De-a cracii în sus prin Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Avem ploaie îngheţată, un fenomen pe care nu-mi amintesc să-l mai fi prins demult. Pentru gălăţenii plecaţi prin ţări străine şi care ne admiră luminiţele de sărbători pe Facebook - da, sunt frumoase luminiţele, nimic de zis! - fenomenul cu pricina se traduce printr-o pojghiţă destul de groasă de gheaţă care s-a format peste zăpada neîndepărtată la vreme de pe orice suprafeţe. Şi, dacă pe carosabil mai e cum mai e, fiindcă s-a mai împrăştiat material antiderapant, pe trotuare e în continuare jale şi durere. Care jale şi durere s-a mutat, evident, la Ortopedia Spitalului de Urgenţă, fiindcă e imposibil să fii om şi să te ţii prea mult pe picioare pe gheaţa asta, afară de cazurile, extreme, când eşti alpinist şi ai în dotare bocanci ultraperformanţi. Până ieri la prânz aproape 200 de oameni ajunseseră la Urgenţe după ce au căzut pe gheaţă, iar 25 erau numa' buni de operat. Un bilanţ care s-a mai modificat, cu siguranţă, în timpul zilei.

Joi, tot pe la prânz, Primăria anunţa cu surle şi trâmbiţe - asta după ce un raid prin oraş de-al colegei noastre Corina Dobre le semnalase că e patinoar pe trotuare - cum, unde, cât şi cu ce se intervine. Lăsând la o parte povestea că s-ar fi scos pe trotuare vreun utilaj motorizat - eu am văzut doar muncitori spărgând gheaţa cu lopata, vai de capul lor - nu înţeleg în ruptul capului de ce era nevoie să se aştepte finalizarea intervenţiei pe străzi, ca să se mute treaba şi la trotuare. Păi ce, domnilor de la Ecosal, curăţaţi zăpada de pe străzi cu bieţii muncitori care dau la lopată? Şi, dacă e aşa, de ce mă rog, când aveţi utilaje, material antiderapant, aia şi ailaltă, cum vă tot lăudaţi când e vorba de pregătirile de iarnă? Înţeleg că se intervine întâi pe străzile mari şi apoi pe cele mici, e logic. Dar de ce numai pe străzi, iar pe trotuare nu? Cum Dumnezeu socotiţi domniile voastre lucrurile, de suntem în situaţia de a nu mai putea ajunge din faţa blocului până în staţia de autobuz decât ţinându-te de garduri?

Să mă lăsaţi, stimabililor de prin Ecosal şi Primărie, cu poveştile gen "noi facem, dar mai faceţi şi voi". Prin Micro 17, ieri dimineaţă aproape la toate blocurile erau aleile curăţate, de bine de rău, până în trotuar, oameni dăduseră cu sare şi nisip pe treptele blocurilor, dar trotuarul nu fusese atins. Şi în zonă sunt şcoli, licee, este piaţă, lumea circulă, de voie, de nevoie. La fel, pe Brăilei în zona Spitalului firmele curăţaseră jumătate de trotuar, dar restul era plin de mormane îngheţate, semn că nici vorbă de Ecosal pe acolo.

E simplu să arunci toată responsabilitatea pe umerii privaţilor, fie ei cetăţeni sau firme, şi tu să stai liniştit la căldură sau să te duci în documentare la Paris. Nu spun că nu sunt societăţi comerciale care ar merita amendate pentru că nu au curăţat trotuarul din faţă. Sunt. Nu spun că nu sunt asociaţii de proprietari sau locatari unde lenea e cucoană mare. Sunt. Dar e la fel de adevărat că amenda aplicată n-o să-ţi dea zăpada şi că sunt foarte mulţi gălăţeni vârstnici, bolnavi, care se deplasează greu şi pentru care, logic, ieşitul la dat zăpada e imposibil. Până la urmă, să fim serioşi, plătit din banii noştri ca să deszăpezească e Ecosalul, nu nea Tase de la doi.

Citit 1611 ori Ultima modificare Vineri, 05 Decembrie 2014 21:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.