Părinţii elevilor de la „Cuza” nu vor ore de 35 de minute pentru copiii lor

Părinţii elevilor de la „Cuza” nu vor ore de 35 de minute pentru copiii lor
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Un grup de părinţi ai elevilor de la clasele a V-a, a VI-a şi a XII-a ai Colegiului Naţional "Al. I. Cuza" ne-au scris, nemulţumiţi de faptul că, spun ei, conducerea instituţiei a decis ca orele să aibă 35 de minute, în condiţiile în care corpul de clădire de la fosta Şcoală Nr. 8 intră în renovare, iar elevii se vor îngrămădi în trei schimburi, în clădirea nouă, aflată în curtea Şcolii Nr. 7.

Părinţii susţin că, deşi, iniţial s-au pus în discuţie mai multe variante, diriginţii claselor i-au anunţat că profesorii au votat pentru cea în care se va învăţa într-un singur corp de clădire, iar orele vor fi reduse drastic, astfel încât să se poată trece la trei schimburi. Unii dintre părinţi ameninţă că, dacă nu se va reveni asupra deciziei, îşi vor muta copiii la alte şcoli.

"Am fost anunţată pe grupul părinţilor că vom învăţa în tura a doua, iar ora va fi de 35 de minute. Ce să faci cu elevii în 35 de minute? Cred că e o glumă. Nu poţi să-i înveţi nimic aşa. În plus, cu program de după-amiază, nici nu-i mai poţi duce la un sport sau la pregătire. Deja ne gândim să o mutăm la altă şcoală, unde ar avea un program normal", ne-a spus mama unei fete de clasa a VI-a.

Despre aceleași lucruri ne-a vorbit şi mama unei fete din clasa a V-a: "E o reducere dramatică a orei de curs şi nu ne convine. Mai bine era pe vremea pandemiei: făceau ore de acasă, dar lecţiile ţineau 50 de minute. Nu mi se pare normal ca profesorii să fie plătiţi din banii statului pentru ore de 50 de minute, iar ei să intre la clasă doar pentru 35 de minute şi aceiași bani. Ar trebui să li se diminueze şi lor un sfert din salariu măcar. Cred că voi muta copilul la o altă şcoală. Şi, din câte am văzut, nu sunt singura care se gândeşte la asta. Vor rămâne domnii profesori cu zece elevi în clasă. Cum la alte unităţi de învăţământ, în timpul renovării s-a făcut relocarea copiilor în alte instituţii, iar la noi s-a ales această variantă?", a spus şi mama unui băiat de clasa a VI-a.

Însă cei mai nemulţumiţi erau părinţii elevilor de clasa a XII-a: "Nu e normal ca în clasa a XII-a să le faci ora de 35 de minute! Ce mai învaţă copiii noştri care au bacalaureat? Ar trebui găsite soluţii. La nicio şcoală la care se face modernizare nu s-a redus ora la 35 de minute. Fie găsim alt spaţiu, fie să se lucreze câte un etaj, iar elevii să înveţe în celelalte două", spune şi tatăl unui băiat de clasa a XII-a.

Directoarea colegiului, Pamfilia Dumitraşcu, susţine că nu s-a luat încă o decizie finală şi că se caută soluţii şi că ora de 35 de minute era una dintre variante. "Din nefericire, orice soluţie am alege, i-ar dezavantaja pe alţii. E o situaţie dificilă, dar trebuie să răbdăm cu toţii, nu doar unii. Nu avem unde învăţa în alte şcoli, decât după-amiaza. Orele s-ar termina foarte târziu şi avem elevi care fac naveta şi care nu ar avea cu ce să plece acasă. Nu ne e simplu deloc să luăm o decizie. Este însă clar că acel corp de clădire are nevoie de reabilitare şi sperăm ca lucrările să se termine cât mai repede.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că a discutat cu directoarea colegiului şi că i-a pus în vedere să caute alte variante şi să nu se ajungă la ore de 35 de minute: "Nicio altă unitate intrată în reabilitare nu a avut ore de 35 de minute. Măcar 40 trebuie să fie. Am discutat cu doamna directoare şi se vor căuta alte soluţii", a declarat inspectoarea generală Gina Brînzan.

