Să nu împărţim nici sărăcia cu Brăila

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Îmi amintesc perfect vremurile de dinainte de 1990, când gălăţenii îi invidiau pe brăileni pentru că la ei încă se mai găsea de mâncare. Şi aşa era. Poate fiindcă nu fusese secretarul de partid pe judeţ aşa de afurisit, poate pentru că la Brăila etnicii greci erau în poziţii-cheie ale comerţului, iar asta se simţea, nu ştiu să zic exact de ce, dar în oraşul vecin încă se mai găseau unele, altele. Aşa cum acum se găsesc haine mai frumoase, cărţi mai bune, filme la cinema, evenimente culturale de marcă.

De altfel, pizmaşi suntem pe vecinii noştri şi fiindcă lor nu le-a fost bombardat centrul istoric în Al Doilea Război Mondial, de parcă ar fi făcut bieţii oameni vrăji în rada portului, să nu pice bomba. Ar fi hilar, dacă nu s-ar traduce într-o imposibilitate, la nivel instituţional, de a face aceste două oraşe să conlucreze pentru binele comun. Nici nu o să se poată, cu aşa o comunicare eficientă, dar care lipseşte cu desăvârşire. Să exemplificăm: în weekendul care s-a încheiat, Galaţiul a fost gazda Festivalului "Rock la Dunăre". Un eveniment bine venit - în ciuda unor cârcoteli la care nici măcar nu mă voi referi - şi care, sunt sigură, ar fi beneficiat de încă şi mai mult public dacă i s-ar fi făcut reclamă şi în oraşul vecin, dacă am avea şi noi mijloace de transport între cele două oraşe care să funcţioneze până la ora 24,00 şi dacă, evident, cele două administraţii s-ar fi înţeles asupra programului evenimentelor. Asta pentru că, la Brăila, a avut loc Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, eveniment care se întâmplă la fiecare doi ani şi care, cred eu, ar fi putut fi programat în alt weekend, ca să se bucure şi gălăţenii de el, dar şi brăilenii de rockul nostru. Unde mai pui că, în loc să facem şi noi Festival Internaţional de Fanfare, am fi putut să punem mână de la mână cu brăilenii şi să facem un festival mai mare şi mai frumos, în fiecare an, nu la doi, cu participare extraordinară şi cu public pe măsură. Asta ca să nu mai spun de festivalurile de folclor, din care avem şi noi, şi brăilenii, de exemplu. De ce să nu se poată, domnule, să cânte artiştii o oră la Galaţi şi una la Brăila sau o zi colo, o zi dincolo? Ce, e chiar atât de greu?

Uite, Brăila vrea să fie capitală culturală europeană în 2021. Şi bravo ei că vrea, că are şi cu ce! Dar nu era oare mai bine dacă încercam chestiunea asta împreună? Că avem şi noi festival de carte, de poezie, studenţesc de folk, iată, festival rock ce se alătură celor organizate de Centrul Cultural, avem cu ce să candidăm. Împreună, cred eu, ne-ar fi fost mult mai uşor să convingem. Aşa cum, în 2010, Essen a candidat, pentru regiunea Ruhr din Germania, la acelaşi titlu, dar proiectele culturale au fost dezvoltate de cele 53 de localităţi componente. La ce visez eu însă aici? Deşi suntem despărţiţi doar de cei 15 km ai şoselei dig, ne desparte, pe gălăţeni şi brăileni, un fluviu de orgolii, de interese meschine, de şefisme absurde. Şi tot n-avem autostradă, şi tot n-avem aeroport. Şi tot n-avem, deocamdată, nici pod sau tunel. Dar, nu-i aşa, mai bine să n-avem separat, decât, Doamne păzeşte, să împărţim sărăcia cu vecinul.

