Căldură cât să nu ne obişnuim cu binele

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Deşi la începutul anului s-a spus clar şi răspicat că nu vom mai avea căldură şi apă caldă în sistem centralizat, iată că sistemul a fost repornit. Teoretic, de la 1 noiembrie, gălăţenii din cele 19.000 de apartamente care mai sunt încă racordate la sistemul centralizat ar fi trebuit să aibă apă caldă şi căldură. Doar pur teoretic. Şi asta pentru că nu toate apartamentele au primit agent termic începând de la 1 noiembrie. Calorgal anunţa, joi, 2 noiembrie, că mai sunt de pornit încă 42 de puncte termice, dintr-un total de 114, iar pentru repornirea acestora era nevoie ca Electrocentrale să asigure parametrii tehnici necesari. Dar, cum era de aşteptat, a apărut o avarie. Şi nu una minoră, ci chiar la o magistrală a celor de la CET, aşa că primii gălăţeni care au primit agent termic au şi rămas repede fără el. Să nu se obişnuiască cu binele!

Mai miră pe cineva acest lucru? Probabil că nu. Aşa se întâmplă în fiecare an, de la Revoluţie încoace, motiv pentru care nu ar trebui să ne mirăm, ci să ne "bucurăm" că ne încadrăm în "normalitate". Ce contează că întreg sistemul nu a funcţionat luni bune, timp suficient ca atât Calorgal, cât şi Electrocentrale să îşi facă reviziile necesare, să verifice fiecare ţeavă şi magistrală în parte, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu astfel de probleme. Sau, pe modelul autorităţilor, conductele magistrale au fost şi ele luate prin surprindere de faptul că transportă apă caldă şi au decis să cedeze.

Dacă nu ar fi atât de grav ceea ce se întâmplă, situaţia ar putea fi comică, dar, în condiţiile în care mii de oameni s-au spălat la lighean luni bune, iar prima avarie apare chiar a doua zi după ce sistemul centralizat a fost repus în funcţiune, situaţia este chiar dramatică.

Şi este doar începutul. Avarii vor mai apărea şi în zilele sau săptămânile viitoare, aşa că cetăţenii care depind de căldura şi apa caldă în sistem centralizat trebuie să se obişnuiască cu ideea şi să se aştepte ca, în mijlocul iernii, să rămână în frig. Sau este o strategie prin care autorităţile gălăţene vor să îi oblige pe toţi cetăţenii să renunţe la sistemul centralizat şi să îşi pună centrale de apartament. Dar, aici ne lovim de o altă problemă, mai ales că nici societatea de gaze nu se simte prea bine, zilele trecute având şi ea  mai multe avarii.

Citit 2602 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2017 19:51

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Nicu Ifrim
  Vineri, 03 Noiembrie 2017 13:17
  91.208.234.***
  @dgi
  Oare cine crezi tu ca e atat de dobitoc incat sa se debranseze, sa-si scoata caloriferele si sa nu blindeze tevile din propriul apartament riscand astfel sa fie inundat??
  1
  2
  Raportează
 • postat de Ciprian M
  Vineri, 03 Noiembrie 2017 12:49
  89.136.231.***
  Pana la urma da drumul si la apa calda??? Am inteles de la Administratorul de bloc ca o sa deie drumul numai la caldura. Ce stiti, o sa avem si apa calda??
  0
  2
  Raportează
 • postat de Strigoiul
  Vineri, 03 Noiembrie 2017 11:14
  81.12.149.***
  Toată anarhia asta trebuie să dispară!
  Ăsta este cel mai incompetent Primar din toate timpurile!
  Mai era unul, Niciolae.., care nu a făcut nimic în 3 mandate, dar măcar ăla nu a stricat nimic.
  Toate astea se întâmplă pentru că PUCHEANU este contaminat cu CIUMA ROŞIE! Dar el nu ştie..
  1
  4
  Raportează
 • postat de dgi
  Vineri, 03 Noiembrie 2017 10:18
  82.208.137.***
  Avariile au fost pe retelele CET-ului. Nu incurcati borcanele. In cazul retelelor Calorgal opririle sunt generate chiar si acum de firmele care golesc intalatiile pentru montare de centrale (ilegal bineinteles) afectand toti consumatorii din sistem. Faptul ca autoritatile incurajeaza sau se fac ca nu vad creeaza disconfort tuturor. Stiati ca foarte multe blocuri cu abonati ai sistemului centralizat nu au putut fi pornite din cauza celor care au montat sau monteaza inca centrale? Au taiat coloane verticale sau nu s-au blindat (asta datorita lucrarilor ilegale s-au superficiale) fapt care a condus la imposibilitatea furnizarii de caldura. Multi abonati bugetari au solicitat intreruperea furnizarii peste vara (pentru ca primarul a zis ca le monteaza centrale sic) si acum bat cu pumnul in masa ca vor caldura. Asta dupa ce s-a blindat bransamentul si s-a demontat bucla de masura. Munca in zadar generata de incompetenta autoritatilor (in special primarul) si pierderi ale Calorgal generate de cei care nu mai sunt in sistem (cei care monteaza centrale). Eu nu sunt nici pentru nici impotriva centralelor pe gaz dar cred ca autoritatile ar trebui sa limpezeasca harababura existenta pentru ca altfel se vor monta centrale toata iarna si vor suferi multi (inclusiv scoli) de lipsa caldurii. Toate pirderile sunt generate de decizii proaste si nerespectare de lege. Toti galatenii au inteles ca daca politicienii care ne conduc nu respecta legea o pot face si ei. Asfel fiecare face ce vrea fara sa tina cont de legi. Definitia fenomenului: Anarhie
  4
  9
  Raportează
 • postat de TeuTonus
  Vineri, 03 Noiembrie 2017 09:23
  78.96.255.***
  Aspirină la mort.
  Nu merge, e mort, ce e așa de greu de înțeles?!
  Managerul e praștie, încasările sunt vai de mama lor!
  Instalațiile sunt cârpite, personal insuficient, numai probleme...
  Ce vreți să faceți? O altă gaură în buget.
  Anul trecut erau, cică 36000 de abonați, acum 19000, s-au dat bani pentru 3000.
  Din ce în ce mai puțini abonați. A murit sistemul de pe vremea lui Giani Dungă, când opreau la vrăjeală vara pentru revizie.
  Ne gândim la alte metode de încălzire, sobe, panouri, frecare, plecare, schimbare etc.
  1
  5
  Raportează
 • postat de giga-ntu
  Vineri, 03 Noiembrie 2017 08:18
  89.136.231.***
  Prin frecare se obtine caldura . Este legea frecarii , valabila si in presa .
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.