Proiect controversat. Ministrul Educației vrea clase separate pentru copiii cu nevoi speciale

Proiect controversat. Ministrul Educației vrea clase separate pentru copiii cu nevoi speciale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, la Digi 24, că vrea să înfiinţeze clase separate pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Specialiştii atrag atenţia că o astfel de schimbare nu va creşte performanţele elevilor vizaţi.

"Noi acum îi avem pe cei cu dificultăţi de învăţare, să îi numim aşa generic, împărţiţi în două categorii. Pe unii îi trimitem în şcolile speciale, iar alţii sunt în şcolile normale, integraţi în clasele normale. Acolo, din păcate, într-o foarte mică măsură, reuşim să asigurăm profesori de sprijin pentru copiii integraţi în clasele normale şi atunci le creăm dificultăţi profesorilor", a declarat ministrul Educaţiei, la Digi 24. Drept urmare, ministrul spune că o variantă ar fi locuri speciale cu profesori de sprijin. "Mă gândeam dacă nu am putea să îi împărţim mai mulţi într-un loc şi să punem profesori de sprijin acolo. Adică aş vrea ca şi lor, celor integraţi în şcolile de masă, să le putem asigura profesori de sprijin", a mai afirmat Ecaterina Andronescu.

Măsura este însă contestată de membrii UNICEF, potrivit Digi 24, aceştia precizând că elevii cu nevoi speciale se integrează mai bine atunci când sunt expuşi diversităţii. "Experienţa ne-a arătat că elevii învaţă mai bine atunci când sunt expuşi diversităţii, când suportul pentru ei este apropiat nevoilor lor. Fiecare copil este diferit, fiecare copil se dezvoltă şi învaţă în moduri diferite, iar serviciile, adică cele de stat, trebuie să fie capabile să se adapteze acelor nevoi speciale", a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Audiere în Comisia pentru Drepturile Omului

Adriana Săftoiu, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor, a anunţat că va cere audierea în comisie a Ecaterinei Andronescu, după ce aceasta a anunţat că elevii cu nevoi speciale ar trebui să aibă clase speciale. "Este una dintre cele mai revoltătoare iniţiative. Sunt zeci de ani de când în țările model în sistemul educaţional efortul e pentru ca acești copii să fie integraţi în învăţământul de masă, iar învăţământul special să fie o excepţie. În loc să găsescă soluţii pentru ca acesti copii să aibă profesori de sprijin, integraţi în învăţământul de masă, Andronescu se scuză lamentabil și propune o măsură aberantă, nedreaptă, lipsită de orice responsabilitate faţă de aceşti copii", a scris Adriana Săftoiu, pe Facebook. "Doar pentru asta merită o moţiune! Până la moţiune, voi cere, în Comisia pentru Drepturile Omului, audierea sa. Prea e grav ce vrea să facă", a anunțat Adriana Săftoiu.

Citit 953 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2019 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.