Citit 2573 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iunie 2015 18:49

4 comentarii

 • postat de Lingurița amară
  Luni, 22 Iunie 2015 14:51
  5.13.146.***
  Editorialul se fundamentează pe o mulțime de idei greșite și, evident, ajunge la niște concluzii chinuite.

  1. Înainte de 1990 nu grecii țineau comerțul din Brăila. Ci comuniști ca și ai noștri, români get-beget, inclusiv în apucători. NUmai că ai lor nu erau atât de ai dracu' precum ai noștri, să pună și cartofii pe cartelă (ultimii doi ani), să ia șpăgi și pentru un televizor color, pentru o mașină de spălat automată etc. Că așa, dacă tot veni vorna, avem și noi grecii noștri, azilanți politici din vremea huntei militare ( a se vedea blocul grecilor din Țiglina I și istoria locatarilor săi...). Pe de altă parte, sunt convins că nu grecii au condus orașul unde apartamentele sunt din start proiectate mai mari (deci cu oareșce respect față de legea construcțiilor), unde s-a realizat (măcar în câteva cartiere) branșarea individuală la căldură etc.
  2. Faza cu bombardatul clădirilor istorice este de tot râsul, dar, evident, nu putem acum să observăm că administrația locală ACTUALĂ este mai dăunătoare decât toate bombele naziste sau bolșevice, că ni se prăbușesc în timp de pace fix clădirile aflate în grija Primăriei. N-ar da bine la imagine să observăm asta și, vorba-aia, vin alegerile...
  3. Ăia care nu vor să coopereze cu vecinii sunt fix ai noștri, care nu vor să facă pod la comun, vor tunel care eventual să le plece din propria curte, nu vor să găsească o rezolvare cu terenurile de pe dig dintre GL și BR, de nici cu ăia din Cantemir nu s-a rezolvat, până n-a intervenit Bucureștiul...
  Concluzia chinuită este că, vezi tu Doamne, brăilenii nu ne vor. Nu, ei nu vor un singur lucru: să nu împartă cu noi aroganțele prostești, falimentare chiar, ale conducătorilor de care sunem în stare. Măcar la ei s-a mai arestat un Bunea-Stancu, au mai avut un primar liberal care le-a început programul european de reabilitare a centrului istoric, să aibă ce finaliza și cu se lăuda actualii pesedei din Casa Albă etc. Noi am avut numai vopsiți cu aceleași stele pe umăr, aroganți de care unora chiar ne place, de la ai peria cu manta și până la a le ridica osanale pe față.
  Așadar, avem ce merităm și asta nu e nicio brăilă!
  0
  9
  Raportează
 • postat de x
  Luni, 22 Iunie 2015 10:17
  89.136.6.***
  Propunere pentru numele comun al celor doua localitati (care sigur se vor uni; candva): PORTO FRANCO.
  Pierdem doua nume, dar castigam O COMUNIUNE = cel mai tare oras din Romania (dupa Bucuresti).
  Asa ca, carcotasilor: tineti la un nume sau vreti un VIITOR ?
  PS. Galatiul a fost zona porto-franco, si, intrun anumit mediu economic si literar, mai purta numele/titulatura de Porto Franco (alaturi de numele Galati).
  0
  8
  Raportează
 • postat de rodax
  Luni, 22 Iunie 2015 10:15
  193.231.148.***
  galateni,nu stricati parfumul de altadata al brailei,asa cum ati facut cu galatiul.Aceste 2 orase sunt foarte diferite si fiecare va avea drumul lui.
  11
  5
  Raportează
 • postat de Gigi
  Luni, 22 Iunie 2015 09:32
  84.117.40.***
  Poate ca in viitorul apropiat se va realiza unirea celor 2 orase despartite de 10 km pe soseaua de pe dig, Galbrai sau Braigal devenind al doilea oras ca marime din Romania dupa Bucuresti, cu 2 sectoare,conform modelului Buda-Pesta. Perspectivele economice ar deveni infloritoare, din multe puncte de vedere.
  2
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.