DEPOZITUL se stinge pe zi ce trece
Foto: Anca Spânu

DEPOZITUL se stinge pe zi ce trece
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Extinderea centrului comercial de lângă patinoar mi-a readus aminte de Depozitul din apropiere (de fapt, o colecţie de mici magazine) şi de anii când mă duceam cu plăcere acolo pentru cumpărături. Cu acest gând, am pornit într-o plimbare pe aleile lor, vrând să văd dacă anii le-au schimbat în vreun fel. Ori, poate, dacă au fost cumva reabilitate.

Din păcate, încă de la intrare, răspunsul este cât se poate de clar: timpul a stat în loc, dar nici nu pare că se va mişca prea curând.

Dimineţile acolo sunt prăfuite şi lipsite de viaţă, doar o mână de oameni admiră vitrinele magazinelor. Pe alei, aceleaşi covoare interminabile de gunoaie şi aceleaşi haite de câini care păzesc ansamblul comercial. Nici magazinele nu sunt prea schimbate; vând aceleaşi produse, și acestea amplasate parcă în același fel. Dezolant. 

Dacă altădată aleile fremătau de oameni, acum sunt mai mult goale. Doar la sfârşit de săptămână peisajul se mai animă.

Consecinţele deschiderii centrului comercial de peste drum se văd foarte clar, la patru ani de la inaugurarea lui. Depozitele, deşi ticsite de produse, de la haine, covoare şi perdele şi până la detergenţi, materiale de construcţie şi articole de menaj nu mai reprezintă, pentru gălăţeni, un punct major de interes. 

Acum, comercianţii se mulţumesc cu o mâna de clienţi care se mai plimbă pe aleile crăpate ale depozitului. Cei mai mulţi sunt fie vârstnici, care vin după cele necesare pentru vreo pomană, fie tineri, dar cu mai puţină dare de mâncă, care caută hăinuţe de copil pentru vreun botez. Viaţa merge înainte, şi cu rele, şi cu bune.

Într-un Galaţi care se vrea a fi modern şi curat, vechile depozite sunt o pată.  În comparaţia inevitabilă dintre ele şi marele centru comercial de peste drum, acesta din urmă pare a face parte dintr-o cu totul altă lume. O lume ordonată, cu parcări şi coşuri de gunoi şi zâmbete pe chipuri.

Dincoace, degradarea îşi spune cuvântul: clădirile sunt scorojite şi bătrâne, aleile, crăpate şi vechi, iar oamenii, trişti şi, cumva, resemnaţi. N-a mai rămas decât o umbră a depozitelor pline de viaţă de altădată. Cine mai are nevoie de ele?, vor spune unii. Ei bine, în spiritul concurenţei pe care ne-o dorim, poate că e nevoie de alternative la marile centre comerciale, cu luminile lor orbitoare şi preţuri pe măsură. Aşa că n-ar fi rău să se investească şi în zona Depozitelor un pic şi măcar să se amenajeze staţia comună de autobuze şi tramvai.

Citit 17194 ori Ultima modificare Luni, 11 Decembrie 2017 11:09

5 comentarii

 • postat de Ar trebui o promovare, cel puțin, printr-un pliant ademenitor printr-o promoție, măcar, prin scări și cutii poștale, introduse.
  Marți, 12 Decembrie 2017 05:31
  213.233.109.***
  Nici nu-și promovează produsele, chiar prin mass-media locală și poate o mică ofertă afișată la intrare sau un mic pliant, prin cutiile poștale introdus, la intrare în scară, să afle și omul, că sunt prețuri mici, abordabile și mai ales, depozitul acoperă o mare gamă de produse, multe nefiind în rafturile magazinelor din oraș. Oricum, cumpărătorul trebuie ademenit să intre în depozit, pentru că vede, pune la minte și chiar cumpără pe loc., prețurile fiind ademenitoare, dar trebuie văzute, ademenind printr-o promoție, măcar..
  1
  1
  Raportează
 • postat de Un articol foarte bine scris!
  Luni, 11 Decembrie 2017 23:34
  92.83.34.***
  Lucrurile importante trebuiesc spuse pe nume, pentru ca a apus vremea cand cititorii aveau timp sa isi bata capul cu ambiguitatile. Intr-adevar s-a gresit cand au fost construite doua centre comerciale foarte aprope ca distanta, dar daca nimeni nu s-a gandit atunci... poate ca dezvoltarea mall-ului i-ar putea absorbi pe fostii angajati de la depozit, care intr-adevar este depasit fata de aspiratiile anului 2018
  1
  2
  Raportează
 • postat de Gabriela
  Luni, 11 Decembrie 2017 14:20
  109.96.154.***
  Sa se asfalteze....sa mai "aranjeze" si primaria pe acolo pentru ca nu oricine isi permite sa se îmbrace în mall.....in depozit cumperi o pereche de blugi cu 100 de lei maximum pe cand in mall de la 100 de lei in sus (mai fac excepții ofertele,care mai sunt din cand in cand)
  1
  8
  Raportează
 • postat de Un angajat...
  Luni, 11 Decembrie 2017 05:43
  5.13.203.***
  O zona dezolantă
  Caini maidanezi, magazine (baraci) parasite, trotuare si strazi cu gropi, gunoaie la tot pasul
  0
  13
  Raportează
 • postat de Absurd de Galati
  Luni, 11 Decembrie 2017 03:40
  188.24.220.***
  Depozitul este gol pentru -ca nu este mijloc de transport spre depozit direct cum era cu cascarabetele ca sa ajungi acolo pierzi cu drumul mai bine de doua ore si atunci omul de rind daca nu are masina renunta a mai veni in zona preferid magazinele de cartier
  10
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.