Profesorul Virgil Ţigănuş, premiat la Suceava

Profesorul Virgil Ţigănuş, premiat la Suceava
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Prof. univ. dr. Virgil Nistru Ţigănuş a primit, pe 17 ianuarie, la Suceava, Marele Premiu „Mitropolitul Bartolomeu Anania” din partea organizatorilor Simpozionului „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, eveniment cultural aflat deja la a VII-a ediţie. În motivarea deciziei acordării premiului, juriul a apreciat „complexitatea activităţii literare (a profesorului Ţigănuş – n.r.) şi implicarea esenţială în cunoaşterea operei mitropolitului”. Profesorul Virgil Ţigănuş, cadru universitar gălăţean, a fost şi primul specialist care a susţinut o conferinţă la ediţia din acest an a simpozionului. Lucrarea prezentată de prof. Ţigănuş s-a numit „Lumina cea adevărată în râurile de apă vie ale poeziei părintelui Bartolomeu Anania”.

Simpozionul a marcat şi lansarea volumului „Genealogia lui Mihai Eminescu”, semnat de preotul Cezar Onesim. Evenimentul de lansare a fost moderat de prof. Virgil Ţigănuş.

Bartolomeu Anania a fost un cleric român şi un scriitor. În 2007, a fost principalul contracandidat al mitropolitului Daniel Ciobotea (actualul Patriarh Daniel - n.r.) la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În 1958 a fost arestat pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Şi-a ispăşit pedeapsa la Aiud, ca prizonier politic. În 1964 a fost eliberat, în urma unui decret oficial de anulare a detenţiei politice.

Citit 2705 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2020 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.