Cromozomul în plus. Prostia

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Într-una dintre vizitele sale in România, Constantin Brâncuşi le-ar fi spus unor rude: "V-am lăsat săraci şi proşti, vă găsesc şi mai săraci, şi mai proşti". Nu ar fi vrut, poate, nici măcar să-şi imagineze că peste jumătate de veac poporul din sânul căruia şi-a luat zborul spre lume avea să fie la fel de prost şi de sărac, în ciuda faptului că a ieşit, cum-necum, de sub jugul comunismului, care i-a negat cât a putut apartenenţa şi opera.

Sub o brumă de aparentă şi consumistă civilizaţie, afişată ostentativ de prea mulţi „burghezi” făcuţi din bişniţă, am rămas, în esenţă, un popor de calici.

Înainte de a arunca cu piatra, să analizăm realităţile care ne sunt servite de viaţa de zi cu zi. Extrem de nocivă este, mai cu seama pentru cei neavizaţi şi cărora nu le pasă „de ce” ci doar de „aşa vreau şi eu”,  existenţa unor personaje, multe, prea multe la număr, care nu fac altceva decât să intoxice. Puşti care abia dacă au 18 ani se afişează cu ostentaţie în luxuri greu de imaginat de oameni care au muncit o viaţă întreagă. Ţărani cu câteva clase, dar cu un invers proporţional tupeu, care se transformă în temuţi şi uneori în „respectabili” oameni de afaceri din exploatarea semenilor săraci şi cu duhul, şi cu buzunarul. Indivizi dubioşi convinşi că valoarea lor stă în numărul puştoaicelor naive care le cad la picioare şi se arată dispuse să producă pentru ei.

Am mai scris despre cancerul din spatele acestor mentalităţi, orbitoare pentru neaveniţi şi profitabile pentru şmecherii de carton, care vor să-şi aroge statutul de „civilizaţi” şi „descurcăreţi”. Leacul nu stă, însă, în sfaturi preventive, pentru că se ştie că orice situaţie ca acelea punctate mai sus are în spate un angrenaj mult mai complex. E greu să arăţi calea cea dreaptă şi e şi mai greu să o urmezi. Pentru tineri şi cei care nu au reuşit să scoată destul capul în lume ca să realizeze că nu tot ce zboară se mănâncă, tentaţiile imediate sunt, din păcate, mult mai puternice decât orice avertisment, chiar sub forma unui caz concret, popularizat ţipător, cu surle şi trâmbiţe. O fată de 18 ani, posibil fugită după un vlăjgan mai puriu, şi gloata de ţărani săraci din Băleni, transformaţi în slugi în Italia, sunt cele mai noi. Media şi statisticile spun că românii sunt printre cei mai exploataţi din Europa, de la bordură la bordel şi la solariile din Sicilia. Blestem să fie şi tot mai poţi scăpa, însă de prostie şi sărăcie (morală), niciodată!

Citit 1684 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2017 18:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.