Fierb Finanţele la Galaţi

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Scriam, zilele trecute, despre zvonurile privind posibila relocare a Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice pe Regiunea de Sud-Est, de la Galaţi la Constanţa. Spuneam atunci că Galaţiul este singura regională ANAF din ţară căruia i-a fost „amputat” un membru, în ianuarie anul trecut, atunci când cele mai profitabile IMM-uri gălăţene au fost subordonate Constanţei, care a preluat Administraţia Contribuabililor Mijlocii de la Galaţi.

Alegerea Galaţiului ca sediu pentru Regionala ANAF de Sud-Est a avut un rost: poziţia geografică a judeţului nostru, situat în centrul regiunii. Adică un contribuabil de la malul mării parcurge până la noi aproximativ aceeaşi distanţă (şi timp) ca unul din Vrancea sau Buzău. Mai mult, se păstrase şi regula ca Direcţia Regională Vamală dintr-o regiune să nu fie în acelaşi judeţ cu DGRFP. Astfel, vama pentru Sud-Est e la Constanţa, iar DGRFP-ul, la Galaţi. Cel puţin până acum.

Revenind la zvonul mutării, e lesne de înţeles că spiritele tuturor gălăţenilor s-au inflamat, văzând în această „retrogradare” fiscală o nouă palmă dată oraşului nostru: „Suntem un oraş cu pretenţii, o mulţime de direcţii şi servicii ne-au plecat spre alte oraşe, iar acum să pierdem şi Finanţele? Ar fi prea de tot!”. Absolut toţi cei cu care am vorbit la vremea respectivă încercând să confirmăm ştirea - miniştri, foşti miniştri, directori, sindicalişti, oameni de afaceri - auziseră zvonul, dar nu ştiau nimic în plus. Doar că „se discută”. Ce mai, zvonul perfect!

Se pare însă că zvonul a pornit într-adevăr de la o hârtie oficială: o notă de fundamentare primită de la Bucureşti, prin care se cerea o evaluare a situaţiei în cazul în care DGRFP Galaţi s-ar muta la Constanţa. Atât şi nimic mai mult! Nu se ştie dacă şi ce s-a răspuns, nu se ştie dacă şi când se va face mutarea, nu se ştie câţi oameni ar fi afectaţi. Nu se ştie nimic! E şi normal ca, în aceste condiţii, oamenii de la DGRFP Galaţi să fiarbă în suc propriu şi să fie bântuiţi de tot felul de gânduri, inclusiv de proteste. Fierb Finanţele, oameni buni, şi nu e de la căldură!

Citit 6461 ori Ultima modificare Joi, 06 Iulie 2017 18:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.