Unda verde şi tichia de mărgăritar

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Toţi participăm la trafic. Fie din postura de şoferi, fie din cea de pietoni, traficul din Galaţi nu este străin pentru niciunul dintre noi. Aşadar, toţi ne-am lovit în ultima perioadă de noile semafoare, de noile sau vechile treceri de pietoni. Toţi am înjurat, mai tare sau mai în şoaptă, noile semafoare care nu sunt sincronizate. Păi, nici nu au cum să fie, pentru că ele nu funcţionează încă în sistemul „unda verde”. Înjurăturile vin mai ales din partea şoferilor şi, de ce să nu recunoaştem, sunt, în mare parte îndreptăţite. Săracii aşteaptă cel sistem de luni bune.

Deşi proiectul trebuia finalizat mai întâi în decembrie 2015, apoi în primăvara acestui an, iată că se termină şi vara şi el tot nu este gata. Semafoarele au fost instalate, iar marcajele pietonale cu buton sunt şi ele la locul lor, dar sincronizarea lipseşte cu desăvârşire. De altfel, butoanele de la trecerile de pietoni sunt singurele care funcţionează aşa cum este prevăzut în proiect. Şi asta pentru că semafoarele funcţionează ca şi până acum, fiecare în dreptul lui. Adică, ia „unda verde” de unde nu-i.

Acest aspect nu este însă cunoscut de toţi participanţii la trafic, care se aşteaptau ca sistemul să funcţioneze, dacă tot a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe. Dar, cum e la români, sistemul mai are de aşteptat până va fi sută la sută funcţional, ultimul termen acordat fiind 15 septembrie. Ne putem aştepta, însă, ca nici acest termen să nu fie cel final, mai ales că în oraş sunt multe străzi încă în lucru, iar semaforizarea din sensul giratoriu şi din intersecţia din Piaţa Energiei nu a fost încă pusă la punct.

Dacă termenul de finalizare nu este încă cert, faptul că, în ultima perioadă, din ce în ce mai mulţi şoferi atrag atenţia că o parte dintre semafoarele noi au fost amplasate fără cap, este o realitate. Fie că vor funcţiona sau nu în sistem „undă verde”, participanţii la trafic susţin că aceste semafoare mai mult încurcă decât fluidizează. Şi dacă-l adăugăm la acest aspect şi pe cel legat de trecerile de pietoni nou apărute, chiar nu avem cum să nu le dăm dreptate şoferilor care înjură ori de câte ori sunt obligaţi să circule pe arterele principale din oraş. Şi cum nu le-am da dreptate când de la Potcoava de Aur şi până la Modern sunt cinci semafoare, iar între ele mai sunt şi vreo două treceri de pietoni.

Nemulţumirile şoferilor au ajuns, probabil, şi la urechile cuiva din Primărie, motiv pentru care a fost făcută o adresă de e-mail unde se pot semnala aceste anomalii. Care este însă scopul semnalării neregulilor nu se ştie, mai ales că, în ultima perioadă, au apărut zvonuri conform cărora „unda verde” ar putea dispărea cu totul. Da, aţi auzit bine. Există posibilitatea ca proiectul „unde verde” să moară înainte de a fi funcţional. Şi ce dacă s-au investit bani de la bugetul local, adică din banii noştri, ai gălăţenilor, care tânjim după un oraş curat şi european în adevăratul sens al cuvântului? Şi investiţia nu a fost deloc mică, ci de 19,2 milioane de lei. Pe principiul „săracului tichia de mărgăritar îi lipseşte”.

Citit 3673 ori Ultima modificare Joi, 25 August 2016 20:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.