Padocul, puşcărie pentru maidanezi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

Când m-au înconjurat lătrând furioşi, m-am lipit de un zid şi am stat nemişcată până când şeful haitei de maidanezi de pe strada Ana Ipătescu a dat semnalul să fiu lăsată în pace. Era vina mea: intrasem pe teritoriul loc şi miroseam a pisică. Pentru că da, sunt posesoarea unei pisici răsfăţate de apartament, pe care am adoptat-o după ce şi-a pierdut primul stăpân, mâţă care nu părăseşte casa decât pentru a merge la veterinar, într-o cuşcă de transport. Îmi sunt dragi şi câinii. Am suferit când Aldo, unul dintre cei doi câini ai tatălui meu, s-a stins din viaţă, bolnav şi bătrân, şi a rămas doar Frank, un fost maidanez temperamental, să domine curtea casei de la ţară. Am salvat un pui de pisică de pripas - biet ghem plin de purici, care nici măcar nu făcuse ochi - hrănindu-l cu seringa, iar când s-a făcut mare, i-am oferit o familie.

De ce v-am spus toate astea? Pentru că aşa înţeleg eu dragostea faţă de un animal: oferindu-i zi de zi apă, hrană, tratamente, alint şi joacă, dar mai presus de toate protecţia unui cămin. Tocmai pentru că mă consider o iubitoare de animale responsabilă, spun că locul câinilor nu e pe stradă. Şi nici într-un padoc. Şi nu pot înţelege dragostea de animale fără stăpân, manifestată în felul în care s-a întâmplat la recenta şedinţă a Consiliului Local. Îmi mărturisea una dintre doamnele susţinătoare ale maidanezilor de pe străzi că a adoptat un căţel: „Îl ţin când în casă, când afară, că îmi vin nepoţii”. Mă întrebam ce poate fi în sufletul bietului animal dacă azi e primit în casă, iar mâine e surghiunit la uşă, pradă maşinilor care îl pot omorî sau schilodi, pradă celor care nu pot trece pe lângă un căţel fără să-l lovească.

Revin la ceea ce s-a întâmplat la şedinţa Consiliului Local, când aleşii au decis că doar 150 din cei 1.300 de câini aflaţi acum în padocul Primăriei vor trăi acolo timp de un an. Restul câinilor, rămaşi neadoptaţi, vor fi eutanasiaţi. Oricât de dramatic sună, aleşii aplică legea. Ar fi putut spune că toţi maidanezii neadoptaţi, direct sau la distanţă, în două săptămâni de la capturare, vor fi eutanasiaţi, dar au preferat să le ofere câtorva dintre ei „şansa” de a sta în adăpost vreme de un an, timp în care poate vor căpăta o familie. Fie şi la distanţă.

Ce facem cu restul câinilor? Construim câte un nou padoc pentru fiecare o mie din cei 20.000 de câini comunitari, câţi se estimează că ar fi în municipiul Galaţi? Transformăm oraşul într-o puşcărie pentru maidanezi? Pentru că, fără exagerare, padocul nu-i decât o puşcărie. Nu doar fiindcă primesc hrană de numai 1,89 de lei pe zi, ori fiindcă maidanezii se sfâşie între ei, ci pentru că nu au parte de o familie şi un cămin. Pentru că asta înseamnă, pentru mine, dragoste şi grijă faţă de un animal.

E foarte uşor să critici o decizie care nu face decât să fie legală. E, de asemenea, foarte uşor să arunci cu noroi în cineva care nu-ţi împărtăşeşte opinia vizavi de această problemă, indiferent că tu eşti pro sau contra strângerii câinilor de pe stradă. Aşteptăm propuneri de soluţii viabile pentru încurajarea adopţiei: echipa Social Act Theatre a început, oferind câte un căţel la finalul fiecărei reprezentaţii cu "Doggystyle". "Viaţa liberă" ar putea, de exemplu, să publice fotografia şi povestea unui căţel sau a unei pisici, în spaţiul rezervat iubitorilor de animale. Aşteptăm, aşadar, propuneri concrete. Fiindcă ura şi instigarea la violenţă nu folosesc nimănui, indiferent dacă are patru sau două picioare.

