Sî ni deie statul pădure!

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

S-a tot vorbit despre programul de împădurire, care, de ce să nu recunoaştem, se apropie de un mare eşec. Din păcate, la nivel naţional, numărul cererilor depuse se pot număra pe degete.

În judeţul Galaţi, după cum era de aşteptat, nu s-a înscris nimeni în acest program, care vizează împădurirea unor suprafeţe mari de teren. Unii spun că nu au putut, pentru că ar fi trebuit să scoată bani din buzunar pentru puieţi şi tot ce mai presupune plantarea lor, iar apoi să facă hârtii peste hârtii, pentru a-şi recupera banii. Este adevărat că în România, ţara hârtiilor, mulţi renunţă la diverse facilităţi tocmai din cauza birocraţiei.

Dar, revenind la programul de împădurire, acesta era destinat, cel puţin la nivel teoretic, autorităţilor locale, care au şi bani la buget, dar şi destui funcţionari care se pot ocupa de acte. Astfel că scuza birocraţiei nu prea ţine.

Cazul recent, din localitatea Izvoarele, este cel mai grăitor. Autorităţile de aici nu au făcut nimic pentru a-şi împăduri dealurile, care acum o iau la vale, ameninţând să ajungă până la casele oamenilor. Întrebat, edilul a recunoscut că plantarea pomilor ar fi o soluţie bună pentru a stopa alunecările de teren din zonă. Cam târziu, însă, pentru a o aplica, mai ales că terenul s-a deplasat deja cu 65 de centimetri, în mai puţin de 24 de ore. Iar fenomenul este în curs.

La Izvoarele, problema împăduririlor ar fi trebuit luată în calcul încă din 2013, când localitatea a fost lovită crunt de inundaţii. Nici după a doua tură de inundaţii, cea din octombrie 2016, autorităţile nu s-au trezit să ia în calcul împădurirea.

Acum, când s-au văzut cu dealurile pline de şanţuri, unele dintre ele având şi 10 centimetri lăţime, au realizat că problema este gravă şi că trebuie făcut ceva. Vorba românului, mai bine mai târziu decât niciodată. Din păcate, însă, ne-am obişnuit să ne plângem că nu avem şi să aşteptăm de la alţii ceea ce am putea face noi. Proiectul de împădurire cu bani de la Guvern este încă în desfăşurare, aşa că autorităţile din Izvoarele mai au încă timp să facă ceva, fără a aştepta mila mai marilor de la judeţ. Trebuie doar să iasă din capcana eternului "sî ni deie".

Citit 1135 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2017 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.