Să ne mai spălăm, zic!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

Să-mi spuneţi mie, cu mâna pe inimă, că aţi mers săptămâna asta cu autobuzul şi, cu toată răcoarea nefirească de afară, n-aţi nimerit măcar o dată lângă un nespălat care puţea de v-a întors stomacul pe dos! Şi dacă aţi spune că nu vi s-a întâmplat, tot nu v-aş crede. De ce? E simplu: fie iarnă, fie vară, eu - care circul rar cu autobuzul – nimeresc de fiecare dată lângă câte un aşa nesimţit. Poate m-or urmări pe mine, droaie, ghinioanele olfactive. Sau poate că e cazul ca unii dintre noi să încheie pace, chiar şi vremelnică, în războiul împotriva săpunului şi să pună mâna să se mai şi spele!
Când păşesc spre staţie, îmi zic: să fiu atent! Aştept un autobuz cu puţini pasageri la bord, ca să am suficient spaţiu de manevră înăuntru. Urc şi mă poziţionez strategic, la distanţă rezonabilă de călătorii care-mi par că au sărit peste duşul de săptămâna asta, strângând un buchet de mirosuri mai bogat decât aş putea eu duce până-n staţia următoare. Din prima sau cu puţin efort, tot dau peste o oază de aer curat şi mă liniştesc. Trag speranţă că, cel puţin de data asta, n-or să mă mai înţepe ochii de la miros de ceapa mâncată de pe ziar, de la duhoare de transpiraţie păstrată cu sfinţenie la subsuori sau de la tricouri îmbrăcate a mia oara sau proaspăt pescuite din coşul cu rufe murdare unde zăcuseră peste şosetele schimbate la săptămână. Şi când colo, ce să vezi? Nici bine nu trec două staţii, că prin aerul pe care-l respirăm cu toţii, noi, călătorii din autobuz, se strecoară un iz. E uşor rânced sau chiar înţepător de-a dreptul. Nepricepându-mă la fizică, n-aş putea spune sigur dacă mirosul urât se propagă mai repede decât cel frumos sau măcar decât cel acceptabil pentru nări. Spun, însă, cu toată siguranţă, că mie aşa mi se pare: putoarea, odată ajunsă prin preajmă, se comportă ca un gaz, adică ocupă repede tot spaţiul fizic pe care îl are la dispoziţie. Şi când asta se întâmplă, e deja prea târziu. Mă uit discret în jur, ca să ştiu: mă duc mai spre cabina şoferului sau mai spre coada autobuzului. Dacă pot, fac paşi, dar dacă s-a aglomerat, deja, decât să le dau celorlalţi călători coate, rămân pe loc şi încerc să trag aer  mai mult pe gură. Nu prea mai am ce face. Stau şi gâfâi ca să nu mă sufoc, până cobor.
Mă gândesc mereu că săpunul nu-i lucru ciudat şi nici nou pe piaţă. Dacă-l credem pe Pliniu cel Bătrân, romanii cunoşteau săpunul din secolul I. Babilonienii îi foloseau deja prin anul 2.800 Î.Hr. Drept e că, pe atunci, întreţinerea igienei personale era destul de scumpă. Dar astăzi, nu mai este deloc aşa. Îmi amintesc şi că, în urmă cu vreo doi ani, în Osijek, un oraş mic din Croaţia – unde probabil urci în autobuz doar pe uşa din faţă - şoferul era obligat să-i şi miroase pe călători. Cine puţea, era dat jos de urgenţă! O fi neplăcut să procedăm aşa şi în Galaţi, dar numai pentru cei certaţi cu apa şi săpunul. Pentru noi toţi, ceilalţi, ar fi  sănătos şi corect.
S-o recunoaştem: nu trebuie să fii nici bogat şi nici deştept ca să te speli de câte ori este nevoie. Trebuie doar să ai o minimă înţelegere a ceea ce înseamnă să trăieşti în societate. Cu câţi ani suntem noi în urma europenilor? Dacă ei se spală, iar noi nu, nici măcar nu mai avem ce calcula. Nu poţi fi civilizat, performant şi respectat atunci când nici măcar nu te speli. Pentru că nu meriţi!

Citit 1517 ori Ultima modificare Vineri, 20 Iunie 2014 18:06

8 comentarii

 • postat de alb Duminică, 22 Iunie 2014 13:04 5.13.165.*** Link la comentariu
  1
  7

  O mana de APA CU sapun si gata ce scuza sa ai sa puti .... educatia asta lipseste nu alte motive ...

