuri, 16 Aprilie 2014 12:00
  81.180.26.***
  pentru toti sadomasochistii''VOTATI PSD'' URRRRAAAAA
  1
  8
  Raportează
 • postat de JIJI
  Miercuri, 16 Aprilie 2014 11:49
  81.196.163.***
  Rangul II e mult spus... pacat.
  1
  7
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Miercuri, 16 Aprilie 2014 11:44
  5.13.179.***
  TOTI SUNT VINOVATI!PSD,PDL, PNL, ETC CARE SI-A URMARIT DOAR INTERESELE !
  FIECARE PARTID AU AVUT COSILIERI , VICE PRIMARI, DIRECTORI, PARLAMENTARI SI CHIAR MINISTRI!
  NU SA-U IMPLICAT SA FACA CEVA SI IN ORASUL NOSTRU!..ASA CUM AU PROFITAT ALTE ORASE DIN TARA!
  0
  11
  Raportează
 • postat de Gimy
  Miercuri, 16 Aprilie 2014 09:36
  109.102.62.***
  Sunt 12 ani de PSD, cu Nicolae si Ciumacenco, plus ce a fost inainte cu Durbaca. Abia acum incepem sa vedem efectele adevarate ale acelei perioade.
  Probabil galatenii vor vota iar ce le va pune PSD-ul in fata ca doar Stan le-a daramat garajele.
  Poate ca aceasta foamete ce se apropie in oras va avea si rolul de a goli orasul de vikingi, poate acestia se vor intoarce la ei prin satele de unde au venit. Galatiul trebuie sa redevina al galatenilor sau a elor capabili sa treaca peste conditia de taran adus cu forta la oras.
  2
  12
  Raportează
 • postat de claudiu
  Miercuri, 16 Aprilie 2014 08:58
  82.137.10.***
  Partial e corect articolul.
  Exista Damen, mai sunt si alte exemple unde e relativ ok.
  Atata timp cat am avut o momaie cu un viceprimar papusa de paie, sperietoare de ciori, la conducerea orasului, de ce va mira rezultatul?
  6
  11
  Raportează
 • postat de valentin
  Miercuri, 16 Aprilie 2014 08:00
  79.116.103.***
  Este un semnal de alarma ignorat de GOLANII care au condus de pe diferite "trepte" ierarhice acest oras. De asemenea cei pe care prostimea din Galati i-a 'uns" ani la rand senatori si deputati. Un oras pe care comunistii l-au "predat" rahatilor de "capitalisti de interes si conjunctura", la cheie. Eram in primele 3 orase dezvoltate industrial. Somajul mascat din anii ,80 la Galati nu avea ce cauta. Acum am ajuns in coada listei Pib/ "cap de vita furajata". Ne meritam soarta. Incompetentii si indivizi care nu erau buni de nimic au "accesat" SRL-urile care produc docenti si s-au catarat in posturi de decizie care au facut totul praf. Aprox 70 000 de locuri de munca din Galati au disparut. Dupa cum se "misca" lucrurile se pare ca inca ne scufundam. Oricum cine scapa o se se plimbe prin frumoasele parcuri galatene, aducatoare de multi bani.
  0
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.