Avem faleză, ce facem cu ea?

Avem faleză, ce facem cu ea?
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Faleza inferioară a Galaţiului dispare puţin câte puţin, iar autorităţilor nici că le pasă. Este emblema oraşului nostru şi unul dintre locurile care ar trebui să ne facă cinste, mai ales că este cea mai lungă faleză din Europa aflată pe cursul Dunării, întinzându-se pe nu mai puţin de patru kilometri. Ai zice că, având această importantă distincţie, Primăria ar trebuie să-i acorde o mai mare atenţie şi să o pună în valoare, dar, nu! De ani de zile, faleza continuă să fie neglijată, în favoarea altor proiecte, mai mult sau mai puţin importante. Recent, biroul de presă al Primăriei ne-a spus că în bugetul din 2017 nu a fost prinsă şi Faleza Dunării.  De ce? Numai aleşii ştiu.

Dacă faleza tot nu prezintă interes, poate ar fi mai bine să le-o cedăm vecinilor noştri brăileni. Nu de alta, dar ei par să aibă ceva mai multă grijă de ce este al lor. Faleza noastră a ajuns să semene cu o adevărată junglă, iarba, buruienile şi boscheţii, care cresc anapoda, sufocând mare parte din ea. Malul se surpă văzând cu ochii, din loc în loc lipsind bucăţi mari din el, rupte, cel mai probabil, în urma creşterii debitului Dunării, după ploi. Nu o dată s-a atras atenţia asupra acestui aspect, existând chiar avertizări că, în cele din urmă, malul va dispărea cu totul sub apă, însă autorităţile continuă să fie surde.

Ar fi multe de spus despre cum ar putea fi reabilitată faleza, despre ce s-ar putea face şi cum ar putea atrage un număr mare de turişti, însă nu am face altceva decât să ne facem sânge rău. Este greu să te gândeşti la „cum ar putea fi”, când „cum este” te descurajează aproape instant. Mult timp s-a vehiculat varianta unui pod peste Dunăre şi atunci s-a creat speranţa că poate şi faleza va fi reparată, pentru a putea înlesni construirea podului, însă idea nu s-a mai concretizat, aşa că totul a rămas în coadă de peşte. Poate că ar trebui să îi spună cineva domnului primar că avem şi noi o faleză, şi nu orice faleză, ci cea mai lungă de la Dunăre, poate o să îi trezească interesul.

Faleza Dunării e pentru mulţi primul şi, uneori, singurul motiv pentru care vor să viziteze Galaţiul. Ironic, însă, pentru autorităţi, ea este ultima pe lista de priorităţi.

Citit 2555 ori Ultima modificare Marți, 20 Iunie 2017 17:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.