  Raportează
 • postat de Ic Duminică, 22 Iunie 2014 12:05 5.13.140.*** Link la comentariu
  0
  6

  Gaby ai perfecta dreptate , pute in autobuze , pute-n toata Romania . Ai avut mare sansa sa nu vezi cum pute de sub fustele si din nadragii conationalilor . Ce mama dracului a fost in capul lui Mirciulica ,ala arestatul , sau nu stim noi ca numai al doilea presedinte a fost roman ? Pentru incercarea de rezolvare a mirosurilor pestilentiale , un om a fost executat,pe motivde Bug ,problema a ramas ,reusim sa le spalam corpul ,hainele si mintea si dupa 2000 de ani sa nu mai puta in autobuz , magazin ,trebunal ,gara, autogara ,piata ,strada ?Si mai grav este ca sunt multi romani emana aceiasi duhoare , au spalat numai creerul...Pana la urma ,adreseaza-te si la alesii nostrii , aia care scumpesc seviciile in prostie , auzi-i ca urmeaza apa rece si evident aia din care se prepara apa calda... Ar trebui sa le trimitem sa asiste la sedintele de consiliu ,vreo 10 -15 cetateani care au apa intrerupta si care nu s-au spalat cu lunile ,poate nu ar fi rea idea de ai pune la pastrare,tot cu lunile ,in sala de consiliu fara utilitati...

  Raportează
 • postat de Sărăcia pute, miroase, problemă națională, apa caldă fiind de acum un lux doar pentru cei cu bani. Sâmbătă, 21 Iunie 2014 21:33 109.99.205.*** Link la comentariu
  7
  4

  Ne comportăm cum ne este puterea de cumpărare, adică marfă scumpă, consum scăzut, de împuțeala este direct proporțională cu sărăcia noastră, mirosul și duhoarea este de fapt mirosul sărăciei noaste inoculate zi de zi timp de 25 de ani și din păcate mai departe, nu sunt perspective optimiste atât cât timp ineficiența este acoperită din împrumuturi de la FMI, azi de peste 100 milioane fără dobânzi, noi reușind să plătim cu chiu cu vai dobânzile la împrumuturile făcute. Apoi transportul în comun este transport cu riscuri, că de asta-i în comun, la comun inclusiv mirosurile. Puțin aer condiționat și dezodorizante auto nu ar strica pentru a face ambientul mijlocului de transport mai plăcut.

  Raportează
 • postat de ion Sâmbătă, 21 Iunie 2014 11:34 92.82.180.*** Link la comentariu
  0
  8

  In staţiile de autobuze,tramvaie,metroaie să existe filtre ca la aeroport unde să se facă igienizarea călătorilor !

  Raportează
 • postat de Eroii si sconcsul Sâmbătă, 21 Iunie 2014 11:27 5.13.137.*** Link la comentariu
  3
  10

  Dar ce ati spune de ditamai directorul care pute, nu ii este jena si nici nu se gindeste ca cei din jur suporta cu stoicism mirosul usturator de transpiratie pe care il degaja. Si ce-i mai trist e faptul ca slujbasii ceilalti nu indraznesc sa-l infrunte pe sconcs. O cheta si citeva baxuri de sapunuri, totusi cred ca l-ar ajuta.

  Raportează
 • postat de Tirpitz Sâmbătă, 21 Iunie 2014 10:55 5.13.137.*** Link la comentariu
  0
  15

  Sapunuri + Bidoane cu apa + dezodorizante, sa fie distribuite gratuit in autobuze. Campania sa fie sponsorizata de Ecosal.

  Raportează
 • postat de MOS ION ROATA Sâmbătă, 21 Iunie 2014 09:02 5.13.156.*** Link la comentariu
  12
  10

  APA ESTE SCUMPA LA GALATI!! FATA DE PENSIILE SI SALARIILE NOASTRE! COMPARATIV CE OCCIDENTUL DL ZIARIST?
  INTRADIVAR TREBUIE SA NE STERGEM PE SUB SUBTIORI CU O CARPA UMEDA , IN FIECARE ZI , CA SUNT SIGUR CA MULTI GALATENI FAC BAIE DIN 2 IN 2 SAPTAMANI! DACA NU SE STERG TOT CU O CARPA UMEZITA SI PE PIELE!!!!
  TRAIM IN SARACIE LUCIE!

  Raportează
 • postat de titisor minunescu Sâmbătă, 21 Iunie 2014 07:19 151.65.62.*** Link la comentariu
  14
  8

  prea patimas.prea tare.prea ca la tara

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.