Citit 1210 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iunie 2014 18:18

8 comentarii

 • postat de unu Luni, 23 Iunie 2014 19:24 82.137.8.*** Link la comentariu
  1
  4

  MAI bine impozitom proprietarii de caini cu 1000 lei. Pentru un copil nu cheltuiti 1,89 de lei pe zi, dar pentru un caine da. Sa va fie rusine. Si de cand va plimbati dumneavoastra pe jos pe strada ANA IPATESCU, care este in constructie de vreo cativa ani.
  42 lei impartit la 30 de zile sunt exact 1,4 lei. Cu care sa hranesti un copil.
  Animale sunt pe strada tot din cauza unor "animale de stapani", care se numesc iubitori de animale, care sunt doar nistre profitori. Ai un catel? CE rasa e? Vreau si eu? Femela, ca sa faca pui. Apoi merge in piata sa faca bani, dar surpriza, nu are carnet, nu e vaccinat. Nu-l vrea nimeni. Iar eu marele iubitor de animale am 10. Ce fac?
  II dau maine in strada, ca ii i-a cineva. Si uite asa, un om din galati, care are un PFA, un SRL , ajunge sa plateasca 50+50+3 leiadica 103 lei pe an pentru niste idioti, care au avut si ei o mica afacere cu catei.
  RUSINE"iubitorilor de animale". Daca va iubiti animalele, platiti impozit 1000, ca din cauza voastra sunt altele pe strada.
  NU vrei sa platesti impozit 1000, fa dovada ca este castrat, are carnet si este vaccinat anual.
  Daca are mai mult de 15 kg, cand ii castrati sa nu uitati sa le scoateti si dintii, ca ei chiar daca sunt castrati tot vor musca, idiotilor.
  Fara sacrificii nu se poate.

  Raportează
 • postat de dana Luni, 23 Iunie 2014 17:52 5.144.186.*** Link la comentariu
  2
  1

  Foarte frumos scrieti d-na Gina Cogeasca !!! sint de acord cu d.vs !!!Cumva ati lucrat la vechiul I.S.C.L ???
  Daca da, va cunosc !!! Numai bine !!!!

  Raportează
 • postat de Gina Cogeasca Luni, 23 Iunie 2014 15:44 62.30.118.*** Link la comentariu
  3
  3

  stirea mea e din:
  http://www.agerpres.ro/comunicate/2014/06/23/comunicat-de-presa-vier-pfoten-10-44-37

  daca agerpres minte, atunci mint si eu

  Raportează
 • postat de Acum să fim sincer, orașul Galați a ajuns un mare padoc, atât pentru patrupezi cât și pentru bipezi...toți suntem gălățeni până la urmă. Luni, 23 Iunie 2014 14:13 92.86.42.*** Link la comentariu
  0
  9

  Acum ce să zici, Orașul Galați a ajuns un mare padoc, atât pentru patrupezi cât și pentru bipezi, viața în orașul nostru fiind din ce în ce mai grea, un fel de arest la domiciliu prin inactivitatea economică la care suntem expuși, cât și la lipsurile unui trai decent, apa rece și mai ales caldă fiind inaccesibilă pentru mai mult din gălățeni, gălățeni ce nu-și permit să se mai spele și să spele(rufe) din cauza prețului inaccesibil la puterea de cumpărare. Ghici; La Primărie or fi bipezi sau patrupezi după cum se conduce urbea? După rezultatele ''noului Galați'' începând după Decembrie '89 și până azi ar fi un sigur răspuns...

  Raportează
 • postat de Solomon Luni, 23 Iunie 2014 14:10 86.124.200.*** Link la comentariu
  4
  5

  MINCIUNĂ
  Nicio instanţă nu are DREPTUL sa suspende o lege. Potrivit principiului separaţiei puterilor în stat, stabilit de Constituţia României, puterea judecătorească doar APLICĂ legile emise si aprobate de Parlament (LEGISLATIV). O instanţă nu poate suspenda sau modifica o lege.
  Postarea anterioară este, deci, o intoxicare stupidă!