Citit 11149 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 16:08

18 comentarii

 • postat de Voinea Diana
  Joi, 08 Decembrie 2022 09:51
  5.14.144.***
  Eu sunt eleva in clasa a XI a la Colegiul National Alexandru Ioan Cuza si nu mi se pare normal ca programul elevilor de liceu sa fie dat peste cap pentru ca trei parinti care nu au habar ce se intampla de fapt in scoala nu vor sa ia o bona pentru copii lor , scoala nefiind una. Poate doresc dumnealor ca copii lor sa invete pana la ora 20.00 la alte licee pentru 5 minute in plus. 75% din parinti au ales ora de 35 de minute, asta fiind dorința majoritatii e de bun simt sa nu sufere un colegiu intreg pentru ca 3 parinti nu au ce face si se trezesc cu fata la cearceaf. Daca chiar nu sunt in stare sa aiba grija de proprii copii si prefera ca acestia sa stea cat mai mult la scoala ca sa scape de ei cat mai mult posibil îi pot muta la alte scoli, facand astfel un bine tuturor.
  0
  19
  Raportează
 • postat de andie
  Joi, 08 Decembrie 2022 09:40
  5.14.152.***
  După părerea mea, părinții sunt cei mai puțini afectați de situația aceasta. Ar trebui ca decizia să rămână la latitudinea profesorilor, respectiv elevilor. Dacă părinții au alte interese și vor timp liber, trebuie să le reamintim că școala nu e vreo bonă gratuită. În cazul scurtării orelor de curs, profesorii sunt chiar foarte pregătiți să se acomodeze și să țină ore normale. Ce să mai spunem de elevii care fac naveta și vor ajunge acasă la 22:00?
  Nu în ultimul rând, doamna Penciu, când scrieți un articol vă rog să vă bazați pe opinia majorității, nu pe ce spun 2-3 părinți, cel puțin asta aș face eu dacă aș fi un ziarist care m-aș respecta.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Corina
  Joi, 08 Decembrie 2022 09:37
  86.124.127.***
  In opinia mea,părinții nu sunt direct afectați de această schimbare de program.Majoritatea elevilor își doresc ore de 35 de minute și ei sunt direct implicați.Consider că ar trebui luată în considerare și părerea elevilor.Profesorii de la Cuza sunt destul de pregătiți ca să se descurce în acest interval de timp.
  Dacă părinții au alte interese,nu ar trebui să se răzbune pe elevi.
  0
  11
  Raportează
 • postat de Zamfir Cristina
  Joi, 08 Decembrie 2022 09:37
  109.166.129.***
  Ca elevă la acest colegiu, pot spune că profesorii sunt foarte implicați când vine vorba de învățarea elevilor. Sunt numeroși copii olimpici, ambasadori, în plus există multe proiecte pentru dezvoltarea elevilor. Nu consider ca ora de 35 de minute ar fi un impediment pentru noi, căci cine vrea sa învețe o va face și cu ora de 50 de minute, și cu ora de 35. Atunci când se scrie un articol despre părerile elevilor, părinților, ar trebui să se ia în considerare părerea tuturor, nu doar a câtorva părinți care văd școala ca o bonă pentru copii lor, ușurându-le lor viața. Exista atât de mulți copii care nu își permit să stea în oraș și sunt nevoiți să facă naveta, și in condițiile în care noi terminam la ora 20 aceștia trebuie să mai aștepte o oră sau 2 până la plecarea autobuzului. Cred că ar trebui să ascultați mai mult părerea celor care studiază la acest colegiu și știu cât de multa carte se face.
  0
  13
  Raportează
 • postat de delia
  Joi, 08 Decembrie 2022 09:37
  5.14.149.***
  Ideal ar fi sa fie întrebați și alți părinți,nu doar cei care sunt nemulțumiți. Majoritatea au acceptat varianta de 35 de minute fără nici macar o discuție. Gândiți-vă ca dacă sunt ore de 40 de minute,cei care termina a treia tura vor pleca de la scoala la ora 20:00. Înainte sa scrieți un articol informați-vă cum trebuie.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Iulia
  Joi, 08 Decembrie 2022 09:35
  178.138.99.***
  Sunt eleva in acest colegiu din clasa a 5a. Majoritatea colegilor mei fac naveta, stau in frig, fac extrem de mult pana acasa. Orele de 35 de minute sunt perfecte pentru toata lumea, in conditiile in care vom invata in trei ture, nu mi s-ar parea normal sa terminam orele la 20:00. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni ce parere avem sau cum am vrea sa facem, totul este pentru binele nostru. Unii copii nu-si permit sa plateasca sa stea in oras, de aceea fac naveta, este inadmisibil asa ceva, degeaba se plang parintii copiilor din 1-8, aceasta este singura solutie.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Andreea
  Joi, 08 Decembrie 2022 09:34
  109.166.134.***
  Fiind eleva la acest colegiu,consider ca ora de 35 de minute nu ar fi o problema.Ar trebui sa ne gandim si la copiii care fac naveta si sunt in situatia de a termina orele dupa ora 19.00,unii dintre acestia fiind colegi de ai mei.Avand in vedere ca situatia aceasta ar dura maxim pana la sfarsitul acestui an scolar.Înainte de a transmite informatii gresite pe internet,ar trebui consultati toti elevii,profesorii si parintii pentru a nu se induce o parere eronata despre imaginea acestui colegiu,care este unul din cele mai bun din Galati.
  0
  12
  Raportează
 • postat de Alexandra
  Joi, 08 Decembrie 2022 09:33
  5.2.209.***
  Cer refacerea articolului , trebuie întrebați toții elevii Colegiului Cuza , nu doar 2 părinți care s au trezit prost de dimineața sau care au altfel de interese .Liceul nostru nu este creșă !!!!
  0
  11
  Raportează
 • postat de Chirila Carmen
  Joi, 08 Decembrie 2022 09:33
  5.2.209.***
  Faptul ca se doreste ca ora de 50 de minute sa se transforme in una de 35 nu este nefondat. In primul rand sute de copii din acest colegiu fac naveta pentru a ajunge aici.Daca orele ar fi de 50 de minute acesti copii ar ajunge acasa la ora 21:00 adaugand pericolul de care nu sunt feriti cand pleaca de la 20:00 la scoala.In al doilea rand un copil in 50 de minute va fi atent doar la 20. Restul este selectat de acesta. 35 de minute nu inseamna ca nu se face scoala, ci ca este doar o masura pentru a putea ca totul sa decurga asa cum ar trebui cat timp liceul este in reabilitare.
  0
  11
  Raportează
 • postat de Cristi
  Joi, 08 Decembrie 2022 09:31
  5.2.209.***
  Ora de 35 de minute ajuta elevii sa scape de la liceu la o ora rezonabila. Diferenta de cateva minute schimba DOAR ora la care pot pleca acasa.

