Părinţii elevilor de clasa a VIII-a de la Şcoala Nr. 28, cu jalba în proţap din cauza programului

Părinţii elevilor de clasa a VIII-a de la Şcoala Nr. 28, cu jalba în proţap din cauza programului
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Situaţie tensionată la Şcoala Nr. 28, unde părinţii elevilor de la clasele a VIII-a sunt nemulţumiţi de faptul că la acest nivel de studiu se va învăţa din toamnă după-amiază, deoarece unitatea de învățământ intră în reabilitare şi modernizare cu fonduri europene. 

Abia în data de 16 august Primăria a semnat pentru începerea lucrărilor, o parte din clădirea Şcolii Nr. 28 fiind preluată de firma care va executa lucrările. Deşi s-au încercat mai multe soluţii pentru relocarea elevilor, nu s-a găsit, deocamdată, decât posibilitatea ca întreaga instituţie să-şi desfăşoare activitatea în corpul de clădire rămas, iar în Consiliul profesoral din 17 august s-a stabilit ca elevii ciclului primar să înveţe dimineaţă, iar cei de la gimnaziu după-amiază.

Imediat ce au aflat vestea, părinţii au postat online o petiţie pe care au semnat-o peste 60 de părinţi. De asemenea, au spus că demersurile lor nu se vor opri aici şi că vor merge cu jalba în proţap şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean.

"Este bine cunoscut faptul că pentru orice examen de admitere, elevii au nevoie de timp în plus şi nu în minus pentru studiu, recapitulare, meditaţii, iar printr-un astfel de program, timpul devine insuficient şi neproductiv, cum bine ştim din anii precedenţi, când programul claselor V-VII a fost unul după-amiaza, extrem de dificil.

Orarul unui elev de clasa a 8-a conţine 32 de ore, acest lucru se transpune într-un program epuizant după-amiaza, în care 3 zile pe săptămână programul şcolar se finalizează la ora 18,15 şi în două zile pe săptămână se termină la ora 19,05. Începerea orelor se face zilnic la 12,35 în graficul actual. Este imposibil pentru un elev epuizat să înceapă pregătirea pentru un examen de admitere, seara, după 6 sau 7 ore de program şcolar şi 2-3 ore de teme dimineaţa. În acest context nefavorabil, mulţi elevi nu vor putea avea acces nici la meditaţii deoarece profesorii dimineaţa au ore, iar după ora 20,00 şi randamentul lor scade", se arată în petiţia părinţilor de la Şcoala Nr. 28. 

În petiţie, părinţii susţin că ai lor copii au nevoie de sprijin şi înţelegere din partea şcolii, mai ales că mulţi dintre ei vor concura pentru locuri la unităţi de elită şi că şi-au înscris copiii la Şcoala Nr. 28 tocmai pentru că ştiau că programul în clasa a VIII-a este de dimineaţă. Părinţii mai citează şi un ordin de ministru în care se recomandă ca elevii din clasele terminale să înveţe dimineaţa. 

Altă variantă nu există, spune conducerea şcolii

Am discutat şi cu directoarea şcolii, profesoara Camelia Bucşă, care ne-a explicat că, cu toată bunăvoinţa, nu s-a găsit, deocamdată, o soluţie mai bună. "La Şcoala Nr. 26 sunt relocaţi o parte dintre elevii de la Colegiul <Mihail Kogălniceanu>. La Liceul de Marină sunt încă elevii de la Şcoala Nr. 13. Este greu de găsit spaţii suplimentare în condiţiile în care, din câte am înţeles, au intrat în vara aceasta în reabilitare nouă unităţi de învăţământ. Ordinul pe care îl citează dumnealor cu recomandarea ca elevii de-a VIII-a să înveţe dimineaţa era al Ministerului Sănătăţii şi se referă la perioada din pandemie. În plus, cu excepţia anilor din pandemie, la noi clasele a VIII-a au învăţat după-amiaza. În altă ordine de idei, noul regulament de funcţionare a instituţiilor de învăţământ stipulează că cei din clasele primare au program de dimineaţă, iar gimnaziul după-amiază, acolo unde nu se poate învăţa într-un singur schimb. Aşa, dacă ducem clasele primare după-amiaza, vom înlocui o nemulţumire cu alta. Ne dorim şi noi să le asigurăm condiţiile cele mai bune elevilor de clasa a VIII-a. Şi vom mai căuta în continuare soluţii", a precizat directoarea Camelia Bucşă.

La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean, atât inspectoarea generală, Gina Brînzan, cât şi inspectorul general-adjunct, Adrian Diacănu ne-au declarat că ştiu de această nemulţumire a părinţilor de la Şcoala Nr. 28 şi că se vor căuta soluţii, în măsura în care ele şi există, astfel încât să nu fie periclitată pregătirea pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a.

Citit 8738 ori Ultima modificare Marți, 23 August 2022 11:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.