  Raportează
 • postat de Gina Cogeasca Luni, 23 Iunie 2014 10:47 62.30.118.*** Link la comentariu
  9
  5

  "The more I know the animals the more I am ashamed to be human"
  Curtea de Apel București a suspendat normele de aplicare a legii pentru gestionarea câinilor fără stăpân
  2014-06-23

  VIER PFOTEN cheamă Guvernul la dialog pentru străzi sigure fără uciderea câinilor

  Curtea de Apel București a pronunțat vineri decizia în favoarea organizației internaționale VIER PFOTEN suspendând normele de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân [1]. Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotărârea de Guvern este suspendată în întregime [2]. Efectul imediat este acela că legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare și, drept consecință, nu mai există un cadrul legal pentru reglementarea capturării și uciderii câinilor fără stăpân.

  Tocmai ati ramas fara cadrul legal pentru uciderea unor suflete nevinovate

  Raportează
 • postat de Galatean Mandru Luni, 23 Iunie 2014 10:35 109.102.62.*** Link la comentariu
  5
  7

  In principiu cine strange bani pentru cainii comunitari se va folosi de ei cu alte scopuri. S-a dovedit ca in Romania, aceste ONG-uri nu fac decat sa fure banii si nu fac altceva. De peste 20 de ani ni se spune ca eutanasierea nu este o solutie, insa atunci cand nimeni nu reuseste sa demonstreze altceva, trebuie pusa in practica. Afara se practica eutanasierea fara atatea probleme, numai la noi ipocrizia e in floare.
  La peste 20000 de caini comunitari chiar nu exista alta solutie decat eutanasierea. Asa au facut toate orasele mari din Romania, asa trebuie sa se civilizeze si Galatiul.
  Pentru toti cei care sunt deacord ca aceasta e solutia ii invit pe pagina de facebook PROEUTANASIEREGALATI.

  Raportează
 • postat de Gina Cogeasca Luni, 23 Iunie 2014 10:14 62.30.118.*** Link la comentariu
  9
  7

  Sunt mai mult de 20 de ani de cand se tot rezolva problema cainilor strazii. In timpul asta imi imaginez ca s-au cheltuit foarte multi bani, cheltuit sau blatiti...ca daca cainii sunt tot in strada inseamna ca nu s-a ocupat nimeni de ei.
  Eu nu am nici o idee despre cum sunt manageriate aceste public shelters, dar normal ar fi ca toate cheltuielile sau macar o mare parte sa fie sustinute de primarie, gresesc ? Unde sunt fondurile acestea? Cine le manageriaza? Pe Facebook s-a inceput o mare campanie de strangere de fonduri pentru Padocul Galati, si vad ca incet, incet lucrurile se misca, lumea incepe sa doneze. Insa...unde se duc banii donati? Cine ii strange si sub ce forma ii foloseste? Padocul asta functioneaza ca o firma? Am multe intrebari si nici un raspuns. Daca a fost infiintat acest padoc banuiesc ca sunt si fonduri alocate, daca padocul se va intretine din banii din donatii, cine ia banii alocati de la primarie si cum ii foloseste?
  Asta e problema principala, din cauza asta sunt cainii inca pe strada. Eu ii inteleg pe cei care nu vor caini pe strada, dar sa-i iei si sa-i duci intr-un loc unde sa se manance intre ei, sau sa fie omorati cu lopata asta nu mai inteleg. Scandalul asta era si acum mai multi ani in Galati, cand eu si un cameraman de la televiziunea locala am incercat sa intram in padoc sa filmam si sa publicizam, sa incercam sa gasim familii pentru acesti caini. Nu ni s-a permis intrarea in padoc, a fost scandal mare la poarta dar degeaba. Inteleg ca cei responsabili nu vor sa le dea cainilor sansa de a trai, de a fi adoptati. Ei vor cu orice pret sa-i omoare ca-n evul mediu si sa ramana cu banii.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.