Un tratament numit promisiune

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Au trecut deja câţiva ani de când bolnavii de cancer din Galaţi sunt „ameninţaţi” cu aducerea la Spitalul Judeţean a unui accelerator liniar de particule. Un astfel de dispozitiv ar permite salvarea sau prelungirea vieţii a numeroşi pacienţi, care în momentul de faţă sunt trataţi cu ajutorul unui aparat de radioterapie depăşit de vreme şi de utilizarea excesivă.

Ultimele promisiuni cu privire la aducerea unui accelerator de particule la Galaţi datează de mai bine de un an, iar presupunerea a fost că politicienii amână reluarea discuţiilor până în anul electoral 2016. Suntem însă deja în luna februarie, iar despre o posibilă aducere a unui accelerator la Galaţi nu se mai aude nimic. Schimbarea Guvernului din toamna trecută pare să fi îngropat cu totul acest proiect.

Pe scurt, faţă de cobaltotron (aparatul folosit în prezent, la Spitalul Judeţean, pentru radioterapie - n.r.), acceleratorul liniar de particule prezintă avantajul de a asigura o rată de succes mai mare a tratamentului, concomitent cu un grad mai mic de iradiere a ţesuturilor sănătoase aflate în vecinătatea tumorii. Valoarea estimată a unui astfel de dispozitiv este de 3 milioane de lei, din care Consiliul Judeţului Galaţi (instituţia care finanţează Spitalul Judeţean - n.r.) urma să asigure 1,5 milioane de lei. Restul ar fi  reprezentat contribuţia Ministerului Sănătăţii, în urma unui împrumut făcut la Banca Mondială. Zece acceleratoare liniare de particule ar fi trebuit să ajungă în spitalele din România, dintre care unul şi la Galaţi.

Pentru a înţelege mai bine dimensiunile problemei, trebuie spus că radioterapia pe baza acceleratorului liniar de particule nu este un moft extravagant, ci reprezintă de ani buni tehnica standard la nivel mondial. Cumulată cu diagnosticarea târzie a bolii, metoda radioterapeutică depăşită folosită în momentul de faţă la Galaţi se reflectă, în mod direct, în ratele mai mici de supravieţuire a bolnavilor de cancer, faţă de pacienţii din alte ţări europene. Doar pe parcursul anului 2012, peste 1.200 de gălăţeni au căzut victime ale acestei maladii. Cifrele au fost similare şi pentru următorii trei ani, ceea ce face din cancer una dintre principalele cauze de mortalitate în judeţul nostru.

Pornind de la numărul mare de pacienţi, este de la sine înţeleasă suprasolicitarea serviciului de Radioterapie de la Spitalul Judeţean. Medicii, fizicienii şi asistenţii lucrează aici la foc continuu, în trei schimburi zilnic. Mai mult, aducerea unui nou aparat de radioterapie ar fi benefică şi pentru bolnavii din judeţele învecinate, care oricum vin acum pentru radioterapie la Spitalul Judeţean din Galaţi.

Singurul mod în care bolnavii de cancer din Galaţi pot beneficia acum de avantajele acceleratorului liniar de particule este contracost, la preţuri foarte mari, în cadrul unor clinici private. Cealaltă variantă „la stat” ar fi la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi. Acolo însă, povestea clasică din spitalele româneşti, pacienţii sunt trecuţi pe lungi liste de aşteptare şi nici nu dispun de cazare, atunci când le vine rândul la terapie. Cu alte cuvinte, trăiesc doar cei care plătesc.

Citit 1079 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2016 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.