Căldură cât să nu ne obişnuim cu binele

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Deşi la începutul anului s-a spus clar şi răspicat că nu vom mai avea căldură şi apă caldă în sistem centralizat, iată că sistemul a fost repornit. Teoretic, de la 1 noiembrie, gălăţenii din cele 19.000 de apartamente care mai sunt încă racordate la sistemul centralizat ar fi trebuit să aibă apă caldă şi căldură. Doar pur teoretic. Şi asta pentru că nu toate apartamentele au primit agent termic începând de la 1 noiembrie. Calorgal anunţa, joi, 2 noiembrie, că mai sunt de pornit încă 42 de puncte termice, dintr-un total de 114, iar pentru repornirea acestora era nevoie ca Electrocentrale să asigure parametrii tehnici necesari. Dar, cum era de aşteptat, a apărut o avarie. Şi nu una minoră, ci chiar la o magistrală a celor de la CET, aşa că primii gălăţeni care au primit agent termic au şi rămas repede fără el. Să nu se obişnuiască cu binele!

Mai miră pe cineva acest lucru? Probabil că nu. Aşa se întâmplă în fiecare an, de la Revoluţie încoace, motiv pentru care nu ar trebui să ne mirăm, ci să ne "bucurăm" că ne încadrăm în "normalitate". Ce contează că întreg sistemul nu a funcţionat luni bune, timp suficient ca atât Calorgal, cât şi Electrocentrale să îşi facă reviziile necesare, să verifice fiecare ţeavă şi magistrală în parte, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu astfel de probleme. Sau, pe modelul autorităţilor, conductele magistrale au fost şi ele luate prin surprindere de faptul că transportă apă caldă şi au decis să cedeze.

Dacă nu ar fi atât de grav ceea ce se întâmplă, situaţia ar putea fi comică, dar, în condiţiile în care mii de oameni s-au spălat la lighean luni bune, iar prima avarie apare chiar a doua zi după ce sistemul centralizat a fost repus în funcţiune, situaţia este chiar dramatică.

Şi este doar începutul. Avarii vor mai apărea şi în zilele sau săptămânile viitoare, aşa că cetăţenii care depind de căldura şi apa caldă în sistem centralizat trebuie să se obişnuiască cu ideea şi să se aştepte ca, în mijlocul iernii, să rămână în frig. Sau este o strategie prin care autorităţile gălăţene vor să îi oblige pe toţi cetăţenii să renunţe la sistemul centralizat şi să îşi pună centrale de apartament. Dar, aici ne lovim de o altă problemă, mai ales că nici societatea de gaze nu se simte prea bine, zilele trecute având şi ea  mai multe avarii.

Citit 2672 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2017 19:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.