Bugetul pentru burse de zece ori mai mare în 2023

Bugetul pentru burse de zece ori mai mare în 2023
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sorin Cîmpeanu a spus că, prin noua lege a Educaţiei, ministerul vrea să confere mai multă putere şcolilor în stabilirea modului de acordare a burselor. Acesta susţine că, dacă în 2020 bugetul a fost de 270 de milioane de lei, pentru 2023 alocaţia este de zece ori mai mare: 2,7 miliarde lei. Ministrul Cîmpeanu susţine că fondul pentru burse va fi alocat pe instituţii de învăţământ şi fiecare director, în funcţie de specificul şcolii, va stabili plafonul pentru acordarea acestor stimulente. 

"Nu vă spune nimeni să daţi burse de performanţă şcolară de la 7, 8, 9, 9,50 sau 8,73 sau 9,20, vă puteţi adapta specificului şcolii. Aveţi resurse, de zece ori mai multe decât aţi avut în 2020, aveţi şi decizia. Dacă sunteţi într-o şcoală din Ciohorani, s-ar putea să aveţi nevoie să lansaţi acest buget spre partea de burse sociale. Singurul lucru pe care statul român îl face, conform proiectului acestei legi, este să asigure resursele şi să stabilească un cuantum minim, să nu puteţi coborî bursa de performanţă şcolară sub 500 de lei. Bursele de excelenţă olimpică fiind 1.000 de lei, pentru palierul internaţional şi 700 de lei pe lună, pentru palierul naţional", a exemplificat ministrul Educaţiei.

El a mai spus că se poate ajunge în situaţia în care aproape jumătate dintr-o clasă de elevi să poată primi una sau mai multe burse. Având în vedere posibilitatea de cumul al burselor prevăzute la nivel de lege şi nu la nivel de ordin de ministru, susţine Sorin Cîmpeanu, bursele se pot constitui într-un pilon de reducere a abandonului şcolar.

Citit 1337 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2022 06:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.