Lecţia maturităţii

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
7 comentarii

Au trecut 27 de ani de când s-a schimbat regimul în România. S-ar zice că am avut timp suficient, ca societate, să ne maturizăm, să învăţăm care ne sunt interesele şi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ni le susţine. Din păcate, la examenele pe care le dăm, la fiecare patru sau cinci ani, ca să demonstrăm că merităm libertatea de a ne decide singuri soarta, luăm, de fiecare dată, abia o amărâtă de notă de trecere. Şi nu ne mai învăţăm minte.

În primul rând, nu ne prezentăm la examen ori, aşa cum orice om care a trecut prin şcoală ştie, principala condiţie pentru a promova un test este să ne prezentăm.

În al doilea rând, şi dacă ne ducem, nu ne pregătim temeinic înainte. Să aflăm tot ce se poate despre candidaţii la diferite posturi şi demnităţi, cine sunt ei, ce au făcut în viaţa lor, bun sau rău, cine le sunt apropiaţii, asociaţii, membrii familiei biologice sau extinse etc. Fără a avea pretenţia ca oamenii să răspundă pentru ceea ce fac părinţii, copiii sau fraţii, un lucru e clar: vorba aia din bătrâni cu arată-mi „cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti” nu a ieşit din pământ, din iarbă verde, ci din experienţa - de regulă neplăcută - a multor generaţii.

De multe ori aud în jurul meu sintagma „nu ştiu cu cine să votez, sunt toţi o apă şi-un pământ, mai bine nu mă duc la vot”. Sincer, eu zic aşa: decât să nu-ţi spui punctul de vedere, în singurul moment când acesta ţi se cere şi când, fără el, procesul decizional nu se poate desfăşura, mai bine te informezi despre toţi candidaţii - şi sunt, slavă Domnului, destui - şi alegi unul. Unul care a greşit mai puţin, dacă toţi sunt compromişi într-un fel sau altul. Unul care are şanse să facă măcar ceva mic pentru comunitate. Unul care măcar se va bate cu ceilalţi, pentru ca adevărul să iasă la iveală, dacă luptele politice vor împiedica ducerea la bun sfârşit a vreunui proiect necesar comunităţii. Nu se poate să nu fie vreun om, din miile de candidaţi pe care le avem în tot judeţul, care să nu merite votul tău.

Şi pe mine mă exasperează politicienii. De cele mai multe ori, le-aş striga în mijlocul străzii că şi-au încălcat promisiunile făcute de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni în campania electorală sau chiar după ce aceasta s-a terminat. Le-aş bate obrazul când iau decizii numai pentru binele propriu şi nici nu se gândesc la consecinţele faptelor lor, cum a fost cazul consilierilor locali care au chiulit la ultima şedinţă din acest mandat, lăsând copiii fără burse şi sportivii fără salarii, într-un dispreţ total pentru performanţa celor tineri şi foarte tineri. Copii care, ca mâine, vor ajunge să dea şi ei proba maturităţii primului vot - ceva cam devreme câştigat, după părerea mea, dar aşa spune legea, iar eu, spre deosebire de parlamentari, n-o vreau schimbată. Ei bine, stimabililor care mai ieri aţi chiulit, peste vreo trei ani aşa, adică taman bine pentru următorul mandat, cei pe care astăzi i-aţi lăsat fără burse vor vota pentru prima dată. Şi, sper eu, vor fi mult mai atenţi pe cine pun ştampila, se vor uita şi în urmă, la ce au întreprins cei care le cer votul. Şi dacă noi mai trebuie să ne pregătim încă pentru examenul acesta al maturităţii pe care-l vom da la finalul săptămânii - nu de alta, dar am auzit oameni care chiar cred promisiunile cu apă rece gratuită, strigate prin cartierele mărginaşe, la ceas de seară - ei vor fi pregătiţi. Fiindcă i-aţi îmbătrânit forţat încă din copilărie, cu minciunile voastre.

Citit 1322 ori Ultima modificare Luni, 30 Mai 2016 20:58

7 comentarii

 • postat de @Nelu Carbid Marți, 31 Mai 2016 21:53 86.122.131.*** Link la comentariu
  1
  0

  Cand alegi nu ''legitimezi hotii in functii publ.'' ci, iesi din casa, ca si cum ai merge la piata si alegi o marfa care se ofera pe tarabe, pe care o ofera piata. Nu alegi, nu mananci, e simplu. Daca ai indoieli asupra marfii, atunci controleaz-o, gust-o, vezi certificatul de garantie, provenienta. Ti-e sila de ce ofera ,,piata politica'' ? Pai asta e piata romaneasca si galateana iar tu esti roman si galatean si poti sa informezi ''cumparatorii'' despre calitatile inselatoare ale ''marfii''. Dar tu traiesti nevrotic, in sila, cu fundul la o realitate in care continui sa traiesti, mancand, razand, tastand, poate chiar gandind.

