Un gălăţean, medaliat cu bronz la Internaţionala de Astronomie

Un gălăţean, medaliat cu bronz la Internaţionala de Astronomie
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Elevul gălăţean Mendy Mendelsohn, care a studiat în gimnaziu la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", iar acum este la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a câştigat o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, ce s-a desfăşurat în perioada 14-22 august, în Georgia. 

Mendy are doar 16 ani şi a terminat clasa a IX-a, iar performanţa sa este cu atât mai lăudabilă, deoarece a concurat umăr la umăr cu elevi din 48 de ţări, iar mulţi dintre ei sunt mai mari chiar şi cu trei ani. El a mai obţinut şi anul trecut o medalie de bronz la faza internațională destinată juniorilor. Elev de excepţie, Mendy s-a numărat an de an pe podiumuri la naţionalele de Fizică, unde în clasa a VIII-a s-a clasat în primii zece, iar anul acesta a fost pe locul al II-lea. 

"Am mers la Liceul Internaţional de Informatică pentru că aici mi se oferă posibilitatea să mă axez în special pe pregătirea pentru olimpiade. De altfel, roadele se şi văd deja. Intenţionez ca la anul să mă calific şi la Olimpiada Internaţională de Fizică, iar la Astrofizică şi Astronomie să obţin un loc şi mai bun decât cel de anul acesta", spune tânărul ambiţios. 

Acesta ne-a povestit că cele două probe la care a participat la Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică au fost destul de dificile, mai ales că la una dintre ele s-au tratat mai mult subiecte de Fizică şi mai puţin de Astronomie, cum ar fi fost de aşteptat. Având în vedere acest lucru şi faptul că e primul an când a concurat la seniori, e mulţumit de rezultat. 

Mendel Mendelsohn recunoaşte că nu ar fi ajuns la această performanţă dacă nu ar fi avut dascăli minunaţi pe tot parcursul şcolii. Totodată, crede că un merit deosebit în reuşita sa îi revine lui Ovidiu Tercu de la Observatorul Astronomic, care l-a ajutat în pregătirea sa constant, iar nota la proba observaţională a fost cea mai mare obţinută de el la acest concurs.

România a fost reprezentată de zece elevi, care au adus acasă două medalii de aur, una de argint, cinci de bronz şi o menţiune specială, mai aflăm de la Mendy. 

Ca orice tânăr inteligent, muncitor şi ambiţios, Mendy are pentru viitor planuri mari. Îşi doreşte să studieze la o universitate de prestigiu (MIT; Princeton, Cambridge etc) şi să facă cercetare în Astrofizică. "E un domeniu despre care nu se cunosc atât de multe, deşi este absolut fascinant. În plus, sunt multe de descoperit, lucru care mă atrage şi mai mult", ne-a explicat el de ce îl atrage acest domeniu. 

Citit 2972 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 12:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.