Universitatea rămâne interesată de fostul „Grand Hotel”
Foto: Anca Melinte

Universitatea rămâne interesată de fostul „Grand Hotel”
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În timp ce se degradează cu fiecare zi care trece, fostul „Grand Hotel” - clădirea de patrimoniu din strada Domnească nr. 38, care a găzduit şi Primăria municipiului Galaţi - îşi caută, în continuare, un cumpărător, pe platforma Sotheby's România. În noiembrie anul trecut, după cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi-a manifestat intenția de a cumpăra imobilul, dacă va reuşi să deblocheze suma necesară din banii rămași necheltuiți de-a lungul anilor. Noi am fost curioşi să aflăm în ce stadiu se află procedura şi ce paşi s-au făcut.

După cum am aflat de la dr. Alexandru Nechifor, prorector la Universitatea "Dunărea de Jos", instituția de învățământ superior îşi dorește în continuare clădirea, motiv pentru care se află într-o comunicare cu Ministerul Educaţiei, pentru deblocarea sumei necesare - maximum 12.500.000 de lei - din creditele bugetare din sold. Adică din banii rămaşi necheltuiţi în anii trecuţi. Deocamdată Ministerul şi Universitatea îşi tot transmit adrese şi răspunsuri, dar încă nu s-a ajuns la un rezultat. „Facem toate demersurile necesare în acest scop şi urmăm procedurile”, ne-a asigurat prorectorul, în speranţa unui rezultat favorabil.

În aceste condiţii, Universitatea nu a putut face nici evaluări, nici orice alte intervenţii asupra clădirii, pentru că nu îi aparţine.

Dacă demersul se va realiza, Universitatea îşi doreşte să consolideze şi să renoveze clădirea şi să-i dea o destinaţie pe măsură: start-upuri, huburi de dezvoltare în zona de IT, evident, în beneficiul studenţilor.

Reamintim că imobilul din strada Domnească nr. 38 a fost scos la vânzare pe Sotheby's România la finele anului 2021, cu preţul de 2.450.000 de euro. Nu este prima dată când i se caută un cumpărător. Din păcate, în fiecare zi, gălăţenii care trec pe lângă imobil găsesc pe trotuar bucăţi din tencuiala sfărâmată şi căzută...

Citit 5951 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 16:12

7 comentarii

  • postat de valll
    Duminică, 12 Februarie 2023 09:27
    37.251.221.***
    Foarte corecte parerile comentatorilor pro si paloma
    pro - Universitatea sa investeasca in cladiri noi, adaptate epocii
    paloma - Daca universitatea vrea sa reabiliteze aceasta valoroasa cladire, primaria ar trebui sa i-o dea gratuit.
    La care, mai adaug, ca trecator prin Galati care a remarcat multe superbe cladiri in ruina:
    Cum e posibil ca Primaria Galati sa lasa aceasta cladire sa se ruineze? Cine e cel mai dator sa ofere cetatenilor un exemplu de respectare a obliatiilor privind cladirile de patrimoniu?
    0
    0
  • postat de Ichim
    Vineri, 10 Februarie 2023 10:38
    95.76.59.***
    Cel mai probabil se doreste infiintarea si relegalizarea (sa nu mai functioneze in ilegalitate cum este in prezent), unei noi specializari universitare "mai vechi" inclusiv masterat/doctorat, pe domeniul "celei mai vechi meserii din lume", iar imobilul poate ajuta la marketing, avand in vedere ca a fost si bordel!
    Oricum galatii "are" lectori si chiar doctori in domeniu, iar pe segmentele de videochat si proxenetism avem recunoastere nationala si internationala!
    0
    0
  • postat de Simona
    Vineri, 10 Februarie 2023 03:11
    89.136.3.***
    Va rog sa intrebati de ce nu consolideaza si renoveaza frumoasa cladire in care este acum Facultatea de Educație Fizică și Sport, Str. Garii colt cu str. Carnabel? Arhitecti: Guido P. Marion şi A. Romano
    Sau se asteapta un cutremur devastator?
    0
    0
  • postat de pro
    Vineri, 10 Februarie 2023 03:02
    46.97.176.***
    Universitatea ar face bine sa-si ridice constructii moderne, bine izolate, rezistente la cutremur si cu toate instalatiile adecvate si utilitatile necesare pentru secolul XXI. Grand Hotel e o vechitura care necesita multi bani pentru reabilitare si intretinere.
    0
    0
  • postat de eu..
    Vineri, 10 Februarie 2023 02:15
    104.243.214.***
    dar cu cladirea aia , vizavi de facultatea de Mecanica , care risca sa se prabuseasca peste pietoni , nu tot de Universitate apartine ?
    Cu ea ce se intampla ??
    0
    0
  • postat de marr
    Joi, 09 Februarie 2023 23:08
    86.124.201.***
    Daca isi tot trimit adrese ...E clar . Baietii de la 'Centru' au alta treaba/socoteala cu banii si ...ii Tooooooooot duc cu vorba . Azi-maine , azi-maine . Stiti voi .
    Caz clasic (daca n-ati mai intalnit) .
    0
    0
  • postat de paloma
    Joi, 09 Februarie 2023 22:36
    5.13.144.***
    Capra raioasa tine coada sus !!!

    Da-o gratis, daca Universtitatea din Galati o poate reabilita si-i poate restabili adevarata valoare arhitecturala !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.