  Raportează
 • postat de strainul Marți, 31 Mai 2016 18:01 5.13.139.*** Link la comentariu
  1
  1

  nea ...Carbid....te rog frumos mergi si voteaza.....anulindu-l....e drptul dumintale.....apoi anulindu-l ,sigur nu se mai poate folosi (falsifica ),fura
  buletinul de vot ce-ti apartine.....numai asa putem stopa hotia (furtul ) la alegeri....vezi cazul Dragnea...etc.

  Raportează
 • postat de degeaba Marți, 31 Mai 2016 17:58 95.76.32.*** Link la comentariu
  0
  1

  eu cred ca totul se poate rezolva simplu. esti politician, reprezinti un partid sau esti independent si vrei sa cistigi un post de primar, consilier local sau judetean. astea sint posturi platite din bani publici. ca sa fii ales promiti marea cu sarea. dupa alegeri cistigi ca ai mintit frumos si ai sa incasezi salariu din banii cetatenilor atitea ani. la sfirsit de mandat sa vina politia sau alte organe ale statului si sa socoteasca ce-ai mintit si ce-ai facut. n-ai facut ce-ai promis (mintit), incadrare in inselaciune in scopul de obtinere de foloase necuvenite, adica salarii din banii cetatenilor. atunci o sa avem poate, niste candidati cu frica la ce se poate intimpla daca mint in alegeri si le creste averea lor si mai ales a membrilor familiei exponential in perioada de dupa alegeri. pina atunci va fi totul doar o golaneasca legitimizata de niste procente in alegeri, unde la fel se duc aia carora li se promite de la galeata de apa moaca la functia de sef de societate locala ce e mereu in faliment si banii obstii platesc salarii angajajilor ( cu carnete de partid) ca subventie....ura, la vremuri noi, tot noi!!!!!!..... toti stim ca asa e .

  Raportează
 • postat de Dan Marți, 31 Mai 2016 17:28 152.228.83.*** Link la comentariu
  0
  1

  Trebuie sa mergi la vot indiferent de cine candideaza. Daca nu mergi la vot e ca si cum ii lasi pe altii sa decida in locul tau. Chiar daca trebuie sa aleg intre Dracul si Frate-sau prefer sa o fac eu nu altul in locul meu.

  Raportează
 • postat de Nelu Carbid Marți, 31 Mai 2016 07:35 5.13.151.*** Link la comentariu
  3
  5

  La fiecare runda de alegeri primim acelasi indemn: sa mergem la vot! Nu conteazq ce si cu cine votam, doar sa votam. de ce?
  in '89 acest popor si-a castigat dreptul de a sta si acasa si de-a nu vota.
  Pentru ce sa iesim la vot si sa legitimam hotii in functii publice?
  Ca dupa aia sa spuna "poporul m-a ales!"
  vezi cazul lui Mazare, a lui Vanghelie, a lui Piedone, a lui Oprescu si altii mai puin cunoscuti dar la fel de hoti, care sub paravanul votului "liber exprimat" se cred pe propria tarla.
  Nu stimata doamna, n-o sa ies la vot. Nu ne mai amagiti cu "votul tau conteaza!"
  Daca prin vot puteam schimba ceva, atunci n-am fi avut drept de vot!

  Raportează
 • postat de Vlad Marți, 31 Mai 2016 07:30 109.103.134.*** Link la comentariu
  1
  4

  Bata-i-ar Cel de Sus pe indolentii din CL. Cum e posibil sa lasi copii si sportivii fara burse si sportivii fara salarii? Totusi, eu nu cred ca au facut-o de capul lor, domnii consilieri, nu cred ca ii duce mintea. Eu cred ca asa a hotarat partidul din care distinsii fac parte. Probabil, aceleasi partide care acum ne propun primari!

  Raportează
 • postat de VALERIU ZVONEA Marți, 31 Mai 2016 05:56 84.117.40.*** Link la comentariu
  0
  1

  MAI BINE FARA PARLAMENT, CA IN ELVETIA, TOATE LEGILE DATE PRIN REFERENDUM NATIONAL, REGIONAL, LOCAL

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.