Părinţii elevilor de la „Cuza” nu vor ore de 35 de minute pentru copiii lor

Părinţii elevilor de la „Cuza” nu vor ore de 35 de minute pentru copiii lor
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Un grup de părinţi ai elevilor de la clasele a V-a, a VI-a şi a XII-a ai Colegiului Naţional "Al. I. Cuza" ne-au scris, nemulţumiţi de faptul că, spun ei, conducerea instituţiei a decis ca orele să aibă 35 de minute, în condiţiile în care corpul de clădire de la fosta Şcoală Nr. 8 intră în renovare, iar elevii se vor îngrămădi în trei schimburi, în clădirea nouă, aflată în curtea Şcolii Nr. 7.

Părinţii susţin că, deşi, iniţial s-au pus în discuţie mai multe variante, diriginţii claselor i-au anunţat că profesorii au votat pentru cea în care se va învăţa într-un singur corp de clădire, iar orele vor fi reduse drastic, astfel încât să se poată trece la trei schimburi. Unii dintre părinţi ameninţă că, dacă nu se va reveni asupra deciziei, îşi vor muta copiii la alte şcoli.

"Am fost anunţată pe grupul părinţilor că vom învăţa în tura a doua, iar ora va fi de 35 de minute. Ce să faci cu elevii în 35 de minute? Cred că e o glumă. Nu poţi să-i înveţi nimic aşa. În plus, cu program de după-amiază, nici nu-i mai poţi duce la un sport sau la pregătire. Deja ne gândim să o mutăm la altă şcoală, unde ar avea un program normal", ne-a spus mama unei fete de clasa a VI-a.

Despre aceleași lucruri ne-a vorbit şi mama unei fete din clasa a V-a: "E o reducere dramatică a orei de curs şi nu ne convine. Mai bine era pe vremea pandemiei: făceau ore de acasă, dar lecţiile ţineau 50 de minute. Nu mi se pare normal ca profesorii să fie plătiţi din banii statului pentru ore de 50 de minute, iar ei să intre la clasă doar pentru 35 de minute şi aceiași bani. Ar trebui să li se diminueze şi lor un sfert din salariu măcar. Cred că voi muta copilul la o altă şcoală. Şi, din câte am văzut, nu sunt singura care se gândeşte la asta. Vor rămâne domnii profesori cu zece elevi în clasă. Cum la alte unităţi de învăţământ, în timpul renovării s-a făcut relocarea copiilor în alte instituţii, iar la noi s-a ales această variantă?", a spus şi mama unui băiat de clasa a VI-a.

Însă cei mai nemulţumiţi erau părinţii elevilor de clasa a XII-a: "Nu e normal ca în clasa a XII-a să le faci ora de 35 de minute! Ce mai învaţă copiii noştri care au bacalaureat? Ar trebui găsite soluţii. La nicio şcoală la care se face modernizare nu s-a redus ora la 35 de minute. Fie găsim alt spaţiu, fie să se lucreze câte un etaj, iar elevii să înveţe în celelalte două", spune şi tatăl unui băiat de clasa a XII-a.

Directoarea colegiului, Pamfilia Dumitraşcu, susţine că nu s-a luat încă o decizie finală şi că se caută soluţii şi că ora de 35 de minute era una dintre variante. "Din nefericire, orice soluţie am alege, i-ar dezavantaja pe alţii. E o situaţie dificilă, dar trebuie să răbdăm cu toţii, nu doar unii. Nu avem unde învăţa în alte şcoli, decât după-amiaza. Orele s-ar termina foarte târziu şi avem elevi care fac naveta şi care nu ar avea cu ce să plece acasă. Nu ne e simplu deloc să luăm o decizie. Este însă clar că acel corp de clădire are nevoie de reabilitare şi sperăm ca lucrările să se termine cât mai repede.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că a discutat cu directoarea colegiului şi că i-a pus în vedere să caute alte variante şi să nu se ajungă la ore de 35 de minute: "Nicio altă unitate intrată în reabilitare nu a avut ore de 35 de minute. Măcar 40 trebuie să fie. Am discutat cu doamna directoare şi se vor căuta alte soluţii", a declarat inspectoarea generală Gina Brînzan.

Citit 11643 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 16:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.