Uţa-uţa, cu maimuţa… electorală

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Huţa-huţa, candidaţii se dau uţa, chiar în anul cu maimuţa… electorală. Ca să n-avem vorbe ori procese de intenţie, precizez de la bun început că maimuţa nu se referă la niciunul dintre candidaţi! Chit că unii dintre ei s-au cocoţat ori au sărit din cracă în cracă politică, doar ca să rămână în vârful (arborelui) puterii. Subliniez, maimuţa electorală este Maimuţa de Foc, semnul anului chinezesc în care vom intra săptămâna viitoare. An în care vom avea două runde de alegeri, locale şi parlamentare. Nu ştiu dacă de la Maimuţă li se trage, dar unii dintre candidaţi, care nu mai au răbdare să se dea „huţa-huţa” din bannere electorale, se leagănă deja on-line, care pe Facebook, care prin ziare… care pe unde poate.

Revenind la chinezii de la care am plecat, tot e bine că scăpăm de sub auspiciile Anului Caprei - între noi fie vorba, anul care se încheie a cam fost de… Oaie - dar intrăm sub puterea Maimuţei. Şi când vine vorba de primate, automat gândul îmi zboară la Cartea Junglei, la scena în care regele maimuţelor vrea să afle de la Mowgli taina votului. Na, că m-a luat gura pe dinainte. Taina focului, vream să zic! Şi înainte să înceapă oficial circul - a se citi campania electorală - simt nevoia să mă uit în jur, ca să văd cu cine am de-a face, din perspectiva Zodiacului Chinezesc.

Primul înscris la startul electoral este un Tigru de Lemn, Nicuşor Ciumacenco (PNL). Un tigru călit deja într-o luptă/înfrângere electorală cu Marius Stan (UNPR), un Cocoş de Foc. Dar, staţi aşa, că Stan nu-i singurul „pintenat” din cursa electorală! Mai e şi Ionuţ Pucheanu (PSD), Cocoş de Metal. Oare vom asista la lupte cocoşeşti? Nu cred, că-s în afara legii. Aleargă de zor către Primărie şi Cătălin Cristache (PMP), născut în anul Calului de Pământ. Numai să nu dea cu copita! Mă uit spre ograda ALDE şi, oricum aş da-o, că va candida Cristi Dima, că va candida Eugen Durbacă, tot Capră iese la socoteală. O Capră de Foc mai tânără cu 24 de ani decât o Capră de Apă. Să nu-l uit, însă, pe Constantin Telegan (PG), Dragon de Lemn. Aşa s-ar explica de ce, în loc de flăcări, împroaşcă mai mult rumeguş…

Revin la Maimuţa electorală din titlu. Adică suntem în Anul Maimuţei şi nu candidează nicio Maimuţă?! Baa… s-ar putea! Că bursa zvonurilor junglei politice tot zice că, pe ultima sută de metri, PSD l-ar scoate din joc pe Cocoş(el)ul Pucheanu pentru a-l azvârli în lupta către Primărie pe Nicolae Bacalbaşa… născut în anul Maimuţei de Lemn. Acum poate se explică de ce „s-a pus cu blondele” la Antena 1…

Tot prin jungla politică, circulă de o bucată de vreme un zvon cum că un Tigru de Metal, pe numele lui Gheorghe Saghian, s-ar pregăti să-i întoarcă spatele Şobolanului de Metal Dan Nica, şi-ar vrea să părăsească sequoia social-democrată pentru un baobab liberal (pe vechi sau pe nou). Iar ruptura ar putea lăsa urme adânci şi înclina serios balanţa electorală, cel puţin în judeţ.

Las jungla în pace şi mă întorc la Anul Maimuţei, sub auspiciile căreia am mai trăit nişte alegeri democratice. În 2004, Anul Maimuţei de Apă, a fost ales primar al Galaţiului, pentru a doua oară, Dragonul de Metal Dumitru Nicolae. Acu’ se explică legătura acestuia cu Combinatul. Iar în 1992, Anul Maimuţei de Lemn, a ajuns la cârma oraşului, pentru prima oară, Capra de Apă Eugen Durbacă. Şi-am stat opt ani... ca oaia. Doamne-fereşte să se repete istoria!

Zic şi semnez, Anca Melinte, Şarpe de Foc.

Citit 1953 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2016 11:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.