Aplicarea legii RISIPEI ALIMENTARE, amânată până la vară

Aplicarea legii RISIPEI ALIMENTARE, amânată până la vară
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Legea "risipei alimentare", care le-a dat bătăi mari de cap guvernanţilor, a fost amânată încă o dată. Concret, proiectul de lege care prevede suspendarea aplicării legii până la 30 iunie 2018 a fost promulgat prin decret prezidenţial şi publicat luni, 4 decembrie, în Monitorul Oficial.

Guvernaţilor pare să le fie mai uşor să suspende un act normativ, în loc să-l clarifice, preferând să amâne aplicarea lui, din varii motive.

Trebuie spus, totuşi, spus că nici parcursul legii nu a fost unul lipsit de probleme. Adoptată de parlamentari în 2016, legea intrase în vigoare abia din luna mai a acestui an. Cu toate astea, ea nu putea fi aplicată, din cauza lipsei unui set de norme de punere în aplicare. Prima suspendare a venit în luna iunie, când s-a decis să fie rediscutată în decembrie. Apoi, s-a decis amânarea aplicării până în vara anului viitor. Astfel, ne-am ales cu o lege cu care ne mândrim că există, deşi, de fapt, este inutilă.

Legea, inspirată de una similară din Franţa, unde supermarketurile sunt obligate să doneze alimentele nevândute, îi obliga pe comercianţi şi pe alţi operatori din lanţul agroalimentar să doneze sau să vândă alimentele aflate aproape de data expirării. Legea "risipei alimentare" ar fi putut salva 2,2 milioane de tone de mâncare pe an, atât cât se estimează că aruncă marile magazine.

Rămâne de văzut dacă în vara viitoare se va reuşi ca legea să fie pusă în aplicare.

Citit 3279 ori Ultima modificare Duminică, 10 Decembrie 2017 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.