  Opinia acestor parinti nu trebuie luata in considerare deoarece acestia nu considera faptul ca si ei au o viata, pe langa scoala.
  In momentul in care se scrie un articol de genul, trebuie luata in considerare parerea majoritatii.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Andrei
  Joi, 08 Decembrie 2022 09:30
  109.166.135.***
  Buna ziua!Ma numesc Andrei si sunt elev la acest prestigios colegiu.Consider ca ora de 35 de minute nu ar periclita calitatea informatiei transmisa la orele de curs, ci din contra.Totodata, durata de 35 de minute al orelor ar fi benefica pentru copiii care fac naveta, numarul acestora fiind destul de mare.
  0
  8
  Raportează
 • postat de liliana
  Miercuri, 07 Decembrie 2022 12:16
  86.124.202.***
  Daca vrei sa înveți .., înveți, oare conteaza 5 minute in plus sau in minus? dar orele care le faci pe drum de la liceu pana acasa si invers … nu gândim? deci concluzia?
  4
  14
  Raportează
 • postat de andrei
  Miercuri, 07 Decembrie 2022 11:06
  217.63.67.***
  O mare bataie de joc fac inspectoratul scolar si conducerea scolii... merita dati afara.
  10
  12
  Raportează
 • postat de carmen
  Miercuri, 07 Decembrie 2022 09:27
  195.32.91.***
  daca scadem 5 / 8 minute prezenta ,se stie ca se face ,cat ramane ? in plus anii terminali deja au intrat in scadenta ,peste catva timp copii dau examen de bacalaureat si dna directoareare o sa ceara diferit subiectele ptr a ei elevi care au avut 35 de min gandite minus 8 minute prezenta (doar in extemporale vor sta ,ptr ca nu au timp de ascultare individual plus predare ) ?de si reabilitarea in constructii se face pe etaje plus dislocari umane ...si o sa vedem in vara cati nu au luat bacul si dna directoare va da din umeri ,dar copii nu au nici o vina cu reabilitarea ...plus sa se umple la salariile profesorilor asa se mai trezesc din letargie
  11
  10
  Raportează
 • postat de ion
  Miercuri, 07 Decembrie 2022 07:28
  92.86.16.***
  De ce nu merg la scoala 40 ca sunt foarte multe clase libere dimineata, iar dupa amiaza este toata scoala libera? este o scoala foarte curata si bine intretinuta.
  5
  15
  Raportează
 • postat de Vasilica
  Miercuri, 07 Decembrie 2022 06:16
  109.166.130.***
  Poate părinții respectivi vor fi mai mulțumiți când se va găsi un loc în celălalt capăt al Galațiul, unde orele se vor desfășura normal, dar vor face elevii o oră pe drum...
  17
  24
  Raportează
 • postat de George
  Marți, 06 Decembrie 2022 23:24
  89.137.232.***
  Minciuni. Daca profesorii sunt buni, po invata copii si in 25 de minute lectia. Nu e musai 50 minute. Cand eu eram la scoala colegii mei faceau nazbatii de inceputurile de ora erau "Ora de politie" sau "Ora de mustruluiala"=)) Pentru lectie mai ramanea doar vreo jumatate de ora. Si cu toate astea clasanoastra a luat BAC-ul cu brio. Singurele exceptii care nu au luat BAC-ul au fost 6 baieti din ultima banca pentru care mai important decat invatatu erau meciurile de fotbal, mersul la pariuri SI mersul la bodega. Aia 6 Au ajuns Dorei prin Spania si Italia. Restul 24 colegi au ajuns fiecare la facultati si la meserii bune. Eu insa nu desi as fi putut sa fiu contabil ca mama, nu am gasit si loc unde sa ma angajez ca acus nu mai e cape vremea luy mama. Acu trebuie pile
  34
  16
  Raportează
 • postat de sefu
  Marți, 06 Decembrie 2022 23:23
  5.13.236.***
  pentru toti parinti comunisti nu v-a intrebat nimeni
  26
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.