Galaţi, land of choice

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Timişorenii au început, de sâmbăta trecută, să se plimbe pe Bega cu vreo două dintre cele şapte vaporetto construite de o societate din Galaţi. Se gândise mai demult administraţia locală din vestul ţării că ar da bine să reia transportul local pe apă, aşa că s-a înţeles cu un constructor aflat la o întreagă ţară distanţă de Timişoara şi a rezolvat problema.

Sigur că, acum, inaugurarea micilor vapoare a fost una electorală. Dar măcar a avut administraţia ce inaugura. Între timp, la noi, oamenii care trăiesc de-o viaţă pe malul Dunării îmbătrânesc în continuare fără să fi avut vreodată ocazia să se plimbe pe fluviu (altfel decât de-a curmezişul, cu bacul). Şi nici speranţă nu trag că o vor putea face vreodată.

Nu zice nimeni să ne transformăm în a doua Veneţie şi să circulăm cu vaporetto sau alte vase mai des decât cu autobuzul! Totuşi, să fii de-al locului şi să nu fi putut admira niciodată faleza, de la un capăt la altul, de pe apă, înseamnă să nu fi avut ocazia să te bucuri din plin de farmecul locului pe care-l numeşti "acasă"! Şi dacă noi nu suntem în stare să ieşim la o banală plimbare pe Dunăre, ce speranţă să mai nutrim în dezvoltarea turismului la Galaţi? Ca administraţie locală, să ai pe mână un potenţial cum e cel al agrementului pe Dunăre şi să te faci că nu înţelegi despre ce-i vorba, de vreo 26 de ani încoace, chiar că dă prost!

O altă culme a performanţelor administraţiei locale este că, pe malul gălăţean al Dunării, nu mai ai nici măcar un loc în care să îţi întinzi cearşaful, ca să te prăjeşti la soare. Asta, dacă nu vrei plajă la boscheţii de salcâm, pe Faleza Inferioară, printre pescari amatori şi câini comunitari coborâţi la mal să bea apă. În rest, nicio soluţie.

Mult promisa plajă "Dunărea" nu numai că nu s-a transformat în vreun parc acvatic, după cum era vorba, dar nici măcar nu s-a mai deschis. Sigur că pentru gălăţeanul cu dare de mână există piscine private. Dar pentru omul umil, care se ducea la plajă cu un kilogram de roşii şi cu o bucată de brânză în sacoşă, nu mai e nicăieri loc pe aici.

Nici prin oraş nu se întrevăd cine ştie ce posibilităţi să îţi petreci frumos vara care tocmai începe. Pistele de biciclişti sunt mult prea puţine şi trasate în bătaie de joc, aşa că locuri prin care să te plimbi nestigherit şi în siguranţă, pe două roţi, nu există. Nici măcar un parc vast în care să te poţi juca nestigherit cu câinele de companie nu avem. Pentru miile de proprietari de patrupede, singurul astfel de amplasament este în Parcul Rizer, iar multă lume nici măcar n-a auzit vreodată de el.

Şi-atunci unde să se ducă gălăţeanul care s-a plictisit de plimbare prin Grădina Publică şi pe Faleză şi care ştie de pe acum că n-o să aibă nici vara asta suficienţi bani de plecat în concediu? Păi, dacă ne gândim mai bine, mereu răcoroasa scară a blocului nu pleacă nicăieri, iar de un buzunar de seminţe şi de-o bere la pet s-o mai găsi ceva...

Citit 1131 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2016 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.