Trei elevi gălăţeni, medaliaţi cu aur la o olimpiadă internaţională

Trei elevi gălăţeni, medaliaţi cu aur la o olimpiadă internaţională
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Trei gălăţeni, foşti elevi la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", actualmente bursieri la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, au câştigat, luna aceasta, câte o medalie de aur la secţiunea Fizică, la Olimpiada Internaţională Zhautykov, un prestigios concurs care se ţine anual în Kazahstan. Cei trei olimpici internaţionali sunt Alexandru Momoiu, Mendel Mendelsohn şi Luca Mihai Rascarachi.

Medalii au mai fost câştigate de-a lungul timpului de către gălăţeni la această competiţie care se susţine la trei discipline, Matematică, Fizică şi Informatică, însă este pentru prima dată când se câştigă trei medalii de aur dintr-un foc.

Despre toţi cei trei gălăţeni am mai scris şi cu alte ocazii, ei fiind obişnuiţi ai podiumurilor la concursurile naţionale şi internaţionale, aceasta explicând şi faptul că, în prezent, sunt bursieri ai celui mai prestigios liceu particular din ţară, care îşi propune să susţină elevii în a face performanţă la olimpiadele internaţionale. Anul acesta, opt elevi din România au fost medaliaţi cu aur la Fizică, din cei 20 de concurenţi din toată lumea care au reuşit această performanţă.

La Olimpiada Internaţională Zhautykov de anul acesta, gălăţeanul Alexandru Momoiu a obţinut cel mai mare punctaj la Fizică, ceilalţi doi urmându-l la distanţe destul de mici. Nu este pentru prima dată când Alexandru primeşte aur în Kazahstan. În 2022, a câştigat o medalie de aur la acest concurs, dar şi alte două astfel de distincţii, la Olimpiada Internaţională de Fizică şi la Olimpiada Balcanică de Fizică.

Alexandru a fost elev la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" şi participă la olimpiadele judeţene şi naţionale de Fizică, Matematică şi Informatică încă din clasa a V-a. El a devenit bursier al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti în clasa a VIII-a. Acum este în clasa a XI-a. Iată ce ne-a spus astă-vară, după ce tocmai câştigase trei medalii de aur: "Mă simt privilegiat să învăț la un liceu care îmi oferă libertatea să mă axez pe materia mea favorită: fizica. Înconjurat de alți elevi dornici de performanță și de profesori implicați, mi-am aprofundat cunoștințele în fizică. Nu aș fi putut obține aceste rezultate fără îndrumarea și sprijinul doamnei profesoare Rodica Ionescu, foarte dedicată în pregătirea elevilor pentru performanță, dar nici dacă nu aş fi avut o pregătire temeinică încă din gimnaziu, cu doamna profesoară Cătălina Caragea, iar bazele puse foarte solid de doamna învăţătoare de la Şcoala Nr. 29, Gherghina Lungeanu", ne-a declarat Alexandru Momoiu.

De altfel, Şcoala Nr. 29 şi profesoara Cătălina Caragea sunt şi bazele pe care se sprijină educaţia celuilalt elev de aur la Fizică, Mendel Mendelsohn. Şi el a studiat în gimnaziu la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", iar acum este la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Anul trecut, a câştigat o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, când, deşi abia avea 16 ani, a concurat cot la cot cu elevi mult mai mari. El a mai obţinut în 2021 o medalie de bronz la faza internațională destinată juniorilor. Elev de excepţie, Mendy s-a aflat an de an pe podium la naţionalele de Fizică, unde în clasa a VIII-a s-a clasat în primii zece, iar anul acesta a fost pe locul al II-lea.

Luca Mihai Rascarachi este cel de-al treilea gălăţean medaliat cu aur la Fizică la Olimpiada Internaţională Zhautykov 2023.

Prezent pe podiumurile concursurilor la Fizică, Matematică, Informatică şi Chimie, Luca a fost medaliat cu bronz, în 2022, la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului, un concurs foarte greu, unde cunoştinţele elevilor sunt testate la mai multe discipline cu aplicaţie în practică.

Citit 4844 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2023 07:22

3 comentarii

  • postat de Cetatean
    Miercuri, 01 Martie 2023 13:44
    78.96.81.***
    BRAVO COPII. VOI NE MAI FACETI CINSTE IN ACEST ORAS.
    0
    1
  • postat de Primar
    Miercuri, 01 Martie 2023 06:50
    51.179.36.***
    Din păcate Galațiul îi va pierde. Dacă as fi primar aș tăia 80% din salariul directorilor societăților din subordine și a celor din primărie, inclusiv pe al meu ca primar și aș angaja copiii ăștia măcar part time la primărie și i-aș implora să rămână în Galați să facem orașul să crească, să revină la gloria de altă dată. Și chiar dacă ar pleca din Galați și din țară, odată s-ar întoarce pe meleagurile natale știind că sunt apreciați acasă.
    Din păcate avem un primar arogant cu o mare majoritate în consiliul local, care a mărit salariile în inutila poliție locală taman unor sinecuristi care mai beneficiază și de pensie specială nesimțită de tineri. Asta arată cât de jos suntem ca societate și cât de rău ne facem. Suntem prea ocupați cu supraviețuirea, ne ocupă o parte prea mare din viață și nu realizăm cât de mult rău ne facem că nu ne informam și nu mergem la vot să îndreptăm situația. Uitați-vă ce partid promovează penalii, sinecuristii, securiștii, scursurile și nu ii mai votați.
    0
    0
  • postat de paloma
    Miercuri, 01 Martie 2023 00:45
    5.13.144.***
    Bravo !!! LVA-ul este fruntea !!!
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.