Legile sunt pentru proşti

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Sâmbătă, la un eveniment organizat de Fundația Suzy Utzinger, medicul veterinar Jeff Young, titularul unei emisiuni la Animal Planet, încerca să explice audienţei de ce este mai eficient să sterilizăm animalele fără stăpân, decât să le omorâm, dar şi de ce trebuie convinşi oamenii să-şi sterilizeze animalele care nu au pedigree. Spunea omul o chestie care poate părea o aroganţă, la prima vedere: "Legile sunt pentru proşti, fiindcă oamenii deştepţi se ghidează oricum după reguli de bun-simţ". Sună dur, nu? Aşa am simţit şi eu, în primul moment. Dar, pe măsură ce-mi aminteam câte cutii pline cu căţei sau pisoi am văzut abandonate prin oraş, pe măsură ce-mi aminteam câte coşuri stradale blocate cu pungi de gunoi al căror loc era la container am văzut, ca să nu mai vorbesc de câte depăşiri ilegale în trafic, forţări ale semafoarelor etc, am ajuns la concluzia că da, omul are dreptate. Degeaba te consideri inteligent, dacă încalci în mod frecvent regulile, indiferent cât de enervante ar fi ele.

Degeaba nu-ţi convine că sunt câini pe stradă dacă tu nu-ţi sterilizezi câinele din ogradă, ba, mai mult, dacă e mascul îi dai drumul noaptea să se distreze în cartier, iar dacă e femelă îi iei puii abia fătaţi şi îi abandonezi pe lângă containere, la colţ de stradă, în grădinile blocurilor (cum a fost cazul căţeluşei mele). Situaţiile de acest gen se rezolvă prin două componente: educaţia - care trebuie începută de la şcoala generală, la copiii cu vârste între 7 şi 11 ani şi aplicarea legii.

De ce trebuie făcută educaţia la şcoală? Fiindcă, să nu vă supăraţi pe mine, dar în familie lucrurile mai scârţâie. Ieri, la vremea prânzului, chiar în buricul târgului, pe Domnească, vizavi de Primărie, o mămică însărcinată în cel puţin şapte luni, având de mână o fetiţă de vreo trei anişori, a traversat strada alandala, deşi cea mai apropiată trecere de pietoni, dotată cu buton, era la doar 25 de metri. Şi-atunci, ce educaţie să ne aşteptăm că o să-i dea copilului nenăscut? Că pentru cel pe care-l avea de mână, deja era cam târziu. Inconştienţă, e puţin spus. Şi pe cât puneţi pariu că nici să fi fost poliţia prin preajmă, n-ar fi amendat-o?

Citit 3916 ori Ultima modificare Duminică, 04 Iunie 2017 16:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.