Când normalul devine senzaţional

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Ştirea că o tânără asistentă de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti îi citeşte o poveste unei fetiţe de cinci ani, de etnie romă, pe care mai întâi a îmbăiat-o şi a învelit-o, a devenit virală pe internet. În salon era şi mama fetiţei. Probabil neobişnuită cu atâta blândeţe şi generozitate, scrie autoarea pozei, femeia avea ochii în lacrimi. Deşi gestul asistentei trebuie fără îndoială lăudat, faptul că totul s-a transformat în ştire de senzaţie spune multe despre o societate în care valorile civice şi morale sunt serios perturbate.

Într-o societate nedispusă să facă abstracţie de majoritatea normelor de bun simţ, astfel de dovezi de bunătate ar trebuie să reprezinte norma, nu excepţia. Din păcate, spiritul nostru moral este adesea prea erodat de valurile succesive de manipulări şi negativism pentru a mai vedea şi bunătatea din jurul nostru. Pentru că, mi-ar plăcea să cred, gesturi precum cel făcut de tânăra asistentă nu sunt atât de rare printre noi.

Privind însă doar spre partea plină a paharului trebuie spus că bunătatea arătată celor din jur este contagioase. Iar schimbarea socială către care aspiră toţi cei bine intenţionaţi dintre noi poate porni şi din astfel de gesturi simple, tipic umane. Faptul că poza cu asistenta citindu-i fetiţei a fost distribuită de mii de ori pe reţelele de socializare, în doar câteva ore, arată că în societatea românească mai există încă speranţă. Este exact ceea ce infractorii ajunşi să ne conducă nu îşi doresc, deoarece o opinie publică care pune preţ pe principii precum dreptatea, adevărul sau generozitatea este o opinie publică puternică, imposibil de manipulat. Iar când nu poţi manipula, nu obţii nici voturi.

Din fericire, ocaziile nu lipsesc pentru oricine vrea astăzi să se implice. Un astfel de exemplu este campania MagicHome (vezi pentrumagichome.ro), desfăşurată de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Citit 2206 ori Ultima modificare Vineri, 17 Noiembrie 2017 19:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.