Doctorat plagiat, succes garantat

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Vestea că actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, a plagiat două treimi din teza sa de doctorat în Ştiinţe Economice readuce iarăşi în prim-plan subiectul fraudei intelectuale endemice din mediul universitar românesc. Faptul că, în special, astfel de personaje demne de generaţia expirată, încălecate pe vehiculul politic, ajung să decidă pentru aspecte esenţiale ale vieţii fiecăruia dintre noi arată din nou deriva în care se găseşte încă societatea noastră.

Aspectul falsului intelectual este acum mai relevant decât oricând. Sistemul sanitar românesc a ajuns în starea deplorabilă pe care o vedem în prezent, iar acest lucru a fost cauzat, în egală măsură, de incompetenţa celor puşi să ia decizii ca şi de înclinaţia lor spre acte de corupţie.

Lucrarea plagiată de doctorat a ministrului Bodog se numeşte, în mod sugestiv, "Managementul şi marketingul unităţilor sanitare". Spun "în mod sugestiv" tocmai pentru că felul în care sunt conduse multe spitale din România generează majoritatea problemelor din sistemului de sănătate autohton. Spre exemplu, mulţi medici bine pregătiţi aleg să plece din România, nu doar în căutarea unor salarii mai bune peste graniţă, ci şi din cauza faptului că aici performanţa nu este privită cu ochi buni şi poate duce chiar la marginalizare. În contextul de faţă, cei doi neurochirurgi care au ales să-şi dea demisia de la Spitalul Colentina nu reprezintă excepţia, ci regula.

Incompetenţa şi, mai grav, încurajarea incompetenţei la vârf ne afectează însă mult mai profund. Tot noi, pacienţii obişnuiţi, suntem cei care suferim din cauza modului demn de plâns în care încă arată spitalele de stat. Tot noi suntem trimişi peste drum pentru a lua pansamente, medicamente sau seringi. Tot noi suntem cei nevoiţi să ne înjosim aşteptând la rânduri interminabile, ca în vremuri apuse doar aparent, pentru a putea face analize decontate. În mod cinic, cei care au adus şi menţin sistemul în starea actuală îşi permit să se trateze în spitale moderne din străinătate. Atunci când se întorc de acolo, nu aduc cu ei modele pe care ar putea să le aplice şi aici, prea ocupaţi fiind cu îndeplinirea sarcinilor trasate de Partid.

Citit 1400 ori Ultima modificare Luni, 09 Octombrie 2